Galvassāpes grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā

“Sievietēm migrēna ir trīsreiz biežāk nekā vīriešiem, un ir arī pierādīts, ka šai diagnozei lielu lomu spēlē hormonāls fons – migrēna rodas hormonu ietekmē. Bet ne tikai,” teic Dr. Linda Zvaune, neiroloģe, algoloģe, kas specializējusies galvassāpju un hronisku sāpju diagnostikā un ārstēšanā. Viņa stāsta, kā mamma sev var palīdzēt, ja stipras galvassāpes viņu piemeklē grūtniecības un/vai zīdīšanas laikā.
  • Sigita Āboltiņa

    Sigita Āboltiņa

    “Mammamuntetiem.lv” redaktore

  • Linda Zvaune

    Linda Zvaune

    neiroloģe, algoloģe

Ja līdz grūtniecībai sievietei nekad nav bijušas migrēnas epizodes, tad, gaidot bērnu, tādas var uzrasties. Un otrādi.

FOTO:

Ja līdz grūtniecībai sievietei nekad nav bijušas migrēnas epizodes, tad, gaidot bērnu, tādas var uzrasties. Un otrādi.

Konsultē: Dr. Linda Zvaune, neiroloģe, algoloģe, kas specializējusies galvassāpju un hronisku sāpju diagnostikā un ārstēšanā

 

Dažādie scenāriji

Migrēna nešķiro, vai sieviete gaida bērnu, vai viņai ir jāzīda savs mazulis, – tā vienkārši ir, un viss. Tie, kas kaut reizi piedzīvojuši ļoti stipras “parastās” galvassāpes, var tikai nojaust, cik slikti ir tad, kad par sevi liek manīt spēcīga migrēnas lēkme. 

Jāteic, šī diagnoze ir viena no noslēpumainākajām un neprognozējamākajām. Piemēram, ja līdz grūtniecībai sievietei nekad nav bijušas migrēnas epizodes, tad, gaidot bērniņu, tādas var uzrasties. Un otrādi – gadās laimīgās, kurām pirms bērna vismaz reizi mēnesī vajadzēja saukt talkā ātrās palīdzības mediķus, lai kaut cik glābtos no trakajām galvassāpēm, kuras itin bieži nozīmē arī pamatīgu vemšanu, bet grūtniecības laikā migrēnas lēkmes kļūst ievērojami retākas un vieglākas vai pat mitējas pavisam. Kā saka daktere Linda Zvaune, katrai sievietei ir savs stāsts, jo gan grūtniecības, gan bērna barošanas laikā migrēna var uzvesties ļoti dažādi. “Tas vien, ka sievietēm migrēna ir trīsreiz biežāk nekā vīriešiem, liecina – un tas ir arī pierādīts –, ka šai diagnozei lielu lomu spēlē hormonāls fons – migrēna rodas hormonu ietekmē. Bet ne tikai,” norāda neiroloģe un piebilst – aptuveni 60 % sieviešu migrēnas lēkmes var būt saistītas ar menstruālo ciklu. “Tīra” menstruāla migrēna, kad lēkmes ir tikai un vienīgi menstruāciju laikā, ir aptuveni 10 % sieviešu. Tieši tāpēc migrēnas lēkmes biežāk sākas meitenēm pubertātes vecumā, bet vislielākais saslimstības ar migrēnu biežums ir sievietēm 30–40 gadu vecumā, savukārt līdz ar menopauzes iestāšanos lielākoties sievietei pazūd migrēna un viņa atkal var dzīvot bez galvassāpēm. 

 

Kas īsti notiek organismā?

Divos vārdos var teikt – lielas izmaiņas. Sievietes reproduktīvo sistēmu noteicošie hormoni ir estrogēns un progesterons. Tie ne tikai ietekmē menstruālo ciklu un grūtniecību, bet arī ķīmisko vielu, piemēram, prostaglandīnu sintēzi, kas ietekmē galvassāpju rašanos. Straujas hormonu svārstības ietekmē centrālās nervu sistēmas darbību, neirotransmitera-seretonīna regulāciju, kas iesaistīts sāpju pārvadē. Gan grūtniecības laikā, gan pēc dzemdībām šo hormonu līmenis – progesterons, estrogēns – strauji mainās, un sievietes organisms uz šīm izmaiņām var reaģēt ļoti dažādi. Daļai sieviešu nav ne migrēnas, ne citu īpašu reakciju menstruāciju vai grūtniecības dēļ jeb tad, kad organismā notiek krasas hormonālas svārstības. Savukārt jutīgākām sievietēm var gadīties visādi, tāpat kā tām, kuras jau ģenētiski pārmantojušas tendenci sāpēt galvai. Šādos gadījumos grūtniecības un pēcdzemdību laikā migrēna var saasināties, bet tikpat labi tā var nebūt vispār ilgāku laiku vai pēkšņi uzrasties, lai gan agrāk nekas tāds nav bijis. Gluži tāpat kā katras sievietes organisms uzvedas dažādi, arī migrēna dara tāpat.

