Grūtniecei augļūdeņos redzami vižņi. Ko tas nozīmē?

Saņemt ziņu, ka grūtniecības laikā augļūdeņos atrodami vižņi, varētu būt mulsinoši un satraucoši. Ko tas nozīmē, ja speciālists, veicot ultrasonogrāfiju grūtniecei, redz kaut ko, ko speciālists dēvē par vižņiem, Mammamuntetiem.lv organizētā sarunā par grūtniecības beigu posmu atbild speciālistes.
Ja grūtniecība rit bez sarežģījumiem, iespējams, ka satraukumam par vižņiem nav pamata.

FOTO: Shutterstock.com

Ja grūtniecība rit bez sarežģījumiem, iespējams, ka satraukumam par vižņiem nav pamata.

 

Atbildes uz Mammamuntetiem.lv lasītāju jautājumiem sniedz Elīna Sedleniece, RSU rezidente ginekoloģijā, dzemdniecībā (speciāliste Matules un Melkas Ginekoloģijas klīnikā, Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā un Latvijas Jūras medicīnas centrā) un Elizabete Pumpure, ginekoloģe, dzemdību speciāliste Rīgas Dzemdību namā un Veselības centrā 4.


Kas ir vižņi

Katram bērniņam mammas vēderā apkārt ir augļūdeņi. Sonogrāfijā viss ir redzams melnbalts – dažādos pelēkajos toņos, un augļūdeņi parasti sonogrāfijā ir redzami melni, lai arī dzīvē tādi tie, protams, neizskatās. Reizēm šajos augļūdeņos var redzēt peldam tādas kā pārsliņas, ko tad arī dēvē par vižņiem, atklāj Elizabete Pumpure.

 

Vai tas ir bīstami

Abas speciālistes uzsver, ka katra situācija ir jāvērtē individuāli. Parasti, ja grūtniecība rit bez jebkādiem sarežģījumiem, var gadīties, ka šie vižņi nekā neietekmē grūtniecību vai nenorāda uz kādām problēmām. 

“Šādiem vižņiem klīniska nozīme ir tādos gadījumos, ja ir grūtniecības problēmas, piemēram, grūtniecei ir saīsināts dzemdes kakls. Tādā gadījumā varētu apsvērt iespēju sievietei nozīmēt antibakteriālu terapiju. Ir pierādīta saistība, ka vižņi varētu norādīt uz iekšdzemdē esošu infekciju augļūdeņos,” teic Pumpure. Reizēm arī šīs pārsliņas varētu veidoties no kādām šūnām, kas rodas pastiprināti. Sievietēm, kurām ir grūtniecības sarežģījumi, sonogrāfijā īpaši raugās, vai nav pamanāmi šie te vižņi.  

“Noteikti ir nepieciešams vērtēt visu grūtnieces klīnisko ainu – vai sievietei ir kādas pārslimotas slimības, bijusi paaugstināta temperatūra. 

Ja viss ar grūtniecību ir kārtībā, nav sarežģījumu, bērniņš aug un jūtas labi, placentas funkcionē labi, par vieniem pašiem vižņiem nevajadzētu satraukties.  

Augļūdeņu patieso raksturu varam redzēt tikai tad, kad tie noplūst vai tiek pārdurti,” atgādina Pumpure.

Reklāma
Reklāma

 

Pieskatīs rūpīgāk

Tomēr kā norāda Elīna Sedleniece, šādā gadījumā sieviete var rēķināties, ka aprūpes speciālists viņu pieskatīs ciešāk – iespējams, biežāk pārbaudīs dzemdes kakla garumu. Ja ārstam būs aizdomas par kādu infekciju, tad ir iespēja, ka sievietei nozīmēs antibakteriālu terapiju. 

 

Skaties visu video sarunu ar speciālistēm par grūtniecības beigu posmu un rodi atbildes uz citiem jautājumiem, piemēram, kā cīnīties ar bezmiegu vai kāju tūsku un uz kuriem sāniem labāk gulēt grūtniecības beigu posmā!

 

Topošo vecāku otrdienu sarunas atbalsta “Cilmes šūnu banka” un nodarbības apmeklētājiem piedāvā atlaides!

Noslēdzot līgumu ar “Cilmes šūnu banku” februārī un pasakot kodu “Mammām un Tētiem”, nabassaites asins un audu cilmes šūnu saglabāšanas pamatmaksai 50% atlaide.

 

Saistītie raksti