4 ieteikumi vecākiem, ja bērns vēlas staigāt plikiņš

Mazi bērni ir ļoti ziņkārīgi un ieinteresēti pasaulē un ļoti ātri apgūst daudz jaunu prasmju. Izģērbjoties bērns sāk apgūt visu sarežģīto ģērbšanās procesu no drēbju novilkšanas līdz pat sevis apģērbšanai. Izģērbšanās prasmju ziņā ir vieglāks process nekā saģērbšanās, tāpēc ir likumsakarīgi, ka mazulis sākotnēji trenējas apģērbu novilkt. Bet ko darīt, ja mazais vēlas skraidīt pa māju plikiņš?
Mazajam var būt vēlme atbrīvoties no apģērba, kas spiež, vai atbrīvot ādu, lai labāk sajustu pieskārienus.

FOTO: Shutterstock.com

Mazajam var būt vēlme atbrīvoties no apģērba, kas spiež, vai atbrīvot ādu, lai labāk sajustu pieskārienus.

Vecākiem ir vērts atcerēties, ka mazuļi vēl nespēj paraudzīties no otra cilvēka skatījuma, līdz ar to neizprot sabiedrības morāles normas. Tomēr kā rīkoties, ka bērns vēlas skraidīt plikiņš?

 

4 rīcības stretēģijas

  1. Nodrošināt iespēju bērnam būt plikam, ja viņam ir šāda vēlme. Ja istabas temperatūra atļauj, dot iespēju mazajam kādā brīdī būt bez drēbēm, piemēram, no rīta pēc pamošanās vai pirms iešanas gulēt. Dodot šādu iespēju bērnam, ir lielāka varbūtība, ka viņš neizģērbsies citā dienas laikā.
  2. Dodot konkrētu laiku, kad bērns drīkst būt pliks, viņš to izprot kā daļu no savas ikdienas rutīnas. Bērniem ļoti patīk skaidra rutīna. Vecākiem arī jāpaskaidro, ka ir vietas un laiks, kad var būt pliks, un vietas, kur to darīt nevajag, piemēram, bērnudārzā vai kad mājās ir ciemiņi.
  3. Trenēties izģērbšanos un saģērbšanos.  Bērni no šī izģērbšanās posma “izaug” ātrāk, ja ir apguvuši prasmi ģērbties. Vecāku interesēs ir ļaut mazajam apgūt izģērbšanos, lai viņš tālāk spētu pāriet uz prasmi apģērbties. Šo prasmi var trenēt, atļaujot bērnam piedalīties ģērbšanās procesā, piemēram, pastiept kāju, lai uzvilktu zeķi, aizlīmēt kurpei lipekli. Var arī dot iespēju bērnam izģērbt un saģērbt kādu savu lelli.
  4. Ja bērns pilnīgi nevēlas ģērbties, var viņam piedāvāt “ierobežoto izvēli” – vilkt vai nu zilo tērpu, vai zaļo. Tā vietā, lai jautātu “Ko šodien vilksi mugurā?”, piedāvā izvēli no diviem variantiem. Šī ir brīnišķīga metode, kas ļauj bērnam sajust, ka viņam ir sava autonomija, bet vecāks nodrošina to, ka mazais saģērbjas. Ja bērns sajutīs, ka viņam ir teikšana par to, ko viņš velk mugurā, ir lielāka iespēja, ka viņš nemēģinās visu vilkt nost.
Reklāma
Reklāma

 

Vairāk par to, kāpēc bērniem patīk skraidīt plikiņiem, lasi šajā rakstā.

Saistītie raksti