Pēc izslimošanas ar Covid-19 nepieciešams arī ergoterapeita, logopēda, mākslas terapeita un citu speciālistu atbalsts

Zināms, ka Covid-19 infekcija, pirmkārt, ir plaušu saslimšana, tomēr uzkrātā mediķu un izslimojušo pacientu pieredze liecina, ka skartas var tikt pilnīgi visas organisma sistēmas.
Atlabšana pēc Covid-19 ir komplekss darbs ar visām organisma sistēmām.

FOTO: Publicitātes foto

Atlabšana pēc Covid-19 ir komplekss darbs ar visām organisma sistēmām.

Raksts tapis sadarbībā ar “Rīgas veselības centrs”.

Iespējams, ja ir saglabāta plaušu veselība, būs jāstrādā pie citu problēmu novēršanas. Tāpēc rehabilitācijas komandā strādā fizikālās medicīnas speciālisti, ergoterapeiti, audiologopēdi, psihologi un citu jomu speciālisti.
 

Audiologopēds/logopēds
Vai tiešam Covid-19 var atstāt sekas uz mūsu runas aparātu? Izrādās, ka tiem pacientiem, kuri ārstējas stacionārā un tikuši intubēti (mākslīgi pievadīts gaiss), vai pārcietuši insultu, vai kuriem Covid-19 kombinējas ar neiropātiju attīstību un kognitīvo funkciju izmaiņām, biežāk ir novērojami arī rīšanas traucējumi. Tie var veicināt aspirācijas pneimoniju u.c. veselības traucējumus. Ar tādiem pacientiem strādā audiologopēds/logopēds, apmācot rīšanas stratēģijas un trenējot šo funkciju.
 

Ergoterapeits
Ergoterapeits novērtē pacienta ikdienas pašaprūpes spējas – vai viņš spēj pats nomazgāties, apģērbties, veikt mājas soli, un, ja šīs funkcijas ir nepilnīgas, tad novērtē,  kādi palīglīdzekļi ir vajadzīgi, lai  atvieglotu ikdienas nodarbju veikšanu. Ergoterapeits arī konsultē par nodarbju – pašaprūpes, darba, brīvā laika un miega līdzsvaru ikdienā.


Mākslas terapeits
Mākslu terapija var būt lielisks palīgs pacientu psihiskās veselības veicināšanai, kā arī veiksmīgi cīnīties ar Covid-19 infekcijas laikā uzkrāto stresu, trauksmi un depresiju. Pacientam mākslas terapijas nodarbību laikā ir iespēja paust savas emocijas, atgūt spēju kontrolēt emocijas, atbrīvoties no spriedzes, apzināties savus iekšējos resursus.

 


Atveseļojoties pēc koronavīrusa infekcijas ar vidēju vai smagu norisi, biežāk ir nepieciešama kompleksa rehabilitācijas pakalpojumu programma, kurā ietvertas vairākas  fizikālās  un rehabilitācijas medicīnas tehnoloģijas, tai skaitā arī fizikālās medicīnas procedūras. 


Par fizikālās medicīnas iespējām stāsta “Rīgas veselības centra” fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Anna Zakajeva.


 

Kas ir fizikālā medicīna un kā to izmanto rehabilitācijā?
Covid-19 infekcija bieži izraisa akūtu plaušu iekaisumu – pneimoniju, diemžēl Covid-19 infekcija var saasināt arī esošās hroniskās plaušu saslimšanas. Plaušu iekaisuma simptomus var mazināt ar fizikālām procedūrām – magnētterapiju, ultraskaņas terapiju, dūņu aplikācijām, haloterapiju, pielietojot tās noteiktos slimības etapos.
Visbiežāk izmanto magnētterapiju, ultraskaņas terapiju un ultraīsviļņu terapiju - šo trīs procedūru mērķis, katrai izmantojot atšķirīgus pārvērstus dabas resursus, ir veicināt mikrocirkulāciju, mazināt iekaisumu plaušu audos un sāpes, kavēt saistaudu veidošanos – kopumā uzlabot elpošanas funkcijas.  
 

