Spēcīga asiņošana mēnešreižu laikā – kāda tā ir un kāpēc obligāti jāizmeklējas?

Tik bieži dzirdēti sieviešu stāsti par pārlieku stiprām mēnešreizēm, taču tā vietā, lai dotos pie ārsta un risinātu šo problēmu, viņas spriež, ka vajadzētu likumā noteikt iespēju paņemt vienu vai divas brīvas dienas darbā, kad sākas mēnešreizes. Taču ginekoloģe Iveta Bičevska brīdina – nereti spēcīgo asiņošanu izraisa kāda problēma, kuru jārisina, kā arī tas var izraisīt mazasinību.
Speciālistiem ir kritēriji, pēc kuriem izvērtēt, cik īsti spēcīga ir menstruālā asiņošana sievietei.

FOTO: Shutterstock.com

Speciālistiem ir kritēriji, pēc kuriem izvērtēt, cik īsti spēcīga ir menstruālā asiņošana sievietei.

Lai gan mēnešreižu stipruma novērtējums ir ļoti subjektīvs – kas vienam šķitīs spēcīga asiņošana, to otrs var uzskatīt par pilnīgi normālu, tomēr speciālistiem ir kritēriji, pēc kuriem izvērtēt, cik īsti spēcīga ir menstruālā asiņošana sievietei. 

 

ILGUMS. “Mēnešreizēm nevajadzētu būt ilgākām par septiņām dienām,” saka Iveta Bičevska. 

PAKEŠU, TAMPONU DAUDZUMS. Par stipru menstruālo asiņošanu var domāt tad, ja tamponi vai paketes ir jāmaina biežāk nekā reizi divās stundās.

ARĪ NAKTĪ JĀMAINA. Ja nakts laikā asiņošanas dēļ jāceļas, lai nomainītu tamponu vai paketi, tad menstruācijas ir pārāk stipras.

ASINS RECEKĻI. Ja asiņošanas laikā izdalās recekļi, kas ir lielāki par diviem centimetriem, arī tad mēnešreizes kvalificējas kā spēcīgas.  

 

Ginekoloģe Iveta Bičevska norāda – spēcīga menstruālā asiņošana jau pati par sevi ir iemesls doties pie sava ginekologa, kurš nepieciešamības gadījumā nozīmēs arī papildu izmeklējumus, jo 

 

Reklāma
Reklāma

“biežākais mazasinības iemesls sievietēm tomēr ir pārāk stipra menstruālā asiņošana, 

 

savukārt mazasinība var izraisīt daudzas citas problēmas organismā”. 

 

Spēcīgas asiņošanas pamatā var būt:

  • ginekoloģiskas vainas – olnīcu cista, mioma, polipi, dzemdes iekšējā gļotādas slāņa jeb endometrija hiperplāzija (sabiezējums) u. c.
  • ar ginekoloģiju nesaistīti iemesli, piemēram, kāda asinsreces traucējumu slimība u. c.

 

“Tāpēc bez papildu izmeklējumiem konkrētu iemeslu spēcīgai asiņošanai nevar pateikt un šajos gadījumos – ja ir pārāk garas vai stipras mēnešreizes – ir jādodas pie ginekologa veikt izmeklējumus,” teic Iveta Bičevska un piebilst, ka īpaši svarīgi tas ir gadījumos, ja spēcīga asiņošana menstruāciju laikā iepriekš nav bijusi un uzradusies pēdējos mēnešos. 

Saistītie raksti