Dzemdību norise: soli pa solim no A līdz Z

Atbilstoši dzemdniecības teorijai, dzemdībās izdala 3 fāzes – atvēršanās, izstumšanas un placentārais periods. Nedaudz par katru no tiem un par to, kas var mums palīdzēt katrā no periodiem.
Katra no mums ir tik ļoti īpaša un atšķirīga un arī katras dzemdības ir atšķirīgas.

FOTO: Shutterstock.com

Katra no mums ir tik ļoti īpaša un atšķirīga un arī katras dzemdības ir atšķirīgas.

Katra no mums ir tik ļoti īpaša un atšķirīga un arī katras dzemdības ir atšķirīgas. Atšķiras ne tikai dažādu sieviešu dzemdības, bet var atšķiras pat vienas sievietes dažādas dzemdības.
 

Runājot par dzemdībām mēs varam teikt:

  • Dzemdības – smags darbs
  • Dzemdības sāp
  • Tu to vari paveikt!!! Sieviete ir radīta tam, lai spētu laist pasaulē savu mazuli.

 

Atbilstoši dzemdniecības teorijai, dzemdībās izdala 3 fāzes – atvēršanās, izstumšanas un placentārais periods. Nedaudz par katru no tiem un par to, kas var mums palīdzēt katrā no periodiem.

 

Dzemdību atvēršanās periods

Dzemdību atvēršanās periods ir pats ilgākais no dzemdību periodiem un tā laikā dzemdes kakliņš sākumā nolīdzinās, mīkstinās, noīsinās un tad sāk atvērties (atkārtotās dzemdībās tas var notikt uzreiz paralēli). Jo gaidību laikā dzemdes kakliņš ir ciet, slēgts un apmēram 2–3 cm garš (un pasargā mazuli drošībā dzemdē). Savukārt atvēršanās periods beidzas pie pilna dzemdes kakla atvēruma jeb apmēram 10 cm. Protams, neviens ar lineālu atvērumu nemēra, bet pilns atvērums ir tad, kad var sataustīt tikai mazuļa galviņu, bet dzemdes kakliņš vairs nemaz nav sajūtams un nekas vairs netraucē tālākai dzimšanai. Attiecīgi, ja ir maza maliņa vēl iztaustāma, tad ir 9 cm atvērums utt. 
 

Atvēršanās periods ir pats ilgākais un faktiski var tikt sadalīts divās daļās: 

  • agrīnā dzemdību fāze jeb latentais periods,
  • aktīvā dzemdību fāze.

 

Dzemdību latentā fāze jeb atvēršanās lēnais un mierīgais periods

Kādā brīdī sajutīsi dzemdes kontrakcijas – periodiski dzemde uz brīdi kļūst cieta, ko var pavadīt arī visai sāpīgas sajūtas, un tad atkal atlaižas. Viena kontrakcija var ilgt 20–30 sekundes (dzemdību aktīvajā fāzē līdz minūtei), bet atpūta starp kontrakcijām vienmēr ir ilgāka, sākotnēji nereti pat 20–30 minūtes un labu laiku kontrakcijas var pazust pavisam.

 

Vai tiešām jau sākušās dzemdības? Ko tad darīt? Kā reaģēt? Varbūt jau skriet uz stacionāru? Mieru tikai mieru. Lielākoties jau nekas nenotiek ātri un tūlīt.

 

Ko NEDARĪT? Nestāvēt un nepacietīgi negaidīt, kad būs nākamā kontrakcija. Ja kontrakcijai jānāk, tā atnāks tāpat.

 

Agrīnais dzemdību periods ir diezgan neparedzams un var ilgt vairākas stundas vai pat dienas, jo īpaši mātēm, kas gaida pirmā bērniņa dzimšanu.

Šīs fāzes laikā tu vari novērot arī "gļotu korķa” izdalīšanos no maksts, kas var būt ar asins piejaukumu – tas liecina, ka dzemdes kakls mēģina atvērties. Taču "gļotu korķis" var būt izdalījies jau vairākas dienas iepriekš. Tu vari piedzīvot arī nepatīkamas izjūtas vēderā un caureju. Gremošanas trakts attīrās, lai dotu mazulim ceļu. Dažas sievietes var izjust sāpes vēdera lejas daļā vai mugurā līdzīgi kā menstruāciju laikā.
 

