Kuras vasaras puķes jau var sēt podiņos?

Kaut aiz loga plosās vētra, datums kalendārā jau mudina domāt par to, ka vajadzētu sākt nodarboties ar sējas darbiem. Kuru vasaras puķu sēklas jau var likt podiņos?
Pirms sēšanas augsni nepieciešams samitrināt.

FOTO: Shutterstock.com

Pirms sēšanas augsni nepieciešams samitrināt.

Ko var sēt jau februārī?

Pirmās jāsēj puķes, kurām ir garš veģetācijas periods. Tādas ir, piemēram, begonijas, leduspuķītes, lobēlijas, petūnijas un pelargonijas. 

Vēlāk martā var sēt samtenes, krustaines, vasaras flokšus, kosmejas, rudbekijas, dekoratīvās graudzāles, asteres un citas puķes.

 

Kādas sēklas un augsni izvēlēties

Sēšanai piemērotākās ir granulētās vasaras puķu sēklas – tas nozīmē, ka katra sēkla atrodas savā apvalciņā. Granulētās sēklas ir vieglāk iesēt retāk. 

Puķu sēklām piemērotāks ir smalkais kūdras substrāts, kam var piejaukt perlītu. Tas nodrošinās lielāku gaisa caurlaidību. 

 

Reklāma
Reklāma

Kas jāievēro sēšanas procesā

Substrātu samitrina, liek kastītē, bet nesablīvē, lai asni var viegli izspraukties cauri. Nevajadzētu sēt kopā dažādu sugu puķu sēklas, citādi vēlāk būs grūti saprast, kas ir kas.

Sēklas pārklāj ar plānu augsnes kārtu, bet pavisam sīkajām sēkliņām virskārta nav nepieciešama. 

Lai substrāta virskārta neizžūtu, traukam uzliek stiklu vai plēvi. Telpā, kur dīgst sēklas, gaisa temperatūrai vajadzētu būt plus 23–25 grādu pēc Celsija. 

Lai sēklas neiekalst, augsni nepieciešams regulāri mitrināt, izmantojot pulverizatoru.

Saistītie raksti