Vai grūtniece var izvēlēties dzemdības mājās, ja ir rēzus negatīva? Atbild vecmāte un ginekoloģe

Plānotas dzemdības ārpus stacionāra var būt izvēle, ja pāris vēlas sagaidīt mazuli savā ierastajā vidē. Taču vai var plānot dzemdības ārpus stacionāra, ja māte ir rēzus negatīva? To Mammamuntetiem.lv vaicāja plānotu ārpusstacionāra dzemdību vecmātei Astrīdai Millerei un ginekoloģei, dzemdību speciālistei Elīnai Sedleniecei (Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca).
Arī rēzus negatīvai sievietei ir iespēja plānot dzemdības ārpus stacionāra, jāseko vien algoritmam!

FOTO: Shutterstock.com

Arī rēzus negatīvai sievietei ir iespēja plānot dzemdības ārpus stacionāra, jāseko vien algoritmam