Ko vilkt mugurā uz dzemdībām

Mazulīša dzimšana ir prieka pilns brīdis, un sarūpēt visu, kas mazajam nepieciešams ir tik aizraujoši! Taču kā dzemdībās tērpties pašai topošajai māmiņa? Ko vilkt pa ceļam uz dzemdību nodaļu un kā ģērbties jau dzemdību zālē esot? Par to Mammamuntetiem.lv stāsta vecmāte stāsta Baiba Trifanova.
Kā mammai ģērbties tik svarīgajā notikumā – dzemdībās?

FOTO: Shutterstock.com

Kā mammai ģērbties tik svarīgajā notikumā – dzemdībās?

Kādu kreklu vilkt uz dzemdībām 

“Mēs, sievietes, esam dažādas. Protams, var iegādāties speciālos kreklus, bet es teiktu, ka uz dzemdībām ir jāvelk savs, mīļš, skaists krekls. Ja agrāk mums mācīja – uz dzemdībām jāvelk tāds krekls, kuru nav žēl izmest, jo tas tiks sasmērēts, tad tagad es teiktu gluži pretēji – jāvelk tāds krekls, kurā sieviete jūtas tik labi, ka gribētu dzemdēt vēl, vēl un vēl!” par apģērba izvēli stāsta vecmāte.

 

Pats svarīgākais dzemdībās ir ērts krekls, naktskrekls, T-krekls, kleitiņa, vīra krekls vai tunika – tāda, lai nosegtu dibenu. 

 

Kad piedzimst mazulis, krekls tiek celts uz augšu, lai uz mammas punča un krūtīm uzliktu mazuli, tāpēc dzemdību kreklam ne obligāti jābūt ar pogām. Kreklu, bērnam piedzimstot, novilkt nepaspēj un māmiņai var būt auksti, tāpēc labi, ja mammai pleci paliek nosegti. 

 

Svarīgi, lai krekls ir brīvs un tas nepielīp pie miesas. Dzemdības prasa fizisku piepūli, ir svīšana, tāpēc āda kļūst mitra. Tāpat garie krekli līdz potītēm nav ieteicami, jo tos nevar tik ātri un ērti uzrullēt. 

 

Dzemdētājas apģērba komplekts

“Šis ērtais un mīļais krekls, zeķītes un uzsūcošās biksītes – tas ir tērps, kādā mamma uzturas dzemdību zālē. Ar higiēnisko lūpu krāsu uzkrāsotas lūpas, es smejos, ka drīkst arī ar sarkanu, rozā lūpu krāsu krāsot lūpas. Mammai pūšot, elpojot un runājoties, lūpas kļūst sausas, tāpēc ērtāk, ja to mitrumu ātri var atjaunot ar higiēnisko lūpu krāsu. Matus ērtāk saņemt kopā, lai arī ir ticējumi, kas vēsta, ka labāk turēt tos izlaistus. Uz dzemdībām nevajadzētu lietot kosmētiku – svīstot, arī raudot, kosmētika tomēr izsmērējas. Mamma ir skaista pati par sevi!” to, kā tērpties dzemdību zālē, stāsta Baiba Trifanova.

 

Reklāma
Reklāma

Vai uz dzemdībām jāvelk krūšturis?

Dzemdībās krūšturis ir jānovelk un dzemdību krekls jāvelk uz plikas miesas. Dažas mammas, kuras steidzīgi ierodas dzemdību nodaļā un jau uzreiz dzemdē, var nepaspēt to novilkt. Tādā gadījumā vecmāte pēc bērna piedzimšanas palīdz to novilkt, lai varētu pilnvērtīgi piedzīvot āda-āda kontaktu un uzsākt zīdīšanu. 

 

Kāpēc vilkt zeķītes? 

Par zeķēm var diskutēt, bet, ja dzemdību zālē jāuzturas ilgāk, ja čības nav visai ērtas, tad, pēdu, uzliekot uz zemes, ar zeķīti kājās ir stabilāka sajūta. Dzemdību telpā grīda ir tīra, bet ir patīkamāk, ja ir zeķīte, uzskata vecmāte. “Tāpat arī, kad notiek pārbaude, vecmāte vai ārsts pieskaras pēdai un satver pēdu – ir patīkamāk, ja uz pēdas ir zeķe. Dzemdības ir gana tīrs process, tomēr gadās, ka pēdas var tiks sasmērētas ar dažādiem izdalījumiem. Gadās, ka spiešanas laikā sieviete izsaka vēlmi novilkt zeķes un tas būtu jārespektē,” uzsver Trifanova.

 

Kad jāvelk autiņbiksītes?

Parasti dzemdību tērpā sievietes ietērpjas, nonākot dzemdību zālē. Ja sieviete gaida otro, trešo bērniņu, tad dzemdību kreklu un uzsūcošās biksītes var uzvilkt jau mājās, kad ir skaidrs, ka jādodas uz dzemdībām. Tas ietaupīs laiku gadījumā, ja dzemdības izrādās straujas. Sākoties kontrakcijām, jāuzvelk uzsūcošās biksītes, lai ūdeņu noiešana nebūtu kā liels pārsteigums. 

 

  • Atceries un atgādini partnerim!

Ērti, ja dzemdībās pa rokai ir mazā dzeramā ūdens pudelīte.

Saistītie raksti