Kas jādara, kad grūtniecei noiet ūdeņi

Grūtnieces ūdeņu noiešana ir tikpat neparedzama kā ballītes balonu uzvedība – kāds balons pārplīst ballītes sākumā, kāds ballītes vidū, bet kāds nepārplīst vēl ilgi, kopš ballīte ir beigusies. Tā arī ir ar ūdeņu noiešanu, jo ūdens pūslis ir kā balons. Vecmāte Baiba Trifanova Mammamuntetiem.lv stāsta, kā rīkoties grūtniecei, kurai noiet ūdeņi, bet kontrakcijas vēl sākušās nav.
Visbiežāk ūdeņi noiet pārliecinoši – apmēram vienas glāzes apjomā.

FOTO: Shutterstock.com

Visbiežāk ūdeņi noiet pārliecinoši – apmēram vienas glāzes apjomā.

Ūdeņi var noiet jebkurā grūtniecības laikā, bet iznesta grūtniecība ir, kad tā ir sasniegusi 37 pilnas nedēļas. Kad ir sasniegts šis termiņš, grūtniecei jāņem vērā, ka gan kontrakcijas sākties, gan ūdeņi noiet var jebkurā brīdī. Ūdeņi var noiet pirms kontrakciju sākuma, kontrakciju laikā vai arī pie pilna dzemdes kakla atvēruma izstumšanas periodā. Rakstā apskatīsim situācijas, kad grūtniecība ir iznesta – tas ir laiks no 37 grūtniecības nedēļām.

 

Kā noiet ūdeņi

“Lielākai daļai mammu, kad ūdeņi noiet, ir sajūta, ka ļoti gribas čurāt. Daļa no šīm sievietēm pat paspēj aiziet uz tualeti un tad rodas lielais apmulsums – es esmu pačurājusi, bet tek vēl un vēl!” stāsta vecmāte. Reizēm grūtnieces vaicā, vai, sasniedzot pilnas 40 nedēļas, jāstaigā ar uzsūcošām biksītēm? Baiba Trifanova tomēr skatās uz to noraidoši – labāk gultā ieklāt paladziņu, kas nelaiž cauri mitrumu, tādējādi pasargājot matraci no samitrināšanās. 

 

Kā atšķirt ūdeņus no gļotu korķa un citiem izdalījumiem 

Ūdeņi ir pārsvarā ir krūzes daudzuma gaišs, caurspīdīgs šķidrums. Pēc ūdens noiešanas, noslaukot starpeni, bieži uz papīra redzami gaiši rozā, viegli asiņaini izdalījumi, var būt arī asins stīdziņu piejaukums. Kādreiz arī ūdeņus sajauc ar gļotu korķi, kas var būt pašķidra, gļotaina masa rozā, bēšīgā krāsā vai arī kā caurspīdīgs vai brūngans smērējums uz tualetes papīra. Kad izdalās gļotu korķis, pēc tualetes apmeklējuma visu dienu var būt šādi smērējoši izdalījumi. Kopumā gļotu korķis ir apmēram ēdamkarotes apjoma receklis ar nedaudz šķidruma.

 

Man šķiet, ka tek ūdeņi…

Ja grūtniecei ir sajūta, ka viņai tomēr ūdeņi tek, pil un ir uztraukums, ka tie varētu būt plīsuši, stacionārā ir iespējams pārbaudīt, vai izdalījumi, kas ir grūtniecei, ir augļūdeņi. Stacionāros ir speciālas testa strēmeles, ar kurām var noteikt, vai izdalījumi ir augļūdeņi. Tāpat arī apskates laikā to ir iespējams noteikt, atklāj speciāliste.

 

“Vēlos vērst uzmanību arī uz to, ka grūtniecēm ik pa brīdim gadās apmulst par izdalījumiem pēc mīlēšanās – pēc dzimumakta bieži gadās, ka spermas saturs var iztecēt no dzimumceļiem. Tāpēc grūtniecēm, ja rodas bažas par izdalījumiem, jāpadomā – vai nesen nav bijusi tuvība? Lai pārbaudītu, cik daudz un kādi ir izdalījumi, ieteicams lietot ieliktnīti bet vislabāk gaiša auduma ieliknīti vai dvielīti, kurš palīdzēs ieraudzīt gan izdalījumu krāsu, gan daudzumu,” iesaka Baiba Trifanova.

 

Vai var nepamanīt, ka noiet ūdeņi?

