Topošā māmiņa jautā: vai slimības lapa grūtniecības laikā ietekmē pabalsta apmēru?

"Esmu 23. grūtniecības nedēļā,un līdz dekrēta atvaļinājumam ārsts man grib dot slimības lapu, jo ir diezgan slikta pašsajūta. Taču uztraucos, kā tas ietekmēs māmiņalgu un dekrēta naudu? Jo būs no kaut kā jādzīvo," Mammamuntetiem.lv raksta Ilona. Atbildi meklējām Valsts sociālās apdrošināšanas nodaļā (VSAA).
Darbnespējas periods netiek iekļauts vidējās algas aprēķinā.

FOTO: Shutterstock.com

Darbnespējas periods netiek iekļauts vidējās algas aprēķinā.

Ja pirms grūtniecības atvaļinājuma ir izsniegta darbnespējas lapa B un topošā māmiņa saņem slimības pabalstu, tas neietekmēs pēc tam piešķiramo maternitātes un vecāku pabalstu apmērus, skaidro VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Marika Zelčāne. 

 

Pabalstu aprēķina:

 

Maternitātes pabalsts

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums.

 

Noteiktajā 12 mēnešu periodā neieskaitīs pārejošas darba nespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts 

 

(darba nespējas lapa B), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

 

Reklāma
Reklāma

Piemērs

Ja grūtniecības atvaļinājums sākas 2022. gada decembrī, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāro mēnešu periodu no 2021. gada oktobra  līdz 2022. gada septembrim.

Tātad, ja noteiktajā vidējās iemaksu algas aprēķina perioda daļā būs bijis darbnespējas periods, tad tas netiks iekļauts vidējās algas aprēķinā un iemaksu alga maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai tiks aprēķināta no ienākumiem, kuri šajā periodā gūti strādājot.

 

Vecāku pabalsts

Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts.

Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam. Arī šajā gadījumā no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

 

Zināšanai

Detalizētāku informāciju savā konkrētajā dzīves situācijā iespējams iegūt:

  • rakstot: konsultacijas@vsaa.gov.lv,
  • zvanot: 64507020.

Saistītie raksti