Magnētterapijai piemīt pretiekaisuma un tūskas mazinošs efekts, tā palīdz mazināt fibrozēšanos procesu plaušu audos. Procedūrā tiek izmantots dažādas frekvences magnētiskais lauks. Zemas frekvences magnētiskais lauks veicina asins un limfas cirkulāciju, paaugstinot ķermeņa temperatūru iedarbības vietā, tādējādi iedarbojoties uz vīrusu un veicinot audu barošanu. Savukārt augstākas frekvences magnētiskais lauks mazina sāpes. Magnētterapijas pretiekaisuma darbība ir maiga, mēreni izteikta, stabila, ar ilgstošu pēcdarbību. Procedūra ilgst 10 – 40 minūtes, un, lai iegūtu ārstniecisko efektu, procedūras ir nepieciešams veikt kursa veidā 5 – 10 reizes, ieteicams ik pārdienu.
Funkcionālā magnētiskā stimulācija ir jaunums fizikālā medicīnā. Tiek izmantots daudz spēcīgāks  magnētiskais lauks kā parastā magnētterapijā, un tas  sekmē muskuļu kontrakcijas un uzlabo plaušu drenāžu, elpošanas muskulatūras darbību, asinsrites stimulāciju. Procedūra ilgst 20 – 40 minūtes, un, lai iegūtu ārstniecisko efektu, procedūras ir nepieciešams veikt kursa veidā vismaz 5 reizes, divas –trīs reizes nedēļā. 

Ultraskaņas terapijas pamatā ir augstas frekvences mehāniskās svārstības, kas iedarbojas uz audiem kā mikromasāža, mazinot sāpes un veicinot iekaisuma infiltrāta uzsūkšanos, uzlabo asins un limfas cirkulāciju, asinsvadu tonusu un šūnu vielmaiņu, veicina atjaunošanos bojātos nervos. Šī terapija rada arī labvēlīgu, dziļu termālu efektu, viļņu enerģiju pārveidojot siltuma enerģijā. Ultraskaņas terapija var tikt lietota, lai mazinātu iekaisumu un kavētu fibrozes veidošanos  plaušu audos pacientiem ar vidēji smagu –  smagu Covid-19 infekcijas izraisītu pneimoniju. Procedūra ilgst 5–15 minūtes, un, lai iegūtu ārstniecisko efektu, ir nepieciešams veikt vismaz 5 procedūras kursa veidā.   

Ultraīsviļņu terapijai galvenokārt ir pretiekaisuma un sāpju mazinoša iedarbība, ko rada īsviļņi, iedarbojoties lokāli uz konkrēto ķermeņa daļu un paaugstinot ķermeņa temperatūru iedarbības vietā. Ultraīsviļņu terapijas procedūru var izmantot agrīni akūtā saslimšanas fāzē, gan arī vēlāk atveseļošanās periodā – procedūras ilgums vidēji 10 minūtes kursa veidā vismaz 10 reizes.  Ultraīsviļņu terapiju, magnētterapiju un ultraskaņas terapiju nedrīkst izmantot lokāli uz tām ķermeņa zonām, kur pacientam ir ievietoti (implantēti) metāliski objekti, piemēram, sirds elektrokardiostimulators, kā arī virs kaulu augšanas zonām, acīm, dzimumorgāniem, svaigām brūcēm (asiņošana vai tās draudi), kā arī šīs procedūras nav rekomendētas grūtniecēm, pacientiem ar ļaundabīgiem audzējiem, pacientiem ar mirdzaritmiju, paaugstinātu asinsspiedienu. 
 


Citas fizikālās medicīnas metodes 

Siltuma terapija jeb siltuma kompreses, silta un mitra gaisa inhalācijas un sauna palīdz mazināt Covid-19 atstātās sekas, mazināt un novērst elpošanas orgānu sistēmas funkciju traucējumus. Tā sekmē asins un limfas cirkulāciju, veicina audu barošanos, muskuļu sasprindzinājuma un sāpju samazināšanu un elpceļu attīrīšanu – kopumā norimst iekaisums plaušu audos un atjaunojas elpošanas funkcija. 
Siltuma kompresēm labi noderēs sinepju plāksteri, kas, visticamāk, ir atrodami gandrīz katra mājas aptieciņā, kā arī termofori un dažāda veida termospilventiņi, kuri pēc uzsildīšanas ir jāliek uz krūšu kurvja. 

Saunai ir vispārēja pozitīva iedarbība uz cilvēka ķermeni un elpceļiem, un negatīva ietekme uz koronavīrusu. Saunas apmeklējuma laikā atbilstoši lietotās ēteriskās eļļas vai ārstniecības augu novārījumi labvēlīgi iedarbosies uz elpceļu audiem. Ja pacientam ir viegla vai mērena slimības gaita un viņš ārstējas mājās, tad visas iepriekš minētās ārstniecības metodes pacients var uzsākt, slimībai atkāpjoties, kad drudzis mazinājies un slimnieka ķermeņa temperatūra ir nokritusies zem 37,5 grādiem – siltuma procedūras atvieglos elpošanu, mazinās diskomfortu un veicinās atveseļošanās procesu. 

Dūņu terapijai ir reģenerējoša, relaksējoša, pretiekaisuma un sāpju remdējoša iedarbība, tādēļ to izmanto kā alternatīvu pretsāpju, pretiekaisuma un nomierinošiem medikamentiem Siltuma procedūras relaksējoši ietekmē šķērssvītroto muskulatūru, kā arī mazina sāpes locītavās pie artrozēm. Tāpat tā ir ieteicama kā centrālās un perifērās nervu, tā elpceļu sistēmu saslimšanu gadījumos. 
Mūsdienās nav jābrauc uz sanatoriju, lai saņemtu dūņu terapiju. Vienkāršā, pacientam draudzīga veidā var nodrošināt dūņu terapiju, izmantojot dūņu pakas (plāksterus). Pacientam pēc dūņu terapijas procedūras, izmantojot dūņu pakas, uzreiz pēc procedūras nav jānomazgā dūņas dušā. Tādējādi ietaupās laiks procedūrai. 

Sāls istaba jeb haloterapija
Nosauktās fizikālās medicīnas procedūras var papildināt ar sāls terapiju, kas ir sen zināma alternatīvās medicīnas metode, ar kuras palīdzību, ieelpojot dabīga akmenssāls aerosolu, mazinās elpceļu gļotādas tūska un šķidrinās gļotas, tādējādi mazinās iesnas, šķaudīšana, kā arī klepus. Ir veikti zinātniski pētījumi, kas pierāda sāls terapijas efektivitāti Covid-19 radīto seku ārstēšanā, attīrot elpceļus un mazinot hipersekrēciju.  
Sāls terapija ir nozīmīgs pasākums elpceļu slimību ārstēšanai un profilaksei – ieelpojot dabīga akmenssāls aerosolu, mazinās elpceļu gļotādas tūska, šķidrinās gļotas. Terapijas telpā izveidojušies vieglie negatīvie aerojoni gādā par papildu terapeitisko iedarbību uz organismu un telpas vides attīrīšanu. 
 


Pamatojoties uz pierādījumiem par sāls terapijas veicinātajiem veselības ieguvumiem, šī terapija tiek rekomendēta arī koronovīrusa infekcijas profilaksei un ārstēšanai. Daļai pacientu pēc Covid-19 izslimošanas var palikt sekas, kas saistītas ar elpceļu sistēmas funkcionēšanu, piemēram, elpas trūkums, vispārējs nogurums, kā arī sāpes krūtīs, un to ārstēšanai var pielietot sāls terapiju. Zināms, ka Covid-19 pacientiem, īpaši tiem, kuri ārstējušies stacionārā, varētu būtu arī psiholoģiski traucējumi, piemēram, dusmas, bailes, depresija un bezmiegs – arī šajos gadījumos kā vienu no terapijas metodēm rekomendē tieši haloterapiju.

Haloterapijas norises laikā persona sēž atpūtas krēslā, telpā ir patīkamas, nomierinošas gaismas, un viens no uzdevumiem ir mierīgi un dziļi ieelpot caur degunu un izelpot caur muti. Lai iegūtu terapeitisko efektu, ieteicamais  vienas procedūras laiks ir 30 minūtes un minimālais sāls terapijas kurss vismaz 10 procedūras augšējo elpceļu problēmām.

Vairāku fizikālās medicīnas tehnoloģiju kombinācijas rehabilitācijas laikā pēc koronavīrusa saslimšanas ir efektīvas, jo to radītie fizioloģiskie stimuli uz organismu viens otru pastiprina un papildina, veicinot organisma atveseļošanos. Fizikālās medicīnas procedūru izvēlē jābūt personalizētai pieejai – ārsts izvērtē, kuru no fizikālās medicīnas tehnoloģijām iekļaut pacienta atveseļošanas programmā. 
 


Savlaicīga rehabilitācija – atveseļošanās pamatnosacījums 

“Rīgas veselības centrs” ir sagatavojis praktisku ceļvedi (https://rigasveseliba.lv/lv/rehabilitacija-pec-parslimota-covid-19/), lai ikvienam pacientam būtu skaidrs, kā ir jārīkojas pēc Covid-19 izslimošanas, lai saņemtu valsts apmaksātus rehabilitācijas pakalpojumus, kādiem simptomiem ir jāpievērš uzmanība un kādas fizikālās medicīnas modalitātes var atvieglot šos simptomus, ar kuriem saskaras pacients. 
SIA “Rīgas veselības centrs” piedāvā fizikālās medicīnas pakalpojumus (ultraīsviļnu, ultraskaņas un magnētterapijas procedūras)  visās filiālēs – Bolderājā, Ķengaragā, Imantā, Iļģuciemā, Ziepniekkalnā un Torņakalnā gan par valsts līdzekļiem, gan arī kā maksas pakalpojumu.  Vienā no filiālēm – “Ziepniekkalns” pacientiem papildus ir pieejama funkcionālās magnētiskās stimulācijas procedūra, bet citā filiālē “Bolderāja” – sāls terapija.  Lai pārliecinātos, kāda ir tuvākā “Rīgas veselības centra” filiāle, kurā ir pieejams tev nepieciešamais pakalpojumus, ieskaties “Rīgas veselības centra“ mājaslapā. (https://rigasveseliba.lv/lv/rehabilitacija-pec-parslimota-covid-19/). 

Cienījamie pacienti, Covid-19 infekciju pārslimojušie! Aicinām nenogaidīt, savlaicīgi vērsties pie sava ģimenes ārsta vai ārsta-speciālista, saņemt nosūtījumu pie fizikālās un rehabilitācijas medicīnas (FRM) ārsta un uzsākt atbilstošu medicīnisko rehabilitāciju!

To nodrošinām visās “Rīgas veselības centra” filiālēs, tālruņi uzziņai:
• filiāle “Iļģuciems” – 28459671
• filiāle “Ķengarags” – 29724482
• filiāle “Ziepniekkalns” – 27108431
• filiāle “Imanta” – 20007024
• filiāle “Torņakalns” – 20347787
• filiāle “Bolderāja”– 26800524
• e-pasts: rehab.koordinatori@rigasveseliba.lv
 

 

SIA "Rīgas veselības centrs" – Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrība, kas apvieno sešas filiāles Bolderājā, Iļģuciemā, Imantā, Ķengaragā, Torņakalnā un Ziepniekkalnā, sniedzot gan lieliem, gan mazie rīdziniekiem kvalitatīvus diagnostiskos, ārstnieciskos, rehabilitācijas un veselības aprūpes profilakses pakalpojumus valsts noteiktā finansējuma ietvaros un arī par maksu. Daudzi valsts finansētie pakalpojumi ( t.sk., pieprasītu speciālistu konsultācijas) centrā ir pieejami bez ilgas gaidīšanas rindā. Centrā ir plašs, tieši bērniem domātu rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, un tas sadarbojas ar visām lielākajām veselības apdrošināšanas kompānijām.