Kādu svaru sasniedzot, meitenes ķermenis ir gatavs menstruācijām?

Zināms, ka menstruācijas meitenēm var sākties dažādos vecumos, bet ne tik bieži zināms ir fakts, ka pirmo menstruāciju sākumam liela nozīme ir arī ķermeņa masai, precīzāk – zemādas tauku kārtai.
Par aizkavētu pubertāti uzskata sekundāru dzimumpazīmju neesamību 12 gadu vecumā vai ja menstruācijas nav sākušās 15–16 gadu vecumā.

FOTO: Shutterstock.com

Par aizkavētu pubertāti uzskata sekundāru dzimumpazīmju neesamību 12 gadu vecumā vai ja menstruācijas nav sākušās 15–16 gadu vecumā.

Kādu svaru sasniedzot, parasti sākas menstruācijas, stāsta ginekoloģe Ieva Baurovska.

 

Meitenēm pubertāte jeb dzimumnobriešanas periods normāli sākas no 8–9 gadu vecuma un ilgst vairākus gadus. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārste ginekoloģe Ieva Baurovska stāsta par svarīgākajām izmaiņām meitenes organismā un problēmām, ar kurām saskaras savā ikdienas praksē, strādājot ar pusaudzēm.

 

  • UZMANĪBU! 
    Par pāragru pubertāti uzskata sekundāro dzimumpazīmju parādīšanos pirms 8 gadu vecuma. Par aizkavētu pubertāti uzskata sekundāru dzimumpazīmju neesamību 12 gadu vecumā vai ja menstruācijas nav sākušās 15–16 gadu vecumā. Tādā gadījumā noteikti ir jāapmeklē endokrinologs vai ginekologs.

 

Izmaiņas ķermeņa aprisēs un mēnešreizes

Pubertātes laikā redzamākās izmaiņas skar meitenes ķermeni − viņa strauji izstiepjas augumā, platāki kļūst gurni, augums pamazām iegūst sievišķīgas aprises. Agrīnā periodā – 8–12 gadu vecumā – veidojas galvas smadzeņu saikne ar olnīcām. Olnīcās tiek aktivizēta sieviešu hormona – estrogēna – izdale, kas stimulē augšanas hormonus, radot straujāku augšanu. Parādās sekundārās dzimumpazīmes: palielinās krūšu dziedzeri, sāk augt apmatojums uz kaunuma paugura (parasti pusgadu pēc krūšu dziedzeru augšanas sākuma) un apmatojums padusēs (1–2 gadus pēc apmatojuma parādīšanās uz kaunuma paugura). Bieži vien pievienojas akne – pumpas uz sejas, muguras. Tā kā olnīcās sāk veidoties sieviešu hormons estrogēns, tad bieži vien no maksts lielākā daudzumā sāk izdalīties balti vai dzeltenīgi izdalījumi bez smakas. Šie izdalījumi ir normāli, jo estrogēns veicina maksts gļotādas mitrumu, dzemdes kakla šūnas izdala gļotas, kas palielina izdalījumu daudzumu.

 

Tauki kalpo kā sieviešu hormona uzkrāšanas vieta un arī ražo sieviešu hormonu nelielā daudzumā. Lai menstruācijas sāktos, svaram jābūt virs 43–45 kilogramiem.

 

Reklāma
Reklāma

Attīstoties krūtīm, vairums meiteņu šajā laikā uztraucas par krūšu izmēru: vienām nepareizs šķiet to atšķirīgais izmērs, citām − forma. Ir pilnīgi normāli, ja augšanas laikā viena krūts ir lielāka par otru, ar laiku abu izmēri izlīdzināsies. Taču tās var būt atšķirīgas arī visa mūža laikā. Sākumā attīstās pats krūts gals,  tad pakāpeniski – krūts dziedzeris. Attīstība ilgst vidēji 4–5 gadus. Vidējā posmā – 12 līdz 14 gadu vecumā – stabilizējas galvas smadzeņu un olnīcu saikne. 2–4 gadu laikā no krūšu dziedzeru attīstības sākuma un straujas augšanas maksimuma sākas pirmās menstruācijas.

 

Parasti pirmos 2 gadus tās mēdz būt neregulāras smadzeņu un olnīcu nenobriedušās saiknes dēļ. “Vairumā manu un citu bērnu ginekologu pacientēm menstruācijas sākas 12–13 gadu vecumā, bez īpašas tendences sākties 10–11 gadu vecumā vai agrāk. Pirmo menstruāciju sākumam liela nozīme ir arī ķermeņa masai, precīzāk – zemādas tauku kārtai. Tauki kalpo kā sieviešu hormona uzkrāšanas vieta un arī ražo sieviešu hormonu nelielā daudzumā. Lai menstruācijas sāktos, svaram jābūt virs 43–45 kilogramiem,” stāsta speciāliste. Protams, katrai meitenei kritiskā masa ir diezgan individuāla. Tāpat jau iesākušās menstruācijas var pazust, ja meitenei svars mazinās zem kritiskās masas. Meitenēm ar virssvaru sekundārās dzimumpazīmes un menstruācijas var sākties agrāk nekā vienaudzēm biezākas zemādas tauku kārtas dēļ, kas rada mazliet augstāku sieviešu hormona līmeni organismā. 

 

Vēlīnā pubertātes posmā – 14–18 gadu vecumā – nobriest galvas smadzeņu un olnīcu saikne, kļūstot regulārām menstruācijām, apstājoties augšanai. Šajā periodā parasti sāk notikt ovulācija – starp menstruācijām kādā no olnīcām plīst pūslītis ar šķidrumu, kurā atrodas arī olšūna. Ja ovulācijas laikā ir dzimumdzīve, tad var palikt stāvoklī.


Visu rakstu par to, kā notiek zēnu un meiteņu dzimumnobriešana, lasi šeit. 

Saistītie raksti