Sekas pēc Covid-19 izslimošanas un kāpēc ir svarīgi laicīgi uzsākt rehabilitāciju

Jau gandrīz divus gadus, cenšoties sadzīvot ar Covid-19 pandēmiju, tiek uzkrāta aizvien lielāka pieredze un zināšanas cīņā ar šo slimību. Ir apkopoti novērojumi, ka pēc Covid-19 infekcijas uz vispārējo veselības stāvokli var būt nopietnas sekas un ietekmēt pārslimojušās personas veselības stāvokli ilgtermiņā.
Pat vairākas nedēļas pēc Covid-19 infekcijas izslimošanas pacienti sūdzas par izteiktu nogurumu, nespēku, elpas trūkumu, fiziskās slodzes izturības samazināšanos.

FOTO: Publicitātes foto

Pat vairākas nedēļas pēc Covid-19 infekcijas izslimošanas pacienti sūdzas par izteiktu nogurumu, nespēku, elpas trūkumu, fiziskās slodzes izturības samazināšanos.

Šobrīd masu medijos aktīvi aicina vakcinēties un revakcinēties pret šo slimību, bet sabiedriskajā telpā ir maz informācijas par to, cik būtiski ir savlaicīgi uzsākt kompleksu rehabilitāciju pēc Covid-19 infekcijas, lai cilvēks pēc iespējas ātrāk atgūtu ikdienas funkcionēšanas spējas  un dzīves kvalitāti tādā līmenī, kāda tā bija pirms slimošanas. 

 

SIA “Rīgas veselības centrs” fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Lolita Cibule stāsta, ka visbiežāk Covid-19 infekciju pārslimojušiem novēro vairāku orgānu sistēmu, piemēram, elpošanas, nervu, kardiovaskulārās u.c., dažādas pakāpes funkciju traucējumus. Ne vienmēr tas izpaužas tūlīt pēc izveseļošanās. Ir gadījumi, kad veselības traucējumi parādās pakāpeniski un turpinās nedēļām un mēnešiem, to tad sauc par garais kovids (angļu valodā long Covid). Sākumā simptomi nav izteikti un cilvēks nepievērš tiem uzmanību. Diemžēl ar laiku koronavīrusa izraisītās komplikācijas pastiprinās un jau būtiski ietekmē indivīda labsajūtu, darbaspējas un dzīves kvalitāti. Pēc izslimošanas ar Covid-19 var saasināties arī kāda hroniska slimība, krasi mainīties un samazināties izziņas spējas (piemēram uzmanības noturība, atmiņa u.c.), tāpat var pasliktināties cilvēka psihiskā un emocioālā veselība. 


 

Ģimenes ārste Aiva Doroško novērojusi, ka pat vairākas nedēļas pēc Covid-19 infekcijas izslimošanas pacienti sūdzas par izteiktu nogurumu, nespēku, elpas trūkumu, fiziskās slodzes izturības samazināšanos. Jāatzīmē, ka pacientes sievietes sūdzas par matu pastiprinātu izkrišanu.

Ieilgušajā atveseļošanās periodā pārslimojušajiem var novērot   psihoemocionālus traucējumus – trauksmi, depresīvu noskaņojumu, nomāktību. Praksē tomēr ne vienmēr apstiprinās apgalvojums - jo smagāka saslimšana, jo izteiktākas sekas. Komplikācijas pēc Covid-19 infekcijas  novēro pat jauniem, iepriekš veseliem un garā možiem, optimistiskiem cilvēkiem, kuriem slimība noritējusi  bez simptomiem un tāpēc infekciju pārslimojušajiem pacientiem ir rekomendēts vēl vismaz pusgadu atrasties ģimenes ārsta uzraudzībā.

Ieilgušajā atveseļošanās periodā pārslimojušajiem var novērot   psihoemocionālus traucējumus – trauksmi, depresīvu noskaņojumu, nomāktību. Praksē tomēr ne vienmēr apstiprinās apgalvojums - jo smagāka saslimšana, jo izteiktākas sekas.

Jāuzsver, ka rehabilitācija nepieciešama ne tikai tiem pacientiem, kas ir ļoti smagi pārslimojuši Covid-19. Rehabilitācijas speciālistu palīdzība vajadzīga visiem, kuriem pēc infekcijas ilgstoši saglabājas veselības traucējumi. 

Rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, lai mazinātu un novērstu Covid-19 pārslimošanas sekas, ir ļoti plašs – fizioterapija, ergoterapija, audiologopēda/logopēda pakalpojumi, masāžas u.c. pakalpojumi gan ambulatori, gan medicīniskās rehabilitācijas dienas stacionārā. Vēlamies uzsvērt fizikālās medicīnas procedūru nozīmi.  Fizikālā medicīnā ar terapeitisku mērķi izmanto gan dažādus dabas resursus – ūdeni, siltumu un gaismu, gan pārveidotus dabas resursus –  magnētisko lauku, mikroviļņus u.c. metodes elpošanas orgānu funkcijas atjaunošanai, sāpju mazināšanai, imunitātes paaugstināšanai utt. Jaunākās zinātniskās publikācijās ir norādes, ka  pēc pieredzes ar SARS un MERS epidēmiju var paredzēt biežus plaušu funkcionālos traucējumus kā Covid-19 vēlīnas komplikācijas. 

