Vai grūtnieču jostu drīkst nēsāt līdz pat dzemdībām

“Dzirdēju, ka, tuvojoties noliktajam dzemdību datumus, nevajadzētu nēsāt grūtnieču jostu. Vai tā ir? Ja jā, kad to vairs nevarētu likt un kā balstīt vēderu, ja tas ir liels un tiešām ir grūti nesams?” jautā kāda Mammamuntetiem.lv lasītāja.
Ja josta atvieglo dzīvi, to var nēsāt līdz pat dzemdībām

FOTO: Shutterstock.com

Ja josta atvieglo dzīvi, to var nēsāt līdz pat dzemdībām

Atbildes uz Mammamuntetiem.lv lasītāju jautājumiem sniedz Elīna Sedleniece, RSU rezidente ginekoloģijā, dzemdniecībā (speciāliste Matules un Melkas Ginekoloģijas klīnikā, Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā un Latvijas Jūras medicīnas centrā) un Elizabete Pumpure, ginekoloģe, dzemdību speciāliste Rīgas Dzemdību namā un Veselības centrā 4.

 

“Esmu dzirdējusi no sievietēm, ka jostu nēsāšana nospiež apasiņošanu bērniem, bet tas, manuprāt, ir absurds,” atklāj daktere Pumpure. Viņa skaidro, ka tas īsti nav iespējams, jo asinsvadi, kas apasiņo gan placentu, gan mammu pēc diametra ir ļoti lieli. “Grūtnieču josta nav spiedoša un neizmaina asinsriti ne mammai, ne bērnam. Es esmu par to, ka, ja sievietei ar šo jostu ir ērtāk un līdz ar to viņai nav jālieto pretsāpju medikamenti, un dzīves kvalitāte ar jostu ir labāka, ka tad josta ir jālieto,” teic daktere. Viņa vērš uzmanību uz to, ko jostu pirms iegādes vajadzētu piemērīt, nevis tikai pasūtīt internetā. 

 

“Ja vien sieviete ar jostu jūtas labāk, to var nēsāt. Savā praksē neesmu novērojusi sliktus gadījumus no tā, ka grūtniece nēsā jostu,” tā Pumpure.

 

Arī daktere Sedleniece piekrīt kolēģei, ka jostas nēsāšana ir lielā mērā atkarīga no tā, vai tā uzlabo sievietei pašsajūtu. Viņa atgādina, ka josta būtu jāuzliek tā, lai tā nespiestu: “Katra mēs kontrolējam, cik cieši mēs aiztaisām šo te jostu. Nevajag pārspīlēt, bet, ja tā ir mēreni aiztaisīta, nav ierobežojumu tās lietošanā”.

 

Reklāma
Reklāma

Tātad no dakteru sacītā izriet, ka visā grūtniecēm kā likums nevajadzēs nēsāt jostu, bet tās, kurām tā palīdz, var turpināt to nēsāt tik ilgi, cik jūtas ar to komfortabli.

 

Skaties visu video sarunu ar speciālistēm par grūtniecības beigu posmu un rodi atbildes uz citiem jautājumiem, piemēram, kā cīnīties ar bezmiegu vai kāju tūsku un uz kuriem sāniem labāk gulēt grūtniecības beigu posmā!

Topošo vecāku otrdienu sarunas atbalsta “Cilmes šūnu banka” un nodarbības apmeklētājiem piedāvā atlaides!

Noslēdzot līgumu ar “Cilmes šūnu banku” februārī un pasakot kodu “Mammām un Tētiem”, nabassaites asins un audu cilmes šūnu saglabāšanas pamatmaksai 50% atlaide.

 

Saistītie raksti