Meitas pirmās mēnešreizes. Kas par tām jāzina meitenei?

Palīdziet meitai sagatavoties pirmajām mēnešreizēm, paskaidrojot viņai, kas notiks, un pārliecinoties, vai viņai ir viss nepieciešamais. Skaitot no krūšu attīstīšanās brīža, mēnešreizes sāksies ne agrāk kā pēc viena līdz četriem gadiem. Vidējais vecums, kādā meitenēm sākas mēnešreizes, ir starp desmit un divpadsmitarpus gadiem.
Meitenes reakcija uz pirmajām mēnešreizēm ir atkarīga galvenokārt no iepriekš uzzinātā un no ģimenes locekļu atbalsta.

FOTO: Shutterstock.com

Meitenes reakcija uz pirmajām mēnešreizēm ir atkarīga galvenokārt no iepriekš uzzinātā un no ģimenes locekļu atbalsta.

Kas būtu jāzina jūsu meitai
 

Viņai būtu jāzina, ka mēnešreizes var sākties gan dienā, gan naktī. Tās parasti sāksies ar asins traipiem, bet ir iespējama arī lielāka plūsma, tāpēc viņai nav jābūt ārkārtīgi pārsteigtai, uz apakšveļas pirmo reizi ieraugot sarkanas vai brūnganas menstruālās asinis.


Paskaidrojiet viņai, ka nelieli vēdera krampji pirms mēnešreizēm un to laikā nav nekas neparasts. Iespējam, ka viņa tos jau ir izjutusi. Dažām meitenēm šādi krampji rodas vairākus mēnešus pirms pirmajām mēnešreizēm. Ja šie krampji viņu patiesi uztrauc, viņa var apspriesties arjūsu ģimenes ārstu. Var iegādāties speciālus sāpes remdinošus medikamentus, taču uz tiem nevajadzētu paļauties. Mudiniet meitu lietot dažādus barojošus pārtikas produktus. Šeit var palīdzēt piena produkti (vai kalcija piedevas, ja viņai ir alerģija no laktozes) un citas minerālvielas, ko nodrošina kvalitatīvs, sabalansēts uzturs.


Veselības organizācijas iesaka meitenēm nelietot tamponus naktī.

Pastāstiet, ka viņai var būt mainīgs garastāvoklis. Viņas jūtas - gan pozitīvās, gan negatīvās - var kļūt intensīvākas nekā agrāk. Viņu var vieglāk saraudināt vai sasmīdināt, un viņai var būt grūtāk kontrolēt dusmas un grūtāk koncentrēties. Iesakiet viņai aprakstīt savu mēnešreižu emocionālo un fizisko pieredzi, lai viņa zina, ko gaidīt no sava ķermeņa menstruālā cikla.
 


Jau ilgi pirms gaidāmo mēnešreižu sākuma nopērciet meitai higiēniskās paketes. Parādiet viņai higiēnisko pakešu piestiprināšanas vai tamponu ievietošanas instrukcijas un iesakiet ar eksperimentu palīdzību atklāt sev visērtāko veidu, lai jau pirms mēnešreižu sākuma viņa zinātu, ko darīt. Iesakiet viņai skolas somā vai rokassomiņā nēsāt dažas higiēniskās paketes un pārliecinieties, ka, dodoties projām uz vairākām dienām, viņai līdzi ir nepieciešamie pakešu krājumi. Ja viņa ir izvēlējusies tamponus, pastāstiet, ka tie parasti būtu jānomaina ik pēc četrām stundām. Veselības organizācijas iesaka meitenēm nelietot tamponus naktī un daži pusaugu meitenēm tos pat neiesaka lietot.

 

Pastāstiet meitai, ka pirmās mēnešreizes var būt neregulāras. Var gadīties, ka pēc pirmajām mēnešreizēm var būt vairāku mēnešu pārtraukums vai arī, ķermenim pielāgojoties hormonālajām izmaiņām, mēnešreizes var būt ļoti biežas. Vairumam meiteņu mēnešreizes ilgst apmēram četras dienas, bet šajā vecumā pr normālu parādību var uzskatīt arī no divām līdz astoņām dienām ilgas mēnešreizes.

 

Ko meitene jūt?

Pēdējos gados ir publicēts daudz literatūras par meitenēm agrīnā pusaudžu vecumā. Tā kā mūsu sabiedrībā mēdz cienīt ļoti ierobežotu un gandrīz nesasniedzamu sieviešu pievilcības ideālu, dažas meitenes var baidīt šīs pubertātes laika izmaiņas, kas meitenes pārvērš par sievietēm. Viņām šīs izmaiņas var būt pavisam nepatīkamas. Citas savukārt var atklāt, ka ir iedragāts viņu pašvērtējums, un viņām var rasties nosliece uz depresiju, pašnāvību, ēšanas traucējumiem un kaitīgiem ieradumiem. 