 


Galvenais, lai diagnoze apstiprināta

Zināms, ka grūtniecības laikā 70–80 % sieviešu migrēna norimst, ja tāda bijusi pirms tam. Itin bieži tā sauktais no migrēnām klusais periods saglabājas visu krūts barošanas laiku, arī pēc atjaunošanās lēkmes vairs nav tik smagas, kādas bijušas pirms grūtniecības. 

Tāpat migrēna var mainīt savu raksturu, kas var samulsināt un radīt satraukumu. Linda Zvaune uzsver: “Nav tā, ka migrēna, kāda bijusi pusaudža vecumā, tāda būs visu mūžu līdz menopauzei. Tā var mainīt savu raksturu – ar auru, bez auras, var būt aura bez sāpēm. Tāpat migrēna var mainīt savu raksturu, izpausmes katrā sievietes dzīves ciklā. Tikai vienmēr jābūt pārliecībai, ka tā tiešām ir migrēna – vai neirologs vai galvassāpju speciālists ir apstiprinājis šo diagnozi.” 

 

Grūtniecības laikā 70–80 % sieviešu migrēna norimst, ja tāda bijusi pirms tam. Itin bieži tā sauktais no migrēnām klusais periods saglabājas visu krūts barošanas laiku.

 

Daktere norāda, ka nevajadzētu tikai paļauties uz savām sajūtām un kaut kur lasīto par migrēnas izpausmēm: “Svarīgi, ka speciālists apstiprina šo diagnozi, pirms tam pārliecinoties, ka pie vainas nav kāds cits iemesls spēcīgajām galvassāpēm. Piemēram, grūtniecības un arī bērna zīdīšanas laikā mainās asiņu sastāvs, var būt asinsspiediena problēmas, dzelzs deficīts, pārkārtojas vairogdziedzeris, tāpat galvassāpes var būt saistītas ar trombu veidošanos, tāpēc noteikti vajadzētu pārbaudīties, lai izslēgtu iespējamas nopietnākas problēmas. Īpaši, ja ir jauna veida galvassāpes, kas iepriekš nekad nav bijušas.” 

 

Citādi ir tad, ja diagnoze “migrēna” jau noteikta, bet mainās tās izpausmes. Linda Zvaune atzīmē, ka tas var notikt arī pēc otrās, trešās vai septītās grūtniecības, jo katra no tām ir atšķirīga un mainās arī sievietes ķermenis – 20 gados tas ir viens, 40 gadu vecumā cits. “Sieviete var iznēsāt bērniņu arī pēc 40 gadiem, bet tas var spēlēt lielu lomu migrēnas rakstura maiņā,” saka neiroloģe. 

 

Ja, barojot bērniņu, lēkmes ir biežas, smagas

Linda Zvaune apstiprina – parasti migrēnas pacientes tik tiešām satraucas par to, kas notiks grūtniecības laikā vai tad, kad bērns piedzims: ja migrēnas lēkmes būs ar sliktu dūšu, vemšanu, ja nevarēšu piecelties no gultas, kā es parūpēšos par savu mazuli? “Satraukums ir liels, un īpaši, ja tā ir pirmā grūtniecība, jo ļoti izteiktas ir ne tikai fizioloģiskās izmaiņas sievietes organismā, bet arī emocionālās. Viss ir satraucošs, saasināts, daudzām sievietēm var būt paaugstināts stresa līmenis, tad vēl klāt nāk rūpes par bērniņu, barošana naktī, kā dēļ tiek iztraucēts miegs. Tas ir būtisks faktors, kāpēc migrēna var kļūt biežāka vai traucējošāka – šie neapzinātie trigeri, provocējošie faktori, kas agrāk nav bijuši, tagad var rosināt migrēnas lēkmes,” uzskaita speciāliste.

 


Ko darīt? Skaidrs, ka, barojot bērnu ar savu pienu, cenšamies iespējami iztikt bez medikamentu lietošanas, taču migrēnas gadījumā tas var būt pat ļaunāk. Jo ātrāk izdodas pamanīt, sajust tuvojamies lēkmi un uzreiz reaģēt, jo labāks būs rezultāts. Ielaista sāpe var nepakļauties pat spēcīgiem medikamentiem un rezultātā – zāles ir dzertas, bet slikti tāpat. 

 

Taču, protams, pat migrēnas gadījumā ar profilaktiskiem pasākumiem iespējams ietekmēt lēkmju biežumu. 