Mediķi iesaka neatstāt bez ievērības jebkuras, pat mazākās novirzes elpošanas orgānu funkcijās, un savlaicīgi uzsākt kompleksu rehabilitāciju, iekļaujot fizikālās terapijas procedūras, lai ilgtermiņā nebūtu jāizjūt sāpes, diskomforts, nespēja, jāiedzīvojas emocionālā stresā, depresijā vai – sliktākajā gadījumā – jāzaudē darbaspējas.

 

Kā saņemt valsts apmaksātu Covid-19 rehabilitāciju

Ikvienam, kurš ir pārslimojis Covid-19 un kuram atveseļošanās ieilgst, vajadzētu doties pie sava ģimenes ārsta, lai saņemtu nosūtījumu pie fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta funkcionēšanas novērtēšanai un nepieciešamības gadījumā kompleksas medicīniskās rehabilitācijas uzsākšanai. Ja pacienta veselības uzlabošanai ir nepieciešams neliels atbalsts, ģimenes ārsts uzreiz var nosūtīt  uz piecām valsts apmaksātām nodarbībām pie funkcionālā speciālista, piemēram pie fizioterapeita vai ergoterapeita. Jāuzsver, ka rehabilitācijas pakalpojumi Covid-19 pārslimojušajiem pacientiem pašreiz tiek apmaksāti no speciāli piešķirtiem valsts budžeta līdzekļiem, kas ļauj nodrošināt operatīvu un ātru palīdzību, negaidot garās rindās. Šādi valsts apmaksāti pakalpojumi plašā klāstā un pieejami “Rīgas veselības centra” filiālēs.


Saņemot ģimenes ārsta nosūtījumu, pacients dodas pie fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta, kas novērtē pacienta funkcionēšanas spējas. Ja ārsts atklāj funkcionēšanas traucējumus, tad, vienojoties ar pacientu, tiek sastādīts individuālais rehabilitācijas plāns, nosakot rehabilitācijas pakalpojumu veidu – ambulatori vai dienas stacionārā,  kursa ilgumu un intensitāti. Ja saslimšana bijusi smaga, tad rehabilitācijas kursu ieteikts veikt rehabilitācijas stacionārā, bet, ja slimība noritējusi vidēji smagi vai viegli, tad uz rehabilitāciju var doties dienas stacionārā vai ambulatorā ārstniecības iestādē. Kompleksu veselības problēmu gadījumā rehabilitācijas speciālistu komandā jāiesaista ne tikai fizioterapeits, bet arī ergoterapeits, logopēds, fizikālās medicīnas speciālists, psihologs, mākslas terapeits. Lai saņemtu viena funkcionālā speciālista  atbalstu, pacientu uz šādu rehabilitāciju var nosūtīt arī ārsts speciālists, piemēram neirologs un  valsts apmaksā 5 šādas nodarbības.

 

 

Savlaicīga rehabilitācija – atveseļošanās pamatnosacījums 

“Rīgas veselības centrs” ir sagatavojis praktisku ceļvedi (https://rigasveseliba.lv/lv/rehabilitacija-pec-parslimota-covid-19/), lai ikvienam pacientam būtu skaidrs, kā ir jārīkojas pēc Covid-19 izslimošanas, lai saņemtu valsts apmaksātus rehabilitācijas pakalpojumus, kādiem simptomiem ir jāpievērš uzmanība un kādas fizikālās medicīnas modalitātes var atvieglot šos simptomus, ar kuriem saskaras pacients. 
SIA “Rīgas veselības centrs” piedāvā fizikālās medicīnas pakalpojumus (ultraīsviļnu, ultraskaņas un magnētterapijas procedūras)  visās filiālēs – Bolderājā, Ķengaragā, Imantā, Iļģuciemā, Ziepniekkalnā un Torņakalnā gan par valsts līdzekļiem, gan arī kā maksas pakalpojumu.  Vienā no filiālēm – “Ziepniekkalns” pacientiem papildus ir pieejama funkcionālās magnētiskās stimulācijas procedūra, bet citā filiālē “Bolderāja” – sāls terapija.  Lai pārliecinātos, kāda ir tuvākā “Rīgas veselības centra” filiāle, kurā ir pieejams tev nepieciešamais pakalpojumus, ieskaties “Rīgas veselības centra“ mājaslapā. (https://rigasveseliba.lv/lv/rehabilitacija-pec-parslimota-covid-19/). 
 

 

SIA "Rīgas veselības centrs" – Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrība, kas apvieno sešas filiāles Bolderājā, Iļģuciemā, Imantā, Ķengaragā, Torņakalnā un Ziepniekkalnā, sniedzot gan lieliem, gan mazie rīdziniekiem kvalitatīvus diagnostiskos, ārstnieciskos, rehabilitācijas un veselības aprūpes profilakses pakalpojumus valsts noteiktā finansējuma ietvaros un arī par maksu. Daudzi valsts finansētie pakalpojumi (t.sk., pieprasītu speciālistu konsultācijas) centrā ir pieejami bez ilgas gaidīšanas rindā. Centrā ir plašs, tieši bērniem domātu rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, un tas sadarbojas ar visām lielākajām veselības apdrošināšanas kompānijām.