 

Vecākiem būtu jāpamana, ka ir nepieciešama viņu palīdzība, lai ar meitām pārrunātu viņu nepastāvīgās emocijas šajā dzīves periodā, panākot, ka viņas ne vien pieņem pubertātes neizbēgamās izmaiņas, bet arī gaida un ciena tās.Sakarā ar mēnešreižu sākšanos meitenei un arī viņas vecākiem var rasties dalītas jūtas. Jūsu meita būs ziņkārīga un mazliet satraukta par šo noslēpumaino jauno fiziskā brieduma līmeni. Tajā pašā laikā viņai var nepatikt fiziskais diskomforts un neērtības. Viņu var kaitināt vai pat ļoti mulsināt vajadzība regulāri mainīt higiēniskās paketes vai tamponus un nepārtraukti rūpēties, lai līdzi būtu viss nepieciešamais. Šīs jūtas var kļūt spēcīgākas, ja meitene ir apsteigusi attīstību un viņas mēnešreizes ir sākušās deviņu gadu vecumā vai arī agrāk nekā viņas draudzenēm. Radiet viņā pārliecību, ka jūs saprotat viņas jūtas.

Reklāma
Reklāma

Dažās ģimenēs vīriešu un sieviešu sarunās menstruācijas var būt neaizskarama tēma. Tomēr meitām ir vismaz jāzina, ka tēvi zina par menstruācijām un ka viņi var palīdzēt.

 

Meitenes reakcija uz pirmajām mēnešreizēm ir atkarīga galvenokārt no iepriekš uzzinātā un no ģimenes locekļu atbalsta. Arī mātēm un tēviem var rasties divējādas jūtas. Jūsu meitas pirmās mēnešreizes ir svarīgs pārejas rituāls. Var būt skumji, ka bērns vairs nav jūsu «mazā meitenīte». Iespējams, ka viņa kļūs emocionāli neatkarīgāka un fiziski nobriedīs. Dažas mātes atzīst, ka viņas ir izjutušas spēcīgu emocionālo reakciju uz savu meitu pirmajām mēnešreizēm. Ja jums pašai ir bijušas grūtības ar menstruālo ciklu, būdama māte, jūs, iespējams, uztrauksieties, ka meita var pārdzīvot tādu pašu diskomfortu. Vajadzētu saprast, ka pēc jūsu pašu mēnešreižu «vēstures» ne vienmēr var droši prognozēt jūsu meitas pieredzi.

 

IZLASI ARĪ: Intīmā higiēna meitenēm un sievietēm. Tas jāzina katrai

Mazas meitenes intīmo zonu higiēna

Meiteņu pubertāte var sākties jau septiņos gados. Ko jāzina vecākiem?

Ko darīt, ja mēnešreizes ir pārāk spēcīgas? Pašnovērtējuma tabula

 

Arī tēvi var nejusties pārliecināti par savu attieksmi   pret meitām. Dažās ģimenēs vīriešu un sieviešu sarunās menstruācijas var būt neaizskarama tēma. Tomēr meitām ir vismaz jāzina, ka tēvi zina par menstruācijām un ka viņi var palīdzēt. Ja meita vēlas pastāstīt mātei, ka viņai ir sākušās mēnešreizes, bet mātes nav klāt, tēvam ir jābūt gatavam atbalstīt meitu, pat aiziet un nopirkt nepieciešamās higiēniskās paketes. Arī tad, kad māte ir klāt, tēvs var atzīt savas meitas pirmās mēnešreizes. 

Jūs varat arī nosvinēt šo pārejas rituālu kopā ar visu ģimeni. Dažās kultūrās šo notikumu tradicionāli atzīmē ar īpašu ceremoniju. 

Taču jūs varat arī pagatavot pusdienās meitas iecienītāko ēdienu vai aiziet ar viņu vakariņās ārpus mājas. Cieniet viņas privāto dzīvi, bet tajā pašā laikā lieciet noprast, ka jūs priecājaties par meitu šajā viņas izaugsmei un attīstībai tik nozīmīgajā posmā.
 

No grāmatas Kā izaudzināt brīnišķīgus bērnus no 6 līdz 12 gadiem. Rokasgrāmata vecākiem un pedagogiem, R.: Valters un Rapa, 2003.

Saistītie raksti