Dienas režīms. Fiziskās aktivitātes; izdzertā ūdens daudzums, kas īpaši būtiski ir mazuļa zīdīšanas laikā; ja ir iespēja – relaksācijas vingrojumi; katra iespēja pagulēt; vingrošana pie fizioterapeita vai masāža gadījumos, kad ir saspringti muskuļi kakla daļā, pakausī, sprandā, kas var veidoties barošanas pozas un bērna nēsāšanas dēļ. Tas viss var labi palīdzēt mazināt lēkmes vai to stiprumu. 
 

Reklāma
Reklāma

Pašmasāža. Ja ir skaidrs, ka tuvojas migrēnas lēkme vai tā jau sākusies, vajadzētu rast iespēju apgulties un relaksēties – tad lēkme var nebūt tik spēcīga. 


Atļautie medikamenti. Tāpat kā grūtniecēm, arī bērna zīdīšanas laikā atļauts lietot nošpu, paracetamolu. Jā, migrēnas gadījumā varētu šķist, ka šādus medikamentus nav pat jēgas dzert, jo tāpat taču nepalīdzēs – par vāju, bet, kā norāda Linda Zvaune, nereti pie vainas ir nevis medikamenta neefektivitāte, bet gan nepareizi izvēlēta zāļu deva. “Bieži sieviete paņem mazāko iespējamo paracetamola devu – 500 mg, bet patiesībā viņa droši var lietot līdz diviem gramiem diennakts laikā. Un, ja zināms, ka lēkme tuvojas, var iedzert uzreiz divas tabletes. Tāpat zīdīšanas laikā var lietot ibuprofēnu saturošus medikamentus, jo arī zīdaiņiem paaugstinātas temperatūras gadījumā ārsts nozīmē sīrupu, kas satur paracetamolu vai ibuprofēnu. Turklāt mammas pienā nenonāk visa iedzertā medikamenta deva,” stāsta neiroloģe. “Protams, ir migrēnas, kad parastie pretsāpju medikamenti neko neietekmē vai palīdz ļoti minimāli. Tad ir speciāli pretmigrēnas līdzekļi, no kuriem dažus ir iespēja lietot arī bērna zīdīšanas laikā, taču tikai sava ārsta uzraudzībā. Parasti tos izraksta, ja sievietei ir grūti kontrolējamas migrēnas lēkmes.” Šādos gadījumos ir vēl viens nosacījums – turpmākās sešas stundas bērnu nedrīkst zīdīt. Piens ir jāatslauc un jāizlej. Šādos gadījumos var veidot piena banku tad, kad galva nesāp, vai, ja piena nav tik daudz, migrēnas lēkmju laikā mazuli barot ar piena maisījumu, piedāvājot krūti vēl pirms medikamenta iedzeršanas. 
 

Profilaktiski medikamenti. Ja bērna zīdīšanas laikā migrēnas lēkmes tiešām ir smagas un biežas un nelīdz dienas režīma pārskatīšana un uzlabojumu veikšana, tad arī barojošai mammai piemeklē profilaktiskos nolūkos lietojamu medikamentu ar mērķi samazināt lēkmes. 


Cefaly ierīce. Tā ir trīszaru nerva elektrostimulācija, mazinot vai pat novēršot saspringuma un migrēnas galvassāpes. Ierīce nerada nekādus blakus efektus, un to var lietot arī profilaktiskā jeb vieglākā režīmā katru dienu, bet lēkmes laikā – stiprākā režīmā. Ierīci uzliek pieres daļā uz divām minūtēm, un to var darīt pat trīs reizes dienā. 


Blokāde. Pavisam, pavisam nopietnos gadījumos pieļaujama blokāde ar parasto anestēzijas līdzekli, ko var salīdzināt ar zobārsta kabinetā veiktu anestēziju. Migrēnas gadījumā tiek nobloķēti nervi, kas inervē galvas nervus un muskulīšus ap galvu, kuri iesaistās migrēnas lēkmes laikā. 


Akupunktūra. Mazāk izmantota, bet dažkārt efektīva metode, ko apliecina pētījumi. 


Mikroelementi. Grūtniecības laikā bieži iesaka lietot magniju, un galvassāpju gadījumā to var turpināt dzert arī bērna zīdīšanas laikā. Īpaši, ja saspringti galvas un kakla muskuļi – magnijs tos atslābinās. 

 

Pieredzes stāsts 

“Kopš sevi atminos, man vienmēr bijušas spēcīgas galvassāpes, taču pie diagnozes “hroniska migrēna” tiku ap 20 gadu vecumu. Vienkārši tad aizgāju pie neirologa, jo pirms tam mēģināju tikt galā pati ar citramonu, analgīnu utt. 

