Asinsanalīzes grūtniecēm: cik bieži jāveic un kad par tām jāmaksā sievietei pašai?

Topošā māmiņa Anita "Mammamuntetiem.lv" raksta, ka ginekoloģe viņai nozīmē veikt asinsanalīzes vien katra trimestra sākumā, turpretī divām viņas paziņām grūtniecību uzraugošie ārsti liekot nodot asinsanalīzes katru reizi pirms ikmēneša vizītes. "Vai mana daktere visu dara pareizi?" topošā māmiņa ir satraukta.
Topošajai māmiņai asinsanalīzes jānodod katra trimestra sākumā.

FOTO: Shutterstock.com

Topošajai māmiņai asinsanalīzes jānodod katra trimestra sākumā.

Anita vaicā, cik bieži grūtniecei ir jānodod asinsanalīzes un vai vienmēr tās apmaksā valsts? 

 

Ginekoloģe, dzemdību speciāliste, “Veselības centru apvienības” Ginekoloģijas dienesta vadītāja Karlīna Elksne “Mammamuntetiem.lv” stāsta, ka tad, ja grūtniecība norit bez problēmām, topošā māmiņa nav riska grupā un līdz šim veiktās asinsanalīzes bijušas labas, tad tik tiešām tās nav jānodod pirms katras vizītes: “Ministru kabineta noteikumos ir stingri atrunāts, kā grūtniecība uzraugāma. Ja viss ir kārtībā, tad topošajai māmiņai asinsanalīzes jānodod katra trimestra sākumā – stājoties grūtniecības uzskaitē, tad ap 20. un pēc tam ap 30. grūtniecības nedēļu.”

 

Tikai tad, ja grūtniece ietilpst kādā no riska grupām vai ir kādas izmaiņas iepriekš veiktās analīzēs, vai sievietei ir sūdzības, ārsts var nozīmēt biežāk veikt asinsanalīzes.

 

Reklāma
Reklāma

Savādāk ir ar urīna analīzēm – tās gan nepieciešams nodot pirms katras vizītes pie grūtniecības uzraugošā speciālista. 

 

Valsts apmaksātas asinsanalīzes ir tad, ja:

  • medicīniskajā dokumentācijā (nosūtījumā) uzrakstīts pamatojums un atbilstoša diagnoze.

Piemēram, ja viss ir kārtībā un asinsanalīzes tiek veiktas pēc standarta grūtnieču aprūpes algoritma, tad norīkojumā tiek uzrakstīts, ka sieviete ir grūtniece. Savukārt ja asinsanalīzes nepieciešams nodot biežāk, tad speciālists norāda, ka sieviete ir grūtniece un viņai, piemēram, ir grūtnieču anēmija. Arī tad šo papildu analīzi apmaksā valsts. 

 

Valsts neapmaksā asinsanalīzes tad, ja:

  • nosūtījumā papildu diagnoze nav pierakstīta un nav pamatojuma, kamdēļ vajadzīgas asinsanalīzes ārpus noteiktā grūtnieču aprūpes algoritma.

Saistītie raksti