Kādas ir visbiežāk pieļautās kļūdas sēšanā un jauno stādiņu audzēšanā?

Katra šāda kļūda var būt par iemeslu stādiņu nīkuļošanai.
Ir augi, kam sēklu dīgšanai vajadzīga gaisma, un tās sējamas praktiski augsnes virspusē.

FOTO: Shutterstock.com

Ir augi, kam sēklu dīgšanai vajadzīga gaisma, un tās sējamas praktiski augsnes virspusē.

Nekvalitatīvas sēklas. No tādām labākajā gadījumā izaugs vārgi stādi, bet sliktākajā neizaugs nekas. Tāpēc sēklas pērc tikai no audzētājiem/firmām ar labu slavu, turklāt pārbaudītu slavu. Uz sēklu paciņas bez visa pārējā jābūt norādītam vai nu sēklu kopējam svaram, vai sēklu skaitam un derīguma termiņam.


Nepiemērota augsne. Par tādu uzskatāma jau daudzkārt izmantota dārza augsne, kur iepriekš auguši visdažādākie augi. Tajā var būt iemitinājušās infekcijas, dažādi mikroorganismi, kas nav labvēlīgi veselīgu stādiņu augšanai. Dažkārt gadās, ka šādas augsnes dēļ aiziet postā viss sējums. Ja vien iespējams, neizmanto šādu augsni.

 

Nepiemēroti trauki stādiņiem. Pārāk lielos vai arī pārāk mazos un šauros traukos ar sliktu drenāžu sēklas nereti iznīkst, pat īsti neuzdīgušas. Pat ja tās ir uzdīgušas, saknītes atrodas nekomfortablos apstākļos, stādiņi nīkuļo un visbiežāk tā arī beidz savu dzīvi.

Lasi arī: Sējas dienas tomātiem, gurķiem, ķirbjiem, melonēm un arbūziem 2021. gadā
 

Sēšana augam nelabvēlīgā laikā. Uz paciņas vienmēr jābūt norādei, kad sēklas sējamas. Tas ir viskomfortablākais laiks konkrētā auga sēklu dīgšanai un pēc tam – stādiņa augšanai. Nekas slikts, protams, nenotiks, ja termiņš tiks pavirzīts par 1–2 nedēļām uz priekšu. Taču, ja agrā pavasarī sējamās sēklas iesēsi vasaras sākumā, visticamāk, augs nepaspēs ne lāgā izaugt, ne saņemties.


Dīgšanas īpatnību – tumsā vai gaismā – neņemšana vērā. Ir augi, kam sēklu dīgšanai vajadzīga gaisma, un tās sējamas praktiski augsnes virspusē, ar plaukstu viegli ieplacinot zemē vai pārberot ar ļoti plānu augsnes kārtiņu. Un ir augi, kuru sēklas dīgst tumsā; tās pārklāj ar biezāku augsnes kārtu. Ja, piemēram, gaismu prasošās sēklas iesēsi pārāk dziļi, tās vai nu neuzdīgs, vai labākajā gadījumā no zemes izsprauksies atsevišķi vārgi stādiņi.

Reklāma
Reklāma

 

Pārāk biezs sējums. Ja sēklas sasēj par biezu, stādiņiem nepietiek vietas, gaismas un barības vielu, tie izstīdz un biežāk slimo – pat tad, ja smalkos stādiņus izretina pēc iespējas agrāk.