 

Laiku pirms pirmās grūtniecības atceros kā murgu – migrēnas lēkmes bija divreiz mēnesī un ļoti smagas. Vismaz vienu reizi mēnesī pie manis brauca ātrā palīdzība un injicēja zāles, jo iedzert tās nevarēju lielās vemšanas dēļ. Grūtniecības laikā migrēnas vienkārši pazuda. Ja pareizi atceros (tas bija pirms gandrīz 12 gadiem), tos deviņus mēnešus man galva nesāpēja vispār. Taču ļoti spilgti atceros dienu, kad migrēna atgriezās – dēlam bija vien divi mēnesīši, kad vienā rītā pamodos ar pamatīgu migrēnu. Tā kā baroju bērnu ar krūti, zāles nedzēru, jo nezināju, ka tādas var lietot, bet ar savu neirologu toreiz nesazinājos. Tā es to dienu nomocījos, paralēli barojot savu mazo dēliņu. Jāteic, tā bija spēcīgākā lēkme pēc ilgā pārtraukuma, pēc tam migrēnas bija, bet vieglākas, bez vemšanas un ne reizi nevajadzēja zvanīt ātrajai palīdzībai. 

 

Trakumi sākās ar otro grūtniecību pirms divarpus gadiem – šoreiz galva sāpēja visus deviņus mēnešus vismaz divas trīs dienas nedēļā. Tā kā lēkmes bija kļuvušas arī spēcīgākas, šoreiz sazinājos ar savu neirologu, kurš bez dažādiem citiem ieteikumiem dienas ritmam ļāva arī lēkmju laikā dzert triptāna grupas medikamentu, tikai krietni mazākā devā, nekā lietoju pirms tam. Tas bija ļoti liels atvieglojums – gan fiziski, gan emocionāli, jo tās biežās sāpes ļoti, ļoti nomāca. Šo medikamentu turpināju lietot arī tad, kad baroju savu meitiņu ar krūti, taču tad pēc zāļu iedzeršanas nogaidīju sešas stundas un atslaucu pienu. Diemžēl tas bija jāizlej, un par to man sirds sāpēja ļoti. Šoreiz piena nebija daudz, tāpat vajadzēja piebarot ar maisījumu, bet migrēnas lēkmju laikā, kad bija dzertas zāles, meitas ēdienreizi vai pat divas nācās pilnībā aizstāt ar piena maisījumu. Tomēr labāk tā, nekā bezmaz mirt nost no sliktuma. Arī tādā gadījumā mana meitiņa diez vai saņemtu kvalitatīvu pienu, jo, kā zināms, caur to mēs nododam bērnam pilnīgi visu – arī savas emocijas, pārdzīvojumus, slikto pašsajūtu. 

 

Migrēnas lēkmes nav rimušas, tās joprojām ir gana biežas un arī smagākas, nekā bija pirms otrās grūtniecības. Šo nedaudz vairāk kā divu gadu laikā, kas pagājis pēc dzemdībām, vairākkārt bijis jāzvana arī ātrajai palīdzībai. Un tagad ļoti izteikti jūtu hormonālās svārstības organismā saistībā ar menstruālo ciklu. Pat pēc fiziskām sajūtām varu droši pateikt, kurā menstruālā cikla posmā atrodos pašlaik, un arī migrēnas lēkmes ir cieši saistītas ar šo visu. Savā ziņā šīs sajūtas palīdz, jo dienas laikā varu ātri noreaģēt un dažkārt pat novērst lēkmi vai tā ir krietni vieglāka nekā tad, ja ar pamatīgām galvassāpēm pamostos no rīta.” 

 

Zināšanai

Ja nomoka galvassāpes, migrēna, vērts sekot līdzi Latvijas Galvassāpju pacientu biedrības aktualitātēm. Piemēram, jau pavisam drīz, no 20. līdz 24. septembrim, sadarbībā ar speciālistiem plānota migrēnas nedēļa ar dažādām aktuālām intervijām tiešsaistē, tostarp arī par migrēnas efektīvu ārstēšanu, sievišķo hormonu saistību ar migrēnu, bērnu migrēnu utt. 

 

 

Atsauces:

Vetvik, K. G.; MacGregor, E. A. Sex Differences in the Epidemiology, Clinical Features, and Pathophysiology of Migraine. Lancet Neurol, 2017 Jan; 16(1):76-87. doi: 10.1016/S1474-4422(16)30293-9. Epub 2016 Nov 9. PMID: 27836433.

 

Negro, A.; Delaruelle, Z.; Ivanova, T. A.; Khan, S.; Ornello, R.; Raffaelli, B.; Terrin, A.; Reuter, U.; Mitsikostas, D. D. European Headache Federation School of Advanced Studies (EHF-SAS). Headache and Pregnancy: A Systematic Review. J Headache Pain, 2017 Oct 19; 18(1):106. doi: 10.1186/s10194-017-0816-0. PMID: 29052046; PMCID: PMC5648730.

 

Saistītie raksti