Ko ar bērniem redzēt un darīt Latgalē? Iesaka gide

Izbrauciens uz Latgali varētu būt nopietnāks ceļojums – parasti, ja brauc no citiem novadiem, ceļā jāpavada vairāk laika. “Latgale bieži vien ir neizpētīta vieta. Ja vēlaties piedzīvot jaunas sajūtas, noteikti brauciet uz Latgali!” sarunā ar Mammamuntetiem.lv aicina gide, ceļošanas entuziaste, radošās ekskursijas “Rīgas pilsētas pētnieki” vadītāja Eva Kaupere. Viņa arī iesaka, ko apskatīt Latgalē Aglonas pusē.
Braucot uz Latgali, ieplānojiet ceļojumam vairākas dienas!

FOTO: Shutterstock.com

Braucot uz Latgali, ieplānojiet ceļojumam vairākas dienas!

Leļļu muzejs Preiļos

Interesants un apskates vērts objekts ir Leļļu muzejs Preiļos. Iespaidīgs muzejs, kur apskatīt dažādas lelles, kas tiek izgatavotas ar vietējās leļļu meistares Jeļenas Mihailovas rokām. Gan maziem, gan lieliem ir iespēja iejusties pils galminieku lomā, jo karaļa skapī atrodami vairāk nekā 350 grezni tērpi, kuros ir iespēja nofotografēties miniatūras pils mājas pagalmā.  

 

Aglonas bazilika

Aglonas bazilika – iespaidīga, vēlā baroka stilā celta bazilika, ko rotā divi apmēram 60 m augsti torņi. Apmeklētājiem iespējams ne tikai paviesoties baznīcā, bet arī pieteikties ekskursijai, izstaigāt bazilikas dārzu. 

 

Velnezers jeb Čertoks

Ezers ar zaļgani dzidro, neatkārtojamo ūdeni, atrodas Grāveru silā, 12 kilometru attālumā no Aglonas. Šajā ezerā nevar peldēties saistībā ar paaugstinātu dzīvsudraba un dzelzs sāļu saturu. Par šo ezeru ir daudz aizraujošu leģendu un nostāstu. Tiek lēsts, ka tā ir enerģētiski spēcīga vieta. Blakus Velnezeram atrodas Jazinka ezers, kurā var peldēties – tas būs prieks atkal bērniem. 

 

Maizes muzejs 

Šeit iespējams arī praktiski darboties, izcept maizīti, iet rotaļās, nogaršot svaigi ceptu maizi un izmēģināt spēkus darbos, kas darāmi, lai tiktu izcepta maizīte.

 

Reklāma
Reklāma

Krāslavā svilpavnieku izgatavošana

Vai zināt, kas ir svilpavnieks? Tas ir dobs, no māla veidots, svilpītei līdzīgs mūzikas instruments. Tie var būt dažādas formas, bet bieži tie atgādina kādu putniņu. Krāslavā Valdis Pauliņš piedāvā, kopīgi darbojoties, tos ar bērniem pagatavot. Ciemojoties Valda Pauliņa keramikas darbnīcā, iespējams iepazīties un izmēģināt roku kāda keramiskā darbiņa pagatavošanā.

 

Teirumnieku purvs

Lielākiem bērniem būs interesanti uzzināt ko vairāk par purvu – kā tur izskatās, kas tur aug? Purva apskatei izveidotā laipa ved gar gleznaino Teirumnieku ezeru un staigno Teirumnieku ezera krastu. Takas sākumpunktā ir ierīkota ugunskura vieta, bet takas beigās – atpūtas vieta ar soliņiem. Ir iespējams arī vienoties par gida pakalpojumiem.

 

Gunāra Igauņa mūzikas instrumentu muzejs

Muzejā apskatāmi senie mūzikas instrumenti, pamuzicēt, uzzināt, kā top šie instrumenti. Blakus arī atrodas Šmakovkas muzejs, kura saimnieks arī ir Gunārs Igaunis.

 

Pirts rituāla baudījums Zemeņu krastiņos

Ja ģimene vēlas izbaudīt pirts rituālu, šī būs vieta, kur šo vēlmi piepildīt. Pirts rituāli ar zālītēm zinošas un ieredzējušas pirtnieces vadībā ļaus pabūt citā realitātē un atgūt spēkus ikdienas darbiem.

Saistītie raksti