Visbiežāk dzemdības sākas vakarā, naktī vai agrās rīta stundās. Kāpēc tā? Viens no vissvarīgākajiem hormoniem dzemdībās ir oksitocīns – šis hormons nosaka dzemdes savilkšanās skaisto ritmu, kas sākotnēji ver vaļā dzemdes kakliņu, bet pēc tam arī virza mazuļa dzimšanu. Oksitocīnu sauc arī par mīlestības un piesaistes hormonu, jo tas veido tik ļoti īpašo saiti un savstarpēju iemīlēšanos starp mammu un mazo (starp citu, oksitocīns izdalās arī seksuālās tuvības laikā, veidojot īpašu piesaisti ar mīļoto). 

 

Oksitocīns darbojas komandā ar melatonīnu – hormonu, kas izdalās tumsā. Tieši tāpēc dzemdību sākumu varam gaidīt diennakts tumšajās stundās, 

 

un nereti dienas laikā kontrakcijas mēdz pierimt, atkal atjaunojoties nākamajā vakarā. 
 

Ja ir nakts – guli! Diezgan grūti īstenojams ieteikums, bet noteikti ir vērts mēģināt, jo dzemdības var būt garas un spēka vēl vajadzēs daudz. Vēl viens ieteikums – tuvojoties dzemdību termiņam, ej gulēt laikus, paguli arī pa dienu, – lai nebūtu tā, ka vienos tikai aiziets gulēt, bet trijos pamosties ar dzemdību sāpēm.
 

Guļot neaizmirsti starp kājām ielikt spilvenu vai pakaviņu, lai iegurnis ir atvērts. Ja dzemdības iešūpojas, bet grūti pagulēt kontrakciju dēļ, var izmantot termoforu, ko attiecīgi var pielikt mugurai vai vēdera lejasdaļai (tur, kur visvairāk sāp).
 

Nakts laikā mēģini pārelpot, kad uznāk kontrakciju sāpe, un starp kontrakcijām aizver acis un mēģini iemigt. Savas dzemdības noteikti nenogulēsi un, kad sāksies biežākas un ilgākas kontrakcijas, tāpat visdrīzāk gribēsies ieņemt kādu vertikālāku pozu. 
 

Ja nevari saprast, vai ir sākušās dzemdības, vai nē – ieeja vannā (siltā, ne karstā) vai arī dušā. Ta tās būs treniņkontrakcijas, tad drīz vien tās norims, bet, ja būs sākušās dzemdības, – tās nekur nepazudīs.
 

Oksitocīna vairošanai un dzemdību tālākai virzībai ir būtiski radīt drošu un mīlestības pilnu vidi – netraucētu, intīmu, siltu, tikai ar nelielu apgaismojumu. Palīdz viss, kas ļauj justies romantiski un mīlētai. Oksitocīns iedarbojas uz dzemdes garenisko muskulatūru, un ar katru kontrakciju dzemdes kakliņš lēnām īsinās, mīkstinās un tad arī sāk atvērties.
Savukārt oksitocīnam pretī darbojas adrenalīns – hormons, kas izdalās, kad mums ir nemiers, trauksme, bailes. Dzemdību iesākumā adrenalīns var pilnībā nobloķēt oksitocīna izdali un dzemdības apstājas (kā tas nereti notiek, ja jau ar pirmajām kontrakcijām dodas uz stacionāru, kur nepazīstamā vide var radīt stresu). Savukārt, ja dzemdības jau ir tālākā fāzē, tad adrenalīns, kas liek savilkties muskuļiem, tai skaitā dzemdes cirkulārai muskulatūrai, dod to, ka, no vienas puses, dzemdes kontrakcijas šķiet ļoti sāpīgas, bet, no otras puses – dzemdes kakliņš spazmējas un īsti  neveras. Ko tad darīt? Jau gatavojoties dzemdībām, ir jāsaprot, kas man rada stresu un kā es to varētu mazināt. Katrai atbilde būs cita. Savukārt jau dzemdībās esot, darīt visu, lai vairotu oksitocīnu, bet mazinātu adrenalīnu.
 

Šajā dzemdību posmā neaizmirsti arī paēst! Tas ir svarīgi divu iemeslu dēļ:

  1. Dzemdību iešūpošanās fāzei esot garākai, var būt risks, ka mamma ir neizgulējusies un badā un vienu brīdi sāk pietrūkt spēkā. Savukārt, ja māmiņa ir pagulējusi un arī paēdusi, tad viss lieliski var turpināties.
  2. Nereti labi un ar baudu paēdot, savairojas oksitocīns un dzemdības sāk raiti virzīties uz priekšu.

 

Pozas gulēt uz jebkura sāna, vannā jebkurā pozā, sēdēt uz bumbas, šūpuļtīklā, kur gribās. Var arī doties pastaigās.
 

