Lasītāja jautā: uz kura sāna grūtniecei labāk gulēt

Kad vēders paaudzies un grūtniecība rit uz otru pusi, gulēšana var kļūt apgrūtinoša. Mammamuntetiem.lv lasītāja interesējas – uz kura sāna grūtniecei ir pareizāk gulēt?
Pa nakti, protams, ir grūti kontrolēt, uz kuriem sāniem mēs guļam.

FOTO: Shutterstock.com

Pa nakti, protams, ir grūti kontrolēt, uz kuriem sāniem mēs guļam.

Atbildes uz Mammamuntetiem.lv lasītāju jautājumiem sniedz Elīna Sedleniece, RSU rezidente ginekoloģijā, dzemdniecībā (speciāliste Matules un Melkas Ginekoloģijas klīnikā, Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā un Latvijas Jūras medicīnas centrā) un Elizabete Pumpure, ginekoloģe, dzemdību speciāliste Rīgas Dzemdību namā un Veselības centrā 4.

 

Kā norāda daktere Sedleniece, literatūrā tiek aprakstīts, ka pareizi būtu gulēt uz kreisā sāna. Tas tiek rekomendēts, jo apakšējā vēna iet vairāk pa labo pusi, tāpēc, pagriežoties un guļot uz kreisajiem sāniem tai ir mazāks nospiedums. Taču kā norāda speciāliste, pa nakti, protams, ir grūti kontrolēt, uz kuriem sāniem mēs guļam, tāpēc, protams, var gulēt arī uz labā sāna. Parasti grūtniece jūt, ka poza ir neērta un iekārtojas ērtāk un izmaina pozīciju arī miegā, uzsver Sedleniece.

 

Savukārt daktere Pumpure stāsta, ka uz šo jautājumu var skatīties gan no mammas pašsajūtas viedokļa un no bērna pašsajūtas skatu punkta. “Bērnam un placentas asins apgādei labāk ir, ja mamma guļ uz kreisajiem sāniem. Tas, ko mamma var pēdējā trimestrī darīt – sekot bērna pašsajūtai, vērojot bērna kustības. Ja mamma ievēro, ka guļot kādā noteiktā pozā, piemēram, uz muguras vai labajiem sāniem, bērniņš mazāk kustas (tas ir mazāk nekā 10 kustības 2 stundu laikā), tas nozīmē, ka mazais ir diskomfortā un mammai pozu vajadzētu pamainīt,” stāsta speciāliste. 

Savukārt mammas komfortam viņa arī iesaka izmantot pakaviņus un spilvenus ķermeņa atbalstam, kas ļauj iekārtoties pussēdus, balstīt punci. 

 

Reklāma
Reklāma

“Mums jau nav tikai trīs pozīcijas – pa labi, pa kreisi, uz muguras. Mēs varam variēt.

 

Bet attiecībā uz bērniņu, ja mammai ir šaubas par bērna labsajūtu, viņa var skaitīt kustības. Tomēr tas neizslēdz arī ieņemt šo pozu,” stāsta Pumpure.

 

Skaties visu video sarunu ar speciālistēm par grūtniecības beigu posmu un rodi atbildes uz citiem jautājumiem, piemēram, kā cīnīties ar bezmiegu vai kāju tūsku un uz kuriem sāniem labāk gulēt grūtniecības beigu posmā!

 

Topošo vecāku otrdienu sarunas atbalsta “Cilmes šūnu banka”!

Saistītie raksti