Nereti topošās māmiņas satraucas, ka viņas nepamanīs, kad viņām, esot vannā vai dušā, noiet ūdeņi. Vai iespējams palaist garām to brīdi, kad noiet ūdeņi? “Bērna galva nav korķis – viņš nevar uzsēsties uz dzemdes kakla un pilnīgi nobloķēt ūdeņu iztecēšanu, ja nu patiesi pirmā porcija noplūdusi vannā esot vai mazgājoties dušā. Ir vēl arī priekšējie ūdeņi ap galviņu, ir ūdeņi starp rociņām un kājiņām un ir mugurējie ūdeņi. Kad noiet pirmā lielā ūdeņu porcija, dzemdē vēl paliek pārējie ūdeņi. Mammai grozoties, ejot un kustoties – ūdeņi ik pa brīdim nāks vēl pa atsevišķām porcijām. Nepamanīti ūdeņi īsti noiet nevar,” uz bažām atbild vecmāte.

 

Reklāma
Reklāma

Kad ir nogājuši ūdeņi

  1. Piefiksē, cikos nogāja ūdeņi! To vienmēr prasīs stacionārā un to vajag zināt.
  2. Piefiksē – kādā krāsā nogāja ūdeņi? Parasti tie ir caurspīdīgi, bet, noslaukoties uz tualetes papīra, var būt mazliet rozā, varbūt ir pa kādai rozīgai vai brūnganai asins stīdziņai – tā ir norma. Dzemdes kakls reaģē uz šo situāciju un var būt nelieli smērējoši izdalījumi

 

Ja ūdeņi ir gaiši

  1. Ja ir atbalsta persona, ar ko sazināties, (vecmāte, dūla, ārsts) tad jāpiezvana un jāpastāsta situācija un jūs kopīgi lemsiet par to, kāds ir tālākais plāns.
  2. Ja nav atbalsta personāla, tad lēnām varat gatavoties un posties uz dzemdībām. Taču tas nenozīmē, ka uzreiz steigā kur jādodas! Atkārtotu dzemdību gadījumā pārsvarā ir situācija, kad jāsagaida auklīte vecākajam bērnam – to varat mierīgi paspēt. Vēl varat pārskatīt dzemdību somu, sagaidīt vīru no darba un tad doties uz stacionāru.

 

Uzmanību – asiņaini, dzeltenīgi vai zaļi ūdeņi 

Ja ūdeņi ir asiņaini, sarkanā krāsā, zaļi (jebkādā tonī, no salātu zaļa līdz zaļganbrūnganiem), dzeltenīgi – tas nozīmē, ka uz stacionāru jādodas uzreiz! Šī ir situācija, kad var izsaukt arī neatliekamo medicīnisko palīdzību. Zaļā krāsa ūdeņos rodas no tā, ka bēbītis vēderā ir pakakājis, bet tas ir kā signāls, ka mazais vēlas nākt pasaulē! Ar šādiem ūdeņiem stacionārā tiks pārbaudīts tas, kā mazulis jūtas, kādi ir dzemdību ceļi, un nosaka, ko darīt tālāk.

 

Svarīgi!

Ja sievietei ir pozitīvas analīzes uz beta hemolītisko streptokoku, pēc augļūdeņu noiešanas grūtniecei uz stacionāru jādodas uzreiz, lai saņemtu antibakteriālu terapiju. Tā nav ārstēšana, bet gan profilakse bērna interesēs, lai viņš mazāk sastaptos ar šo infekciju. Stacionārā grūtniecei šo medikamentu ievada vēnā un dzemdētāja to saņem ik četras stundas līdz pat mazuļa piedzimšanai.

 

Ierašanās dzemdību nodaļā

Iestājoties dzemdību nodaļā, veic pārbaudes gan topošajai māmiņai, gan mazulim. Sievietei pārbauda arī dzemdes kakla atvērumu un lemj par tālāko gaitu. Ik pa laikam pārbauda, kā jūtas bērns, veic sirdstoņu pierakstu . Ja viss ir labi un dzemdes kontrakciju vēl nav  un ūdeņi ir bijuši gaiši, pēc ūdeņu noiešanas parasti tiek dots laiks 24 stundas, lai gaidītu kontrakciju sākumu. Pēc 24 stundām sāk dzemdību izraisīšanu ar kādu no metodēm, ja vien nav jau sākušās kontrakcijas

 

Ar ko jāsākas dzemdībām – ar augļūdeņiem vai kontrakcijām?

Par dzemdību sākumu uzskata kontrakcijas nevis augļūdeņu noiešanu, atgādina speciāliste. Var gadīties, ka augļūdeņi noiet, bet kontrakcijas nesākas. Pie iznestas grūtniecības nav jāuztraucas, ka bērns kādu laiku paliek bez augļūdeņiem – kā jau iepriekš minēts, sākotnēji iztek priekšējie augļūdeņi, bet pārējie paliek. Ja ir signāli, ka bērns nejūtas labi, dzemdības var izraisīt arī ātrāk un negaida 24 stundas pēc augļūdeņu noiešanas. Plāns katrai situācijai ir atkarīgs no mammas un bērna veselibas stāvokļa un izmeklējumu rezultāta. 

Saistītie raksti