Netaupam līdz pavasarim! Sirmais iesaka ēdienus, kuros iederēsies vasarā iekonservētie labumi
FOTO: Shutterstock.com
Mārtiņš Sirmais apkopojis idejas, ko izmēģināt šoruden, atverot konservējuma burku.
“Kāpēc mēs Latvijā ēdam tik daudz marinējumu un sālījumu? Vienkārši – pirms ledusskapja mums bija pagrabs! Tajā tika glabāti dažādi skābēti, sālīti, marinēti dārzeņi, sēnes, gurķi, tomāti un, protams, kāposti. Mūsdienās dzīve ir vienkāršāka – to visu var nopirkt gatavu, un lielveikalu plaukti ir visbagātīgākais pagrabs. Tāpēc aprobežoties ar pierastajiem marinētajiem gurķiem būtu tīrais neprāts,” stāsta Rimi Gardēdis Mārtiņš Sirmais.
Konservētus dārzeņus un sēnes var ēst gan pa taisno no burkas, gan pievienot dažādiem ēdieniem un kombinēt ar produktiem, kas vislabāk izcels konservējuma garšu. Mārtiņš Sirmais apkopojis idejas, ko izmēģināt šoruden, atverot konservējuma burku:
- Skābēti kāposti. Sautē skābētus kāpostus sarkanvīnā, pievieno kaltētus ābolus, medu un dzērveņu sukādes. Izdosies perfekti sautēti kāposti!
- Marinētas bietes. Izcilas kombinācijā ar putotu kazas sieru, kaņepju aizdaru un grauzdētu rudzu maizi.
- Marinētas baravikas. Noskalo un liec jebkurā mērcē šampinjonu vietā! Iegūsi daudz bagātīgāku un autentiskāku latvisku garšu.
- Marinēti gurķi. Sīpolos kraukšķīgi noceptai cūkgaļas krūtiņai pievieno dilles, mārrutkus, mazliet sinepju, skābo krējumu – un noteikti marinētus gurķus!
- Marinēti tomāti. Protams, gatavošanai var izmantot svaigus tomātus, bet marinētie ir daudz garšīgāki, jo ir novākti īstajā sezonā, kad tomāti ir visaromātiskākie un vislabākajā kondīcijā. Tos var likt jebkurā mērcē, un tie lieliski sader ar sīpoliem, ķiplokiem un seleriju kātiem. Mārtiņš Sirmais teic – visgaršīgākā šakšuka ir tieši ar marinētiem tomātiem.
- Marinēti sīpoli. Tos viegli vari pagatavot mājās pats: ņem violeto sīpolu, cukuru, etiķi un upeņu sīrupu – veidosies perfekta krāsu un garšu saderība! Arī veikalā nopērkamie marinētie sīpoli būs lielisks papildinājums gaļas ēdieniem un salātiem.
Noskaties! Par to, kā gudri savienot iekonservētās vasaras garšas ar ziemas maltītēm Mārtiņš Sirmais stāsta arī Instagram video.