Pavāru un saimnieču knifiņi kāpostu štovēšanā + Ērika Dreibanta idejas, ko darīt ar pāri palikušajiem kāpostiem

Katrs, kas gada aukstajā sezonā gatavo štovētus kāpostus, izmanto kādu savu īpašo knifiņu – lai štovējums izdotos īpaši gards. Pavāri un saimnieces "Mammamuntetiem.lv" atklāj savus kāpostu gatavošanas noslēpumus!
Līgatnes Pavāru mājas šefpavārs Ēriks Dreibants iesaka: ja štovētie kāposti palikuši pāri, no tiem ātri vien var uzvārīt gardu zupu vai uzcept kāpostu pīrādziņus!

FOTO: LETA

Līgatnes Pavāru mājas šefpavārs Ēriks Dreibants iesaka: ja štovētie kāposti palikuši pāri, no tiem ātri vien var uzvārīt gardu zupu vai uzcept kāpostu pīrādziņus!

Rakstu sēriju “Fermentēti produkti ģimenei” atbalsta dārzeņu audzēšanas un pārstrādes uzņēmums “Dimdiņi”

 

Ēriks Dreibants, Līgatnes pavāru mājas šefpavārs, iesaka divus veidus, kā likt lietā neapēstos kāpostus

  • Ja sautētie kāposti paliek pāri un jau apnikuši, tad nevajag mēģināt mājiniekus piespiest apēst tos visus – labāk būs no kāpostiem pagatavot jaunu ēdienu. Piemēram, uzvārīt zupu. Lai to pagatavotu, jāpielej klāt buljonu (ja kāposti sautēti ar cūkgaļu, tad, iepsējams, pietiek ar ūdens pieliešanu), kartupeļus, burkānus un grūbas. Palikušais ēdiens ieņems jaunu veidolu!
  • No neapēstajiem kāpostiem var uzcept arī kāpostu pīrādziņus –  ja negribas iespringt, var nopirkt saldētu kārtaino mīklu. Kāpostus pildījumam var sajaukt ar krējumu, lai pīrāgi izdotos sulīgāki.
  • Padalīšos arī, kā es gatavoju sautētus kāpostus. Sākumā sacepu eļļā sīpolus, nedaudz ķiploku, burkānu, kam pievienoju cukuru. Pielieku arī ķimenes, neraugoties uz to, ja tās ir pievienotas arī skābētajiem kāpostiem – karamelizētas, apceptas ķimenes ir ļoti aromātiskas. Kad dārzeņi apcepti, pievienoju kāpostus – sākumā ļauju tiem sacepties uz lielas uguns, tad sautēties savā ritmā uz mērenas uguns. Vēl man kāpostiem patīk pievienot kūpinātas cūku ribiņas.

 

Vecmāmiņas Ineses Lankas no Durbes ieteikumi veģetāro štovēto kāpostu gatavošanai

  • Mūsu ģimenē ir daudz veģetāriešu – gaļu neēd ne meita, ne divi no mazbērniem. Es ar to rēķinos un sautētus kāpostus gatavoju mazliet citādi nekā pierasts. 
  • Sastāvdaļas: 2 kg skābētu kāpostu, 1 kg svaigu kāpostu, 1 litrs ūdens, 1 burkāns, pāris karošu sviesta. Gatavošana: skābētajiem kāpostiem nospiež sulu, lai ēdiens neiznāktu pārāk skābs un ass. Tad liek katlā, pievieno rīvētus svaigos kāpostus, pārlej aptuveni litru ūdens. Liek uz plīts (vislabāk – malkas plīts) sautēties. Pierīvē burkānu, pievieno pāris karošu sviesta. Uz lēnas uguns sautē aptuveni divas stundas, ik pa laikam apmaisot un pagaršojot. Kad ūdens novārās, kāposti ir gatavi. 
  • Iesaku izmantot skābos kāpostus, kam nav pievienoti burkāni, jo sautējot tie kļūst staipīgi. Labāk pievienot svaigu burkānu.
  • Lai štovētie kāposti iegūtu skaistāku krāsu, vīramāte kādreiz štovētiem kāpostiem pievienoja uz pannas apbrūninātu cukuru, bet tas nav nepieciešams. Sautējoties kļūst brūni tāpat.
  • Jo vairāk taisīsi, jo labāk iznāks!

 

Reklāma
Reklāma

Šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka savas mammas recepti

Es šķovētos kāpostus gatavoju pēc manas mammas Skaidrītes receptes, un recepte ir šāda:

  • Katlā nokraukšķinu kūpinātu cūkgaļas krūtiņu, sagrieztu plānās šķēlēs.
  • Reizē ar gaļu apcepu smalki sagrieztus sīpolus.
  • Pievienoju kādu saldinātāju, piemēram, medu vai cukuru. Ja pievieno saldinātāju, bekons kļūst sāļš, sīpols kļūst vēl saldāks, turklāt karamele, kas izveidojas, veido daļu no kāpostu brūnganās krāsas. Otra daļa brūnuma veidojas no ilgas šķovēšanas.
  • Tad pievieno skābētus kāpostus. Šķovē ilgi – vismaz pusotru stundu, laiku pa laikam atjaunojot ūdens daudzumu.

 

Inga Akmentiņa-Smildziņa, vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja kāpostiem pieliek cukuru

  • Kāpostu štovēšanai izvēlos tikai tādu ražotāju vai tirgotāju skābētos kāpostus, ko gadu gaitā esmu pārbaudījusi un par kuriem zinu – tie vienmēr izdosies. 
  • Vienmēr pievienoju arī svaigas cūkgaļas cauraudzīti, vēlams, laukos audzētu. Tātad vispirms katlā apcepu gaļas strēmelītes un tad pievienoju skābus kāpostus. 
  • Pievienoju arī pāris ēdamkarotes (vai pēc garšas) brūnā cukura. 
  • Lai kāpostiem iegūtu zeltaini brūnu nokrāsu, izmantoju savas mammas Danutes iemācīto metodi – kāpostus mazliet piededzinu. Proti, sautēšanās procesā ļauju, lai mazliet tos pierauj pie katla dibena, tad pieleju kāpostiem mazliet ūdens un samaisu. Apetetelīgākai krāsai procesu reizēm jāatkārto, tomēr jālūko, lai nepiedeg tā, ka kāposti paliek melni.

Saistītie raksti