Meiteņu pubertāte var sākties jau septiņos gados. Kas jāzina vecākiem?

Pubertātes izraisītās izmaiņas parasti notiek starp septiņiem un septiņpadsmit gadiem. Jūsu meitas prognozējamās fiziskās attīstības stadijas ilgs no trīs līdz pieciem gadiem.

Izveidosies vēderiņš, kas pubertātes gados būs viņas enerģijas avots.

FOTO: Shutterstock.com

Izveidosies vēderiņš, kas pubertātes gados būs viņas enerģijas avots.

Pirmā stadija. Pirmā ārējā pazīme, ko pamanīsiet, būs neliels augšanas izrāviens, kas jūsu meitai varētu sākties apmēram astoņu gadu vecumā. Viņas gurni un augšstilbi kļūst platāki. Izveidosies vēderiņš, kas pubertātes gados būs viņas enerģijas avots. Pastiprināto augšanu ir izraisījusi hormonu ražošana, kura veicina arī olnīcu apmēra palielināšanos.

Reklāma
Reklāma


Otrā stadija. Sākas krūšu attīstība. Šī krūšu augšana, kuru sauc arī par «plaukšanu», sākas ar palielinātiem audu pumpuriem zem krūtsgaliem. Šie pumpuri bieži ir maigi un tos var viegli sakairināt ar rupju apģērbu vai lēkāšanu. Abas krūtis parasti neaug vienādi. Viena no tām var sākt augt agrāk un arī ātrāk nekā otra. Lai nomierinātu meitu, pastāstiet, ka tā ir normāla parādība. Viņa var arī uztraukties, domājot, ka krūšu augšana ir krūšu vēža pazīme. Nomieriniet viņu. Arī šīs stadijas laikā turpināsies jūsu meitas strauja augšana un palielināsies viņas svars. Tauku nogulsnes turpinās noapaļot viņas gurnus, un viduklis izskatīsies šaurāks. Viņai sāks augt kaunuma matiņi. Sviedru dziedzeri izdalīs lielāku daudzumu sviedru, un jūsu meitai parādīsies ķermeņa smarža.

Trešā stadija. Krūšu apjoms palielinās. Turpinās kaunuma matiņu augšana, un tie sāk sprogoties. Sāk augt matiņi padusēs, matiņi uz kājām un rokām kļūst tumšāki un biezāki. No dzemdes sāk izdalīties caurspīdīgs vai balts šķidrums.

Ceturtā stadija. Iespējams, ka šī perioda laikā jūsu meitai sāksies pirmās mēnešreizes. Bieži šo periodu ievada biezi, balti izdalījumi no dzemdes. Arī viņas krūšu gali paceļas un atdalās no krūšu virsmas. Kaunuma matiņu augšanas forma jau sāk izteikti atgādināt trijstūri. Viņas āda un mati var kļūt taukaināki.

Piektā stadija. Šajā stadijā meitenes krūtis jau ir pilnībā attīstījušās un viņas kaunuma matiņu augšana ir beigusies. Viņas augšana palēninās un tad faktiski apstājas. Iespējams, ka šajā stadijā jūsu meita ir sasniegusi savu pastāvīgo garumu, bet vēl gadu vai divus viņai var būt neregulāras menstruācijas. Vai pubertāte bērniem mūsdienās sākas agrāk nekā kādreiz? Gan jā, gan nē. Gaismas iedarbība tiek uzskatīta par nozīmīgu pubertātes sākšanās faktoru. Ekvatoriālo valstu bērniem pubertāte vienmēr ir sākusies vecumā starp septiņiem un vienpadsmit gadiem. Tikko cilvēki ziemeļu puslodē sāka apgaismot mājas ar gāzi, tad ar elektrību, tādējādi paildzinot gaismas iedarbību uz bērniem, pubertātes pazīmes sāka parādīties agrāk. Tomēr šīs izmaiņas ir notikušas vairāk nekā simt pēdējo gadu laikā. Arī citi faktori, piemēram, pārtikas kvalitātes uzlabošanās, varētu ietekmēt pubertātes pirmās stadijas sākšanās laiku.


No grāmatas Kā izaudzināt brīnišķīgus bērnus no 6 līdz 12 gadiem. Rokasgrāmata vecākiem un pedagogiem, R.: Valters un Rapa, 2003.

Saistītie raksti