No 1. augusta epidurālā anestēzija dzemdībās bez maksas būs pieejama visām sievietēm

No 1. augusta ārstniecības iestādēm epidurālā anestēzija dzemdībās ir jāsniedz par valsts līdzekļiem, tajā skaitā, ja vēlmi par atsāpināšanas pielietošanu izteikusi pati sieviete, "Mammamuntetiem.lv" uzzināja Veselības ministrijā.
Sieviete, protams, varēs atteikties no atsāpināšanas pielietošanas, ja to nevēlēsies

FOTO: Shutterstock.com

Sieviete, protams, varēs atteikties no atsāpināšanas pielietošanas, ja to nevēlēsies

"Šogad pirmo reizi atsāpināšanai dzemdībās piešķīrām atsevišķu un ievērojamu finansējumu – vairāk nekā 1,3 miljonus eiro. Nevienai sievietei dzemdībās nevajadzētu būt pakļautai sāpēm tikai tāpēc, ka viņa nevar finansiāli atļauties atsāpināšanu,” saka veselības ministrs Daniels Pavļuts.

 

Lēmumu par to, vai konkrētajā dzemdību gadījumā atsāpināšanai nav kontrindikāciju jeb medicīniska iemesla atsāpināšanas neveikšanai (iespējams ļoti retos gadījumos), pieņems dzemdību iestādes speciālists vai anesteziologs. Vienlaikus sieviete varēs atteikties no atsāpināšanas pielietošanas.

 

Lai izslēgtu jebkādas interpretācijas iespējas par valsts apmaksātas epidurālās anestēzijas pielietošanu atbilstoši noteiktām medicīniskajām indikācijām (tostarp, interpretācijas par šogad iekļauto indikāciju – sāpju radītu paniku (uztraukumu un bailēm)), no 1. augusta medicīnisko indikāciju saraksts valsts apmaksātas dzemdību epidurālās anestēzijas saņemšanai tiek atcelts.

 

Par to, vai konkrētajā iestādē tiek veikta epidurālā anestēzija, grūtniecei ieteicams noskaidrot vēl pirms dzemdībām, kad plāno un izvēlas ārstniecības iestādi dzemdību palīdzības saņemšanai. 

Ja ārstniecības iestāde anesteziologa trūkuma dēļ valsts apmaksātu epidurālo anestēziju nevar piedāvāt, par to kliente pirms pakalpojuma sniegšanas ir jāinformē.

Reklāma
Reklāma

Epidurālā anestēzija dzemdībās par valsts līdzekļiem tiek sniegta arī pārējās Baltijas valstīs, kurās līdzīgi kā Latvijā ir nepietiekams anesteziologu skaits. Anesteziologu trūkums nozarē risināms ar citām metodēm, nevis sašaurinot pakalpojuma saņēmēju skaitu. Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests kopīgi ar ārstniecības iestādēm strādās pie tā, lai novērstu gadījumus, kad anesteziologs nav pieejams atsāpināšanas veikšanai dzemdībās aizņemtības dēļ operāciju zālē vai citos neatliekamos gadījumos.

 

Gadījumā, ja līdz 1. augustam sievietei ir atteikta valsts apmaksāta epidurālā atsāpināšana un pakalpojums ir sniegts kā maksas pakalpojums, bet ir aizdomas, ka maksājums ticis pieprasīts nepamatoti (ir bijusi kāda no medicīniskajām indikācijām – saraksts pieejams šeit ), iespējams vērsties ar iesniegumu Nacionālajā veselības dienestā. Ja pēc pacientes medicīniskās dokumentācijas un iestādes paskaidrojuma izvērtēšanas tiks konstatēts, ka sievietei bija medicīniskās indikācijas valsts apmaksātas atsāpināšanas veikšanai, ārstniecības iestādei tiks uzdots atmaksāt nepamatoti iekasēto samaksu.

 

Atbalstu valsts apmaksātas epidurālās anestēzijas pielietošanai pauduši arī nozares pārstāvji no Rīgas Dzemdību nama, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas, Vidzemes slimnīcas, Liepājas Reģionālās slimnīcas, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas un Latvijas Anesteziologu un reanimatologu asociācijas.

 

Saistītie raksti