Mutē kūstošs sēņu pīrāgs

Draudzība ar kaimiņiem var būt arī bezgala garda – šo sēņu pīrāgu pagaršoju blakus dzīvojošās kaimiņienes dzimšanas dienā, taču to bija cepusi cita kaimiņiene no blakus mājas. Tā nu visi kopā svinējām un gardu muti ēdām sēņu pīrāgu, ko dažas dienas vēlāk pagatavoju arī pati. Izcila recepte!
Pīrāgs apēdās tik ātri, ka bildei atlika vien daži gabaliņi, kas arī drīz vien pazuda no šķīvja.

FOTO: Sigita Āboltiņa

Pīrāgs apēdās tik ātri, ka bildei atlika vien daži gabaliņi, kas arī drīz vien pazuda no šķīvja.

Sastāvdaļas:

  • Smilšu mīkla (bez cukura vai maks. ar 1 tējk. pievienota cukura)
  • Sēnes (der jebkādas, tostarp šampinjoni, ja nav mežā lasītu sēņu)
  • Eļļa vai sviests cepšanai
  • 1 vai 2 ķiploka daiviņas (pēc gaumes)
  • Pētersīļi
  • Nedaudz citrona sulas
  • 2 ēdamk. milti
  • 1 glāze piena
  • Nedaudz sāls un malts vai rīvēts muskatrieksts
  • 100 g rīvēts cietais siers
  • Ola pārziešanai
  • Kardamona sēklas pārkaisīšanai

 

 

Gatavošana

Reklāma
Reklāma
  1. Sēnes apcep eļļā vai sviestā, pievieno ķiploku spiedē sasmalcinātas ķiploku daiviņas, pētersīļus un nedaudz pasautē, tad pieliek citrona sulu. 
  2. Citā pannā sviestā pakarsē miltus un, rūpīgi maisot, pievieno siltu pienu. Mazliet pakarsē maisot, tad pieliek sāli un nedaudz muskatrieksta (pēc garšas).
  3. Kad mērce gatava, to pievieno sēnēm un visu sajauc. 
  4. Pusi no mīklas izklāj (izrullē vai vislabāk – izspaida) cepamformā, pārkaisa ar cieto sieru un lej virsū sēņu mērci. Vēlreiz visu pārkaisa ar sieru.
  5. Tagad liek virsū atlikušo mīklu, to rūpīgi izspaidot, lai viss nosegts. Pārziež ar olu un pārkaisa ar kardmaona sēklām. 
  6. Liek cepeškrāsnī un cep 190 grādu temperatūrā aptuveni 40 minūtes. Pīrāgs ir gatavs tad, kad tā virspuse kļuvusi zeltaina. 

 

Tas labi garšos gan silts, gan auksts, turklāt atdzesēts mazāk drups. 

Saistītie raksti