Ko gardu, apaļu un tradicionālu pagatavot Lieldienās? Ēdienkarte

Lieldienas ir pavasara Saulgriežu svinības — diena ir kļuvusi garāka par nakti. Saulīte pakavējas ilgāk pie debesīm, kļūst siltāks, parādās pirmie asni un zaļa zālīte. Pēc kārtīgas izšūpošanās un citām jaukām nodarbēm ārā, noteikti gribēsies kārtīgi iestiprināties. Ieteikumi no portāla mammamuntetiem.lv Virtuves sadaļas noteikti noderēs!

Ko gardu, apaļu un tradicionālu pagatavot Lieldienās? Ēdienkarte

FOTO: Shutterstock.com

Lieldienās neiztiekt bez olu krāsošanas, kaulēšanās un ēšanas. Ola ir īsts spēka avots, kas ziemas novārdzinātajiem cilvēkiem deva daudz noderīgu uzturvielu. Kas labs olās, lasi šajā rakstā Ēdam olas! Tajās slēpjas kaudze vitamīnu Lai olas izvārītu tā, lai olu kaujā tās neplīstu, vāri olas pareizi. 

Tā kā ir beidzies gavēnis, savs un ģimenes vēderi jālutina ar sātīgiem, garšīgiem un apaļiem ēdieniem. Esam apkopojuši tradicionālos ēdienus, kas piestāvēs gan svētkiem, gan gaidāmajam pavasarim. 

 

PILDĪTAS OLAS
Lieldienu galdā noteikti jābūt apaļas formas ēdieniem. Ēdienu liek apaļas formas traukos, dekorē pēc iespējas krāsaināk. Tradicionāli ir dažādi ēdieni ar olām — tās noteikti ēd ar sāli, izmanto salātos, pilda, izmēģini, piemēram, Pildītas olas ar siera salātiem, pildītas olas ar sēnēm un sīpoliem, pildītas olas ar lasi un zaļumiem un ar kūpinātām reņģītēm pildītas olas

 

SPĒCINOŠAS ZUPAS UN SALĀTI
Uzvāri zupu! Lieldienās jāēd pupas un zirņi — Pupiņu zupa ar frikadelēm.

Krāsu spēles apaļā šķīvī garantēs Krēmzupa ar grauzdiņiem.

Jāēd agrie zaļumi, tādēļ ja kaut kur piesaulītē ir redzamas pirmās nātrītes, tad sašķin tās, lai pagatavotu — Nātru salātus un Nātru zupu. Dažādus zaļos salātus izmanto, gatavojot Zaļos salātus ar Čedaras sieru.

Diedzētas lucernu un redīsu sēklas bagātinās  Spinātu salātu ar liellopa gaļu garšu buķeti.

 

Reklāma
Reklāma

SĀTĪGA MALTĪTE - OTRIE ĒDIENI

Sātīgai maltītei pagatavo grūbu biezputru ar gardu mērci. Kartupeļi, biezpiens un siers ir galvenās Mīcītu kartupeļu plācenīšu sastāvdaļas. Gan aukstas, gan siltas var ēst Kartupeļu piciņas.


 

Tev noteikti izdosies apaļie Lieldienu pelmeņi, jo gatavošana aprakstīta pa soļiem. 

 

MAZIE, APAĻIE GARDUMIŅI
Arī pankūciņas ir apaļas! Izcep Kefīra pufinus vai Biezpiena pankūkas ar klijām. Tikko ceptu smalkmaizīšu smarža radīs mājīgumu — Uzkožamās un Rauga mīklas bulciņas.

Klasisks Lieldienu gardums ir Lieldienu krusta maizītes. Maizītēm ir dziedinošs spēks – tās palīdzot slimajiem atgūties un pasargājot kuģus jūras braucienu laikā, tāpēc pieņemts kādu maizīti saglabāt nākamajam gadam.  

Ja vēlies doties piknikā, tad itāļu tradicionālais sāļais Liedienu "Casatiello" būs tieši laikā. 

 

TRADICIONĀLAIS LIELDIENU DESERTS
Desertā pagatavo pashu — Garšīgo Lieldienu pashu vai Vārīto pasha ar svaigiem augļiem. Šeit vēl dažas pashas gatavšanas receptes - Lieldienu pashas recepte  arī te Kā pagatavot pashu, lai tā neizjuktu un neatsulotos. Atrodi sev piemērotāko. 

Ja nav iedvesmas pashas gatavošanai, pavisam vienkārši pagatavojami ir Lieldienu cepumi!


12 lieliskas idejas Lieldienu galdam skati šeit.


Un pēc Lieldienām lasi Kā apēst sasistās Liedienu olas?
 
 

 

Saistītie raksti