Dzemdību projekts

Iesaku jau laikus izdomāt, ko varētu darīt dzemdību dienā, pirms nokļūsti “Dzemdību pasaulē” jeb aktīvajā dzemdību fāzē.

Dzemdību projekts ietver fiziskas kustības, kontaktu ar ikdienas dzīvi, prāta iesaistīšanos, kas bloķē pārmērīgu fokusēšanos uz dzemdību procesu. 

 

Dzemdību projekts varētu būt:

  • Romantiskas filmas vai kādas komēdijas skatīšanās
  • Foto vai video ar mīļoto pārskatīšana
  • Pastaigas vai viegli darbiņi dārzā
  • Dzimšanas dienas kūkas cepšana
  • Mazuļa drēbju kārtošana
  • Vēstuļu rakstīšana, zīmēšana, krāsošana
  • Galda spēļu spēlēšana
  • Iepirkšanās
  • Varbūt tev ir vēl kāda ideja?

 

Pienāks brīdis, kad kūka sāks piedegt, tev jau būs vienalga, vai ir tavs gājiens, un arī filmas sižeta pagriezieniem vairs nespēsi sekot – tas jau nozīmēs, ka visticamāk esi nokļuvusi "Dzemdību pasaulē” jeb aktīvajā dzemdību fāzē.

 

Dzemdību aktīvā fāze

Kad būs pienākusi aktīvā dzemdību fāze, kontrakcijas kļūs biežākas un stiprākas, un tev vairs nebūs jautājuma – vai es dzemdēju? Tu sajutīsi, ka kontrakcija pieprasīs visu tavu uzmanību, liekot fokusēt elpošanu, domas, kustības, lai spētu pārvarēt tās intensitāti. Vidēji kontrakcija ilgst līdz minūtei un atelpa starp kontrakcijām ir mazāk nekā 5 minūtes.
 

Liela daļa sieviešu, dzemdībām progresējot, sāk arvien mazāk runāt. Sākumā pārtraucot runāt kontrakciju stiprākajā punktā, tad kontrakciju laikā vispār un, iespējams, kaut kādā brīdī negribēs runāt arī starp kontrakcijām. Līdzīgā progresijā var zust arī vēlme klausīties, ko runā citi.
Aktīvā fāzē lielākajai daļai sieviešu pazūd arī apetīte, bet reizēm pat doma par ēdienu var izsaukt nelabu dūšu. 

Tu un dzemdības – kļūstat par vienu!

 

Pozas:

  • staigāt;
  • vertikālās pozīcijas, stāvēt, bet atslābināt iegurni, apļošana, uz bumbas, stāvus;
  • ieelpa – skābeklis, izelpa – atslābināšanās;
  • kāpt pa kāpnēm;
  • vanna;
  • stāvus ar saliektu kāju uz krēsla;
  • atbalsts no aizmugures ar apļošanu un staigāšanu;
  • kad nogurums, kādu brīdi arī guļus uz sāna, spilvens vai pakaviņš starp ceļiem.

 

Piezīme:
Regulāri dzer negāzētu ūdeni, (agrīnajā fāzē ēd ik 2–3 stundas), tāpat regulāri iztukšo urīnpūsli!

 

Atslēdz savu intelektuālo prātu

Mēs dzemdējam nevis ar intelektuālajām, bet ar primitīvajām smadzenēm. Arī apkārtējā vide, kas mums ļauj to darīt, ir ļoti nozīmīga (skat.zemāk). Mums daudz grūtāk ir "ieiet sevī”, bez kā dzemdībās neiztikt, ja apkārt ir stresu radoši apstākļi.

 

Dzemdībām piemērota vide:

  • Mūzika, ja jūti nepieciešamību
  • Radi vidi, lai vari "ieiet dzemdību zemē” – mūzika, sveces, neliela gaismiņa, kāda skaista bildīte utt.
  • Relaksējies, elpo, nedari neko ekstra
Reklāma
Reklāma

 

Šīs ir svarīgākās lietas, lai izdzīvotu skaistas un mierīgas dzemdības!
 

Karavīri pēc kaujas ir nosvīduši, netīri. Nebaidies būt skaļa, nebaidies nebūt ar ideālu meikapu, ļaujies sava ķermeņa izjūtām. Sieviete dzemdībās vienalga ir ļoti skaista, jo viņa ir RADĪBĀS!

 

Kas var palīdzēt dzemdībās?

 

  • Elpošana

Elpošana kontrakciju laikā. Trenējies jau gaidību laikā dažādus elpošanas veidus. Jo īpaši diafragmālo elpošanu un dziļo izelpu. Dzemdībās ļaujies, ko tavs ķermenis saka priekšā.

 

  • Relaksācija

Relaksācija starp kontrakcijām. Jau gaidību laikā trenējies relaksācijā, visu muskuļu atbrīvošanā. Dzemdībās starp kontrakcijām mēģini pilnīgi atslābināties, varbūt pat aizmigt.

 

  • Vizualizācija – atveries kā zieds

Iedomājies, ka tavs dzemdes kakls ir kā zieds, kas lēnām veras vaļā. Vari arī iedomāties katru kontrakciju kā vilni, kas iet un aiziet. Vai arī vilni, kas ik pa gabaliņam drupina klinti. Varbūt kādu skaistu bildīti gribi paņemt sev līdzi uz dzemdībām?

 

  • Vanna, duša

Ūdens var ļoti palīdzēt dzemdībās. Atslābināt, noņemt kontrakciju spēku, mīkstināt maksti un dzemdes kaklu. Duša var masēt krustus vai vēderu.

 

  • Masāža

Radot pretspiedienu Mihelisa romba malējos punktos, var būtiski mazināt muguras sāpes. Tāpat spiediens uz krusta kaulu rada it kā maigu epidurālās anestēzijas efektu. Tu pati sajutīsi, kuri punkti ir tev vispatīkamākie masāžai un visefektīvāk noņem sāpes! Masāžā var izmantot arī masāžas bumbiņas. Ja tev ir dūla, vari palūgt veikt rebozo masāžu.

 

  • Palīdz gan auksta, gan silta ūdens kompreses, bet citreiz vienkārši uz vēdera uzlikta roka.

 

  • Aromātterapija

Ēteriskās eļļas var gan atbrīvot, gan nomierināt, gan mazināt sāpes dzemdību darbībā.

 

  • Lūgšana, meditācija

Arī tā dzemdībās ir neatsverama un var būt stiprinājuma un miera avots.

 

  • Dūla 

Zinoša cilvēka atbalsts dzemdībās var būt neatsverams! Gan ienesot mieru un pārliecību
dzemdībās, gan arī palīdzot ar kādām profesionālām prasmēm izdzīvot skaistas dzemdības. (www.dulas.lv)

 

Dzemdību izstumšanas periods

Kaut kādā brīdī kontrakciju sajūtu nomainīs sajūta, ka vēlies spiest. Tas var notikt pēkšņi un neviļus, bet var arī paiet vairākas kontrakcijas, līdz radīsies stipra vēlme spiest. Daļai no sievietēm tiek dots brīdis atpūtai, kura laikā nav stipro kontrakciju tieši pirms brīža, kad viņas sajutīs vēlmi spiest.

 

Vēlmi spiest izsauc tie paši nervi, kas liecina par pilnu zarnu traktu, tāpēc sajūta ir tāda pati, it kā ļoti gribētos uz tualeti "pa lielam”. 

 

Kad mazulis būs pietiekoši zemu iegurnī, kontrahējošās dzemdes spiediens spiedīs viņu uz nerviem un dos intensīvu spiešanās sajūtu.
 

Tas ir normāli, ka tev katrā kontrakcijā būs trīs līdz piecas atsevišķas vēlmes spiest. Tavs darbs ir strādāt saskaņā ar savu ķermeni un spiest, kad rodas tāda vēlme.

Spiešana, jo sevišķi mātēm, kas laiž pasaulē pirmo mazuli, var aizņemt stundu vai divas. Tas ir pacietības pārbaudījums, kura laikā progress nav uzreiz redzams. Tu spiedīsi un spiedīsi, un spiedīsi, bet vēl aizvien neredzēsi mazuļa galviņu. Tas ir normāli. Tikai, kad mazais būs jau gandrīz piedzimis, būs redzamas skaidras progresa zīmes. Sāks parādīties mazs atmirdzums no galviņas, kas atkal pazudīs, kad kontrakcijas spiediens būs izzudis. Bērniņam virzoties zemāk un makstij iestiepjoties, varēs redzēt arvien vairāk un vairāk no mazuļa galviņas. Kaut kādā brīdī mazuļa galva aizvirzīsies garām tavam kaunuma kaulam un vairs nevarēs atslīdēt atpakaļ, kontrakcijai beidzoties.
 

Mazuļa ceļojums cauri dzemdību kanālam nav kā taisna šoseja. Mazulim ir jāpagriež galviņa uz sāniem, lai ietu cauri iegurnim un pēc tam atkal atpakaļ tai brīdī, kad viņš virzās zem kaunuma kaula. Šī rotācija un noslīdēšana notiek vislabāk, ja mamma ir vertikālās pozīcijās, cik daudz vien iespējams.
 

Pozas – ieteicamās pozīcijas tādas kā tupus, stāvus, atbalstoties pret kaut ko, dod tev brīvību kustināt iegurni, palīdzot mazulim rotācijā, ļauj astes kaulam atvirzīties atpakaļ un ļauj arī gravitācijas spēkam palīdzēt mazuļa virzībā. Spiest guļot uz muguras ir kā spiest mazuli pret kalnu pretēji gravitācijai, neļaujot iegurņa kustības un arī atstājot astes kaulu bērniņa ceļā. Pozu maiņa var palīdzēt arī izstumšanas periodā, palīdzot mazulim rotēt. Tāpat kā visos dzemdību periodos, arī šajā izmanto to pozu, kurā jūties labi.

 

Ieklausies savā ķermenī

Brīdī, kad maksts izplešas apkārt tava bērna galvas platākai daļai, vari izjust dedzināšanu, plēšanu, vilkšanu. Tā ir zīme ķermenim, ka jāapstājas spiešanā un jāļauj ādai izstiepties. Rodas it kā pretrunīgas sajūtas – vēlme spiest iepretī dedzinošai sajūtai, kas saka – pietiek spiest. Ieklausies savā ķermenī, strādā lēnām, sākot un beidzot spiešanu pēc nepieciešamības. Lai arī ir izjūta, ka tas ilgst mūžību, tomēr tie ir tikai daži mirkļi, kamēr tavs ķermenis izstiepsies apkārt bērna galviņai.

Kad galviņa būs piedzimusi, mazulis atkal sāks griezties, šoreiz, lai atbrīvotu pleciņus. Kad pleciņi būs atbrīvoti, drīz vien mazulis jau būs klāt!

 

Placentārais periods

Mazulim piedzimstot, viss mīļums un tuvums, ko viņam dosi, palīdzēs arī tev. Ļaušana mazulim zīst veicina oksitocīna izdali un palīdz dzemdei ātrāk sarauties. Arī mazuļa maigās kustības uz tava vēdera stimulē dzemdes kontrakcijas un saraušanos. Šī saraušanās veicina placentas atdalīšanos no dzemdes sienas un tā piedzims bez īpašas spiešanas, kad sajutīsi spiedienu. Oksitocīns, kas savelk dzemdi, arī palīdz pasargāt no asins zuduma ievainojuma vietā, kur placenta bija piestiprinājusies pie dzemdes sienas. Parasti placenta piedzimst piecu minūšu līdz pusstundas laikā.
 

Ādas–ādas kontakts mammai ar mazuli

Āda pret ādu kontakts ar mazuli tūlīt pēc viņa piedzimšanas palīdz mazulim noregulēt savu sirds ritmu un temperatūru, sākt regulāri elpot un arī nomierina viņu, samazinot raudāšanu. Āda pret ādu kontakts ne tikai palīdz uzsākt sekmīgu zīdīšanu, bet arī palīdz uzturēt oksitocīna līmeni mātes asinīs, kas samazina asiņošanu un palīdz viņai būt mierīgai un atvērtai mazuļa vajadzībām. Oksitocīns ir mīlestības hormons, kas atbild par daļu no savstarpējās piesaistes. 

 

Tūlītējs āda pret ādu kontakts dod stipru pamatu savstarpējai piesaistei. 

 

Oksitocīns arī palielina piena daudzumu.
 

Iespējams, jutīsi drebuļus no adrenalīna uzplūdiem. Var būt grūti noticēt, ka tas patiešām ir noticis – dzemdības ir emocionāli ļoti piepildīts notikums. Tu vari justies reizē sajūsmināta, nemierīga, prieka pilna un nobijusies. Tas ir normāli.
Var paiet vairākas stundas, kamēr sajutīsi sevī mātišķumu, bet laiks tikai divatā (trijatā) un pacietība ļaus to piedzīvot. Tas pats attiecas arī uz tēviem. Vienkāršs tuvums, klātbūtne un saruna ar jaundzimušo ir ceļš uz veiksmīgu un brīnišķīgu vecāku pieredzi.
 

Saka, ka dzemdības ir galvā, bet man gribas teikt, ka dzemdības ir sirdī un dvēselē.
 

Autore: Baiba Stikute, sertificēta vecmāte, klīnika „Ģimenes sirds”

Saistītie raksti