Kādi riski ir cilvēkiem, kuri izskatās vecāki par saviem gadiem?

Pētnieki brīdina, ka ja cilvēks izskatās vecāks par savu vecumu, tas var liecināt par lielāku ar vecumu saistītu slimību, piemēram, osteoporozes, dzirdes zuduma un kataraktas, risku.
Ja jūs izskatāties jaunāks, nekā faktiski esat, tad jūsu orgānu sistēmu, ķermeņa un prāta veselība, visticamāk, to arī atspoguļo

FOTO: Shutterstock.com

Ja jūs izskatāties jaunāks, nekā faktiski esat, tad jūsu orgānu sistēmu, ķermeņa un prāta veselība, visticamāk, to arī atspoguļo

Nīderlandes akadēmiķi, pamatojoties tikai uz sejas attēliem, noteica aptuveni 2700 cilvēku vecumā no 50 līdz 90 gadiem vecumu un aptaujāja viņus par viņu medicīniskajām saslimšanām, lai noskaidrotu tendences.

Rezultāti atklāja, ka dalībniekiem, kuri izskatījās piecus gadus jaunāki par savu faktisko vecumu, bija labākas domāšanas spējas. Viņiem bija arī par ceturtdaļu mazāka iespējamība saskarties ar “vecuma” kaitēm, piemēram, kataraktu.

"Citiem vārdiem sakot, ja jūs izskatāties jaunāks, nekā faktiski esat, tad jūsu orgānu sistēmu, ķermeņa un prāta veselība, visticamāk, to arī atspoguļo," apgalvo vadošā pētījuma autore profesore Tamāra Nijstena, Erasmus Universitātes Roterdamas Medicīnas centra dermatoloģe.

“Mēs īpaši pētījām saikni starp izskatu un dažādām ar vecumu saistītām veselības problēmām un atklājām, ka jauneklīgs izskats ir saistīts ar zemākiem sistēmiskās novecošanās rādītājiem,” viņa piebilda. 

 

Pētnieki apkopoja 2679 cilvēku attēlus, kas uzņemti no priekšpuses un sāniem, un, kuriem nebija nekāda grima vai rotaslietu. Dalībnieki bija vidēji 66 gadus veci. Pēc tam neatkarīga 27 cilvēku žūrija novērtēja katra vecumu, pamatojoties tikai uz cilvēku izskatu.

 

Pēc vecuma aplēses un punktu aprēķināšanas eksperti pārbaudīja pētījuma dalībnieku dzīvesveida un veselības datus, piemēram, svaru, smēķēšanas paradumus un veselības stāvokli. 

Reklāma
Reklāma

Rezultāti, kas publicēti žurnālā “British Journal of Dermatology”, atklāja, ka tie cilvēki, kas izskatījās par pieciem gadiem jaunāki nekā viņu faktiskais vecums, kognitīvajos testos uzrādīja labākus rezultātus. Par 15 % retāk saslima ar hronisku obstruktīvu plaušu slimību un par 24 % retāk saslima ar osteoporozi.

Jaunāka izskata cilvēkiem par 16 % retāk bija nepieciešama kataraktas operācija un par 24 % mazāks ar vecumu saistītās dzirdes zuduma risks.

 

Pētnieki apgalvo, ka viņu secinājumi, kas balstīti tikai uz novērojumiem, atbalsta ideju, ka ārsti kā "diagnostikas pavedienu" varētu izmantot to, cik vecs cilvēks izskatās.

Pētījumā netika pētīti iemesli, kas ir šā atklājuma pamatā. 
Taču pētnieku komanda uzskata, ka bioloģiskie procesi, kas izraisa sejas izskata novecošanos, piemēram, mazāks tauku daudzums un grumbu veidošanās, ir arī audu un kaulu blīvuma izmaiņu pamatā, kas ir saistītas ar veselības traucējumiem.

 

Avots: www.jauns.lv

Saistītie raksti