Kā neizmest pārtiku un vēl ietaupīt?
FOTO: Shutterstock.com
Vidēji katrs Latvijas iedzīvotājs gada laikā izmet aptuveni 144 kilogramus pārtikas.
Radošas idejas, kā izmantot svētku sezonā aktuālos citrusaugļus
Tuvojoties svētku sezonai, pieaug citrusaugļu patēriņš, taču arī to mizas var kļūt par vērtīgu sastāvdaļu. Šefpavārs stāsta, ka no citronu, apelsīnu vai mandarīnu mizām viegli pagatavot garšīgas mājās gatavotas konfektes – nomizotās strēmelītes jānovāra cukurūdenī, līdz miza ir savilkusies ar cukuru un jau kļuvusi kā konfekte. "Es ieteiktu paņemt balto graudaino cukuru, nedaudz atjaukt ar citronskābi, lai konfektes nesanāk pārāk saldas. Pēc tam atdzisušo mizu var apviļāt cukurā ar citronskābi, lai tās nesalīp kopā," norāda šefpavārs. Tas ir lielisks veids, kā radīt svētku noskaņu un iesaistīt bērnus kopīgā gatavošanā.
Ziemā īpaši aktuāli kļūst dažādi karstie dzērieni, un vēl viens lielisks veids, kā izmantot pāri palikušās citrusaugļu mizas, ir pievienot tās karstajiem dzērieniem vai morsiem. Tās piešķir patīkamu aromātu un garšu, īpaši, ja klāt pievieno arī krustnagliņas, kardamonu, ingveru vai kanēļa mizu. Savukārt, ja mājās ir uzkrājies ļoti daudz citrusaugļu mizu, tās var novārīt ūdenī ar cukuru un izveidot sīrupu, ko, sajaucot ar gāzētu ūdeni, var lietot kā atsvaidzinošu limonādi.
Pāri palikušo dārzeņu pilnvērtīga izmantošana
Daudzi dārzeņi, īpaši sakņaugi, ir pilnībā izmantojami. Burkānus, bietes, kartupeļus un citus sakņaugus bieži var ēst ar visu mizu, taču, ja kādā receptē miza jānoņem, to nevajag izmest – tā lieliski noder buljonu pagatavošanai. Mizas var pievienot dārzeņu, gaļas vai zivs buljonam, kas tādējādi kļūst aromātiskāks un bagātīgāks. Līdzīgi izmantojami arī seleriju kātu gali, brokoļu un ziedkāpostu stublāji. "Daudzi šīs daļas izmet, taču tieši tās dod buljonam izcilu garšu. Šādā veidā nav jāiegādājas buljona kubiņi," atklāj šefpavārs. Savukārt kartupeļus ieteicams biežāk gatavot ar visu mizu – tie saglabā sulīgumu un kļūst īpaši gardi. Svarīgi zināt arī kā pareizi uzglabāt dārzeņu atgriezumus, tāpēc šefpavārs iesaka mizas un citas cietākās dārzeņu daļas vienkārši savākt aizveramā maisiņā un glabāt saldētavā.
Gudrs veids, kā paildzināt maizes derīguma termiņu
Maize ir viens no produktiem, kas bieži nonāk atkritumos, taču šefpavārs uzsver, ka, pareizi to uzglabājot, tās derīguma termiņu iespējams ievērojami paildzināt. Ja ikdienā patīk gatavot tostermaizes, tad uzreiz pēc iegādes ieteicams ievietot to saldētavā - tosterī sasaldēta maize kļūst pat garšīgāka, kraukšķīga no ārpuses un mīksta vidū. Ir svarīgi pievērst uzmanību tam, kā maize tiek uzglabāta – to uzglabājot plastmasas maisiņā vai pārtikas plēvē, tas var veicināt mitruma uzkrāšanos un ievērojami saīsināt maizes derīguma termiņu. Savukārt svaigas maizes uzglabāšanai piemērotāks ir lina dvielis. Kā norāda šefpavārs, svaigu maizi diemžēl ilgāk par divām vai trīs dienām neizdosies uzglabāt. Bet, ja tā ir nedaudz apkaltusi, to noteikti var izlabot – jāpaņem cepamais papīrs vai lina dvielītis, nedaudz jāsamitrina, jāietin maize tajā un jāliek cepeškrāsnī 160-180 grādos uz piecām līdz septiņām minūtēm. Maize uzsūks mitrumu no papīra vai dvielīša, un, izņemot to no cepeškrāsns uz vienu minūti, izveidosies kraukšķīga garoza.
Izdevīgas iepirkšanās pamatprincipi
Šefpavārs aicina iepirkšanos un gatavošanu skatīt kā vienotu procesu – jāplāno maltītes, bet veikalā jāspēj būt elastīgam, pielāgojot izvēli sezonas produktiem un izdevīgiem piedāvājumiem. Īpaši svarīgi iegādāties saprātīgu daudzumu ātri bojājošos produktu - piena, svaigas gaļas, dārzeņu. Ģimenē vēlams saskaņot, ko un kad gatavos, lai nepārpildītu ledusskapi. Vienlaikus Rimi šefpavārs uzsver pareizas uzglabāšanas nozīmi. Salātiem vajag izņemt bojātās lapiņas, ietīt pareizi sieru, sviestu un maizi droši var sasaldēt, bet produktus ar īsāku derīguma termiņu izmantot ātrāk.
*Dati no LIFE IP projekta "Atkritumi kā resursi Latvijā" ietvaros veikta pētījuma par radīto pārtikas atkritumu apjomu Latvijā 2024. gadā. Pētījumu veica pētnieku grupa no Rīgas Stradiņa universitātes un Jaunrades laboratorija.