Daži noderīgi padomi, lai loki uz palodzes izaugtu lekni

Izaudzēt lociņus uz palodzes nebūt nav grūti, bet tikt pie lekniem zaļojošiem lokiem visiem tomēr neizdodas.
Lai loki labi augtu, jāizvēlas spēcīgs sīpols. Tam jābūt stingram un blīvam, bez puves pēdām, mizām jābūt spīdīgām, sakņu vietai labi veidotai un pietiekami lielai.

FOTO: Shutterstock.com

Lai loki labi augtu, jāizvēlas spēcīgs sīpols. Tam jābūt stingram un blīvam, bez puves pēdām, mizām jābūt spīdīgām, sakņu vietai labi veidotai un pietiekami lielai.

  • Lai loki labi augtu, jāizvēlas spēcīgs sīpols. Tam jābūt stingram un blīvam, bez puves pēdām, mizām jābūt spīdīgām, sakņu vietai labi veidotai un pietiekami lielai. Ātrāk pie lokiem tiksi, ja sīpols jau būs sācis dzīt asnus. Šo procesu vari pasteidzināt, nogriežot sīpolam cepurīti.
  • Ja sīpolam vēl nav izdīguši asni, novieto to tumšā vietā, bet, tiklīdz pamani pirmos zaļumus, pārvieto uz gaišu palodzi. Vislabāk loki augs, ja vismaz 12 stundas būs gaismā, bet, ja vēlies tikt pie lokiem ātrāk, nodrošini papildu apgaismojumu visu diennakti. Ideāla temperatūra augšanai ir +25 grādi. Šādos apstākļos jau pēc nepilnām trīs nedēļām varēsi mieloties ar lekniem lokiem.
  • Ja sīpolus audzēsi augsnē, tai jābūt neitrālai, vieglai un ar labu ūdens caurlaidību. Vispiemērotākais ir veikalā nopērkamais substrāts. Savukārt, ja audzē ūdenī, pielūko, lai sīpols tajā nepeld (ūdenī jābūt tikai saknēm!), citādi tas sapūs, vēl pirms loki būs paspējuši izaugt. Ja mājās nav piemērota trauka, vari izgriezt sīpolam peldriņķi no bieza kartona. Izgriez formu, ko viegli uzlikt uz trauka, un tajā izgriez nelielu aplīti, kurā iesēdināt sīpolu. Ūdeni pielej līdz pašai saknei; kad tās paaugsies garākas, ūdens daudzumu vari samazināt.

 

Izmēģini! 

  • Sīpollokus var audzēt olu bretēs. Ja izmanto augsni, neaizmirsti apakšā izveidot drenāžas caurumus, ja audzē ūdenī, to katru dienu vajadzēs papildināt. Šis audzēšanas veids piemērots nelieliem sīpoliem, un sīpolloki neizaugs ļoti lieli.
  • Ļoti amizanti izskatās, ja loki aug 5 litru pudelēs. Nogriez pudelei kaklu. Pudelē izveido caurumus, kas ir vismaz par centimetru mazāki nekā sīpola diametrs, apakšā izdur caurumus ūdens novadīšanai. Ieber augsni līdz pirmajam caurumam, ieliec tajā sīpolu, lai saknes būtu uz iekšpusi, bet dīgsti augtu ārpusē, un uzber augsni līdz nākamajam caurumam. Ar roku izlīdzini, nedaudz pieblietē un atkal liec caurumā sīpolu. Tā turpini, līdz pudele pilna. Neaizmirsti zem tās palikt trauku, lai ūdens pēc laistīšanas neizplūst pa visu palodzi.
  • Augsnes vai ūdens vietā var izmanot arī smalkas lapu koku skaidas.
Reklāma
Reklāma

 

No ‘’100 labi padomi'' 

Saistītie raksti