Veroties spogulī, pamani, ka lūpām ir zila nokrāsa? Uzzini, par ko tas liecina!

Dzelzs deficīta anēmija jeb mazasinība ir aptuveni trešdaļai pasaules iedzīvotāju. Tomēr nereti cilvēki neatpazīst simptomus un pie ārsta nedodas.
Ja cilvēks cieš no dzelzs deficīta anēmijas, lūpu āda var zaudēt gan krāsu, gan siltumu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja cilvēks cieš no dzelzs deficīta anēmijas, lūpu āda var zaudēt gan krāsu, gan siltumu.

Mazāk zināmi simptomi

Anēmija jeb mazasinība rodas gadījumos, kad asinīs dzelzs. Tā ir ļoti svarīga minerālviela, kas organismā pilda vairākas būtiskas funkcijas. 

Anēmijas simptomi ir daudz un dažādi, piemēram:

  • nogurums un enerģijas trūkums;
  • elpas trūkums;
  • sirdsdarbības traucējumi;
  • galvassāpes, reibonis;
  • iekaisusi vai jūtīga mēle;
  • slikta apetīte.

Bet viens no mazāk zināmiem šīs slimības simptomiem ir zilganas lūpas. Sarkano asinsķermenīšu sastāvā esošais hemoglobīns piešķir asinīm sarkanu krāsu. Ja cilvēks cieš no dzelzs deficīta anēmijas, āda var zaudēt gan krāsu, gan siltumu. 

Reklāma
Reklāma

Vēl vieglāk anēmiju noteikt pēc acīm. Apakšējā plakstiņa iekšpuse cilvēkiem, kuri cieš no anēmijas, parasti ir gaišāka, nekā ierasts.

 

Kādi ir biežākie slimības cēloņi?

  1. Asins zudums. Dzelzs no ķermeņa tiek izvadīts ļoti lēni, un tādējādi parasti arī nav daudz jāuzņem. Ātrākais veids, kā zaudēt dzelzi, ir – zaudējot asinis. Tas var notikt menstruāciju, hroniska vai akūta asins zuduma dēļ saistībā ar asiņošanu kuņģa un zarnu traktā. To var izraisīt arī pretsāpju zāles. 
  2. Nespēja absorbēt dzelzi. Ar uzturu uzņemtais dzelzs uzsūcas tievajā zarnā un tālāk nonāk asinīs. To var negatīvi iespaidot celiakija – gremošanas trakta slimība, kas bojā tievo zarnu un kavē uzturvielu uzsūkšanos. Līdzīgi cieš cilvēki, kuriem daļa no tievās zarnas ir izoperēta.
  3. Dzelzs trūkums uzturā, neuzņemot vai nepietiekami uzņemot produktus, kas satur šo minerālvielu.
  4. Grūtniecība. Daudzām sievietēm grūtniecības laikā var rasties dzelzs trūkums, jo nepieciešams ar dzelzi nodrošināt ne tikai sevi, bet arī augošo bērnu.

Saistītie raksti