Rehabilitācijas pasākumi elpošanas funkcijas atveseļošanai pēc Covid-19 infekcijas

Covid-19 infekcija visnopietnāk skar plaušas. Tās tiek bojātas slimošanas laikā, tāpēc pēc izveseļošanās var būtiski pasliktināties elpošanas funkcija.
No skābekļa bada cieš visi organisma audi, smadzenes, sirds, cilvēks jūtās noguris un bez enerģijas.

FOTO: Publicitātes foto

No skābekļa bada cieš visi organisma audi, smadzenes, sirds, cilvēks jūtās noguris un bez enerģijas.

 Jo lielāki plaušu bojājumi, jo lielāks skābekļa bads bijis organismam, skaidro “Rīgas veselības centra” fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Anna Zakajeva.

 

Lai pēc iespējas pilnvērtīgāk atjaunotu plaušu funkcijas un veicinātu plaušu ventilāciju, ieteicama fizikālā terapija, fizioterapija, vingrojumi, elpošanas vingrinājumi un masāžas. Daudzveidīgu valsts apmaksātu rehabilitācijas programmu piedāvā “Rīgas veselības centra” filiālēs, kur ar ģimenes ārsta nosūtījumu valsts apmaksātus medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus var saņem gan ambulatori, gan dienas stacionārā.

 

Kādi izmeklējumi jāveic pirms rehabilitācijas kursa uzsākšanas

Pacienta novērtēšana notiek kompleksi, jo Covid-19 infekcija skar vairākas ķermeņa struktūras un funkcijas. Tāpēc vērtēta tiek gan fiziskā, gan psihiskā veselība.

Izvērtējums sākas, pacientam ienākot kabinetā. Ārsts novēro, kā pacients kustās, kā elpo, vai kustības rada elpas trūkumu, vai pacients nopūšas, ienākot. Tiek novērtēta pacienta stāja, krūškurvja forma, elpošanas stereotips, proti, vai pacients elpo ar vēderu vai ar krūškurvi, noteikta skābekļa saturācija jeb skābekļa piesātinājums asinīs.

Ar skrīninga diagnostikas metodi – spirogrāfiju, nosaka plaušu tilpumu, gaisa plūsmas ātrumu elpceļos. Uzsākot rehabilitāciju, ir jāsaprot, vai elpošanas sistēma cietusi pēc Covid-19 izslimošanas, vai arī jau iepriekš bijušas elpceļu problēmas, piemēram, bronhiālā astma vai hroniska obstruktīvu elpceļu slimība, kas saasinājusies koronavīrusa slimošanas rezultātā. 

 

Kā notiek rehabilitācija pie fizioterapeita

Fizioterapija vērsta uz pacienta vispārējās funkcionēšanas spēju uzlabošanu. Tātad procesā tiek iesaistīta ne tikai elpošanas sistēma, bet arī sirds asinsvadu sistēma, muskuloskeletālā sistēma, nervu sistēma. 
Fizioterapeits apmāca, kā pareizi veikt elpošanas vingrojumus, nosaka aerobo slodzi kardiotreniņu laikā. Nodarbības notiek uz trenažieriem, baseinā un sporta zālē. Elpošanas vingrinājumus uzsāk pakāpeniski un bez pārslodzes, jo pārāk straujas gāzu apmaiņas dēļ var sareibt galva vai palikt slikti. 

 

Kāpēc ir svarīgi elpošanas vingrinājumi

Elpošana ir viens no svarīgākajiem fizioloģiskajiem procesiem cilvēka organismā – tā nodrošina ar skābekli, kas ir nepieciešama dzīvības uzturēšanai un enerģijas iegūšanai. No skābekļa bada cieš visi organisma audi, smadzenes, sirds, cilvēks jūtās noguris un bez enerģijas.

 

Elpošanas vingrojumi palīdz: 

  • Uzlabot plaušu ventilāciju
  • Veicināt bronhu drenāžu
  • Mazināt elpas trūkumu
  • Uzlabot krūškurvja kustīgumu
  • Stiprināt elpošanas muskulatūru


Fiziskās aktivitātes fizioterapeita uzraudzībā uzlabo slodzes toleranci, līdzsvaro nervu sistēmu, uzlabojas garastāvoklis, miegs un rodas pārliecība par savām fiziskajām spējām. Daļa no rehabilitācijas kompleksa ir arī masāža. Masāžas uzdevums ir aktivizēt elpošanas muskulatūru, mobilizēt ribas, uzlabot plaušu drenāžu un mazināt muskuļu saspringumu. 


 

SIA "Rīgas veselības centrs" – Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrība, kas apvieno sešas filiāles Bolderājā, Iļģuciemā, Imantā, Ķengaragā, Torņakalnā un Ziepniekkalnā, sniedzot gan lieliem, gan mazie rīdziniekiem kvalitatīvus diagnostiskos, ārstnieciskos, rehabilitācijas un veselības aprūpes profilakses pakalpojumus valsts noteiktā finansējuma ietvaros un arī par maksu. Daudzi valsts finansētie pakalpojumi ( t.sk., pieprasītu speciālistu konsultācijas) centrā ir pieejami bez ilgas gaidīšanas rindā. Centrā ir plašs, tieši bērniem domātu rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, un tas sadarbojas ar visām lielākajām veselības apdrošināšanas kompānijām.