Vai dzemdējot pēc 40, veic ķeizargriezienu?

Lai gan mūsdienās vairs nav retums, kad sievietes par māmiņām kļūst gana nobriedušā vecumā, tomēr daba paredzējusi, ka mainās ne tikai mūsu gadskaitlis, bet arī ķermenis. Tostarp saistībā ar bērniņa radīšanas un piedzemdēšanas iespējām.
Iegurņa kauli ir savstarpēji saistīti ar saitēm, kas ar gadiem kļūst stīvākas.

FOTO: Shutterstock.com

Iegurņa kauli ir savstarpēji saistīti ar saitēm, kas ar gadiem kļūst stīvākas.

Ir skaidrs, ka daba paredzējusi radīt, iznēsāt un dzemdēt bērniņu agrākā vecumā nekā 40 +, un tomēr sieviete var kļūt un mūsdienās gana bieži kļūst par māmiņu pēc 40 gadu vecuma. Vai tādā gadījumā bērniņam lemts piedzimt ķeizargrieziena operācijā?

 

“Ja tā ir pirmā grūtniecība, tad visbiežāk tas būs ķeizargrieziens, lai gan obligāta indikācija tā nav," 

 

Reklāma
Reklāma

saka ginekoloģe Iveta Bičevska un paskaidro, ka ar gadiem mainās iegurņa locītavu kustīgums. Iegurņa kauli ir savstarpēji saistīti ar saitēm. Grūtniecības laikā mainās visas iegurņa proporcijas, un tas ļauj bērniņam veiksmīgi iziet caur dzemdību ceļiem. Taču ar gadiem saites kļūst stīvākas, iegurnis mazāk kustīgs, bet pilnībā šīs locītavas kalcinējas no 45 līdz 50 gadu vecumam. 
Daktere gan norāda, ka fiziski aktīvām sievietēm šis process notiek lēnāk, un, ja aktivitātes netiek pārtrauktas arī grūtniecības laikā, tad iegurņa saišu mobilitāti iespējams uzturēt pieklājīgā līmenī. Taču iegurņa locītavu kalcinēšanās var būt iemesls, kamdēļ dzemdības var beigties ar akūtu ķeizargrieziena operāciju. 

"Ja tā ir atkārtota grūtniecība un iepriekšējās bijušas dabīgas jeb vaginālas dzemdības, tad visbiežāk sieviete dzemdē pati,” piebilst Iveta Bičevska. 

Saistītie raksti