Dzelzs nozīme meitenēm pusaudžu vecumā

Pubertāte ir vētrains augšanas posms visiem bērniem. Šajā periodā pilnvērtīgs uzturs ir ārkārtīgi svarīgs, jo nodrošina pietiekamu vitamīnu un mikroelementu uzņemšanu, tostarp ietekmē arī hemoglobīna līmeni asinīs.
Pusaudzei izveidot sabalansētu ēdienkarti pašas spēkiem ir ļoti sarežģīti, tāpēc ir jākonsultējas ar uztura speciālistu, kas palīdzēs izveidot pilnvērtīgu ēdienkarti, izskaidros, kas un kā ir jāēd.

FOTO: Shutterstock.com

Pusaudzei izveidot sabalansētu ēdienkarti pašas spēkiem ir ļoti sarežģīti, tāpēc ir jākonsultējas ar uztura speciālistu, kas palīdzēs izveidot pilnvērtīgu ēdienkarti, izskaidros, kas un kā ir jāēd.

Neapšaubāmi, ka vajadzība pēc dzelzs dzimumnobriešanas laikā palielinās gan puišiem, gan meitenēm. Tomēr meitenes šajā vecumposmā ne tikai aug, viņām sākas arī menstruācijas. Ikmēneša asins zudumi ietekmē arī hemoglobīna līmeni asinīs, stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ginekoloģe Lāsma Līdaka. 

Hemoglobīns ir dzelzi saturošs proteīns, kas atrodas eritrocītos. Tā pamatfunkcija ir skābekļa transports no plaušām uz audiem, bagātinot tos ar skābekli. Lai hemoglobīna molekula varētu izveidoties, ir nepieciešama dzelzs. Vēl viens svarīgs rādītājs ir feritīns, kas parāda organisma rezerves, kuras var izmantot, lai paaugstinātu hemoglobīna līmeni asinīs. Nododot asins analīzes, ārsts izvērtēs visus šos rādītājus. 


Kādām pazīmēm ir jāpievērš uzmanība un kas ir jāzina pusaudžu meiteņu mammām, lai topošā jaunā sieviete izaugtu vesela? 


Kāds ir normāls menstruālais cikls

Menstruālais cikls nav īsāks par 21 dienu, skaitot no pirmās asiņošanas dienas līdz nākamā cikla pirmajai dienai. Asiņošana nav ilgāka par 7 dienām. Lai sekotu cikla izmaiņām, sākoties mēnešreizēm, ir jāveido kalendārs. 


Nozīme ir arī tam, cik spēcīga ir asiņošana. Ja dienā iztērē 5–7 normāla izmēra paketes, tad tā jau ir spēcīga menstruālā asiņošana. Ja mēnešreizes ir stipras, ilgstošas vai cikls ir īsāks, noteikti ir jāvēršas pie ginekologa, lai noskaidrotu iemeslus un pārliecinātos, vai meitene nezaudē pārāk daudz asiņu un necieš no mazasinības jeb anēmijas. Mazasinības tipiskākā un ārēji pamanāmākā pazīme ir bālas gļotādas – lūpas, acu gļotāda, galvas reiboņi. 



 

Pareiza uztura nozīme

Jaunu dzīves vērtību meklēšana, cenšanās dzīvot ļoti veselīgi vai tieši otrādi – pilnīga veselīga dzīvesveida un sabalansēta uztura ignorēšana, psiholoģiskas problēmas, kas izpaužas kā ēšanas traucējumi, – tas viss ietekmē meitenes veselības stāvokli.
 

Arvien populārāks kļūst veģetārisms un tā vēl striktākā izpausme – vegānisms. “Bieži savā ārsta praksē redzu meitenes, kuras ir veģetārietes un kurām nav mēnešreižu. Ar sauju riekstu un avokado nepietiek, lai organisms saņemtu nepieciešamās uzturvielas. Pusaudzei izveidot sabalansētu ēdienkarti pašas spēkiem ir ļoti sarežģīti, tāpēc ir jākonsultējas ar uztura speciālistu, kas palīdzēs izveidot pilnvērtīgu ēdienkarti, izskaidros, kas un kā ir jāēd,” stāsta ārste.

 

Nepietiekams un nepareizs uzturs ietekmē arī citas orgānu sistēmas. Nopietnas sekas var rasties tāpēc, ka nepietiekama uztura dēļ pazeminās hormons estrogēns, kas ietekmē kaulu blīvumu.

 

Jāņem vērā, ka dzelzs ir atrodama gan dzīvnieku izcelsmes produktos, gan veģetārā uzturā, bet no gaļas tā uzsūcas labāk. Nelietojot uzturā gaļu, ir jāpiemeklē augu valsts produkti, kuri jāapēd pietiekami daudz un pareizās kombinācijās, lai saņemtu nepieciešamo dzelzs devu. 

 

Ārstes praksē arvien biežāk nonāk pusaudzes ar lieko svaru un meitenes ar stipri pazeminātu ķermeņa masu. Ja ķermeņa masas indekss ir ļoti pazemināts, mēnešreizes var izbeigties, jo organismam nepietiek resursu gan augšanai, gan veselīgai dzimumorgānu sistēmas funkcionēšanai. Par laimi, sākot ēst normāli un atgūstot normālu ķermeņa svaru, menstruālais cikls parasti ātri vien atjaunojas. 
 

Nepietiekams un nepareizs uzturs ietekmē arī citas orgānu sistēmas. Nopietnas sekas var rasties tāpēc, ka nepietiekama uztura dēļ pazeminās hormons estrogēns, kas ietekmē kaulu blīvumu. Ja kauli neveidojas blīvi, sākas trauslo kaulu slimība osteoporoze. Vispār kaulu blīvums palielinās līdz 30 gadu vecumam, tad kādu laiku ir nemainīgs, bet pēc menopauzes sāk samazināties. 

 


Ģimenes nozīme meitenes veselības uzturēšanā

Plaši izplatīti ir dažādi ēšanas traucējumi, kuru pamatā ir psiholoģiskas vai pat psihiatriskas problēmas. Zināmākās ēšanas traucējumu slimības ir anoreksija un bulīmija, kuras gan visbiežāk kombinējas ar citiem traucējumiem. Apsēstība ar veselīgu dzīvesveidu un uzturu jeb helsisms arī nav veselīgi. Cenšoties palikt slaidas, meitenes izslēdz no uztura taukus. Dienas kaloriju patēriņš ir pat mazāks par 1000 kalorijām, kas ir par maz augošam organismam. 

 

Ēšanas traucējumi, vēlme būt ļoti tievai, tiekšanās līdzināties influenceriem visbiežāk ir problēmas redzamākā daļa. Meitene, kurai ir veselīga pašapziņa, visdrīzāk neriskēs ar savu veselību. Ja cilvēks jūtas nevērtīgs, tad gan eksperimenti ar ēšanu, gan kaitīgu vielu lietošana ir mēģinājumi atrisināt iekšējos psiholoģiskos konfliktus. Tātad ģimenei kā atbalsta sistēmai ir ļoti nozīmīga loma pubertātes vecumā. Noteikti būtu jāmeklē arī speciālistu – psihologa, psihiatra, uztura speciālista, ginekologa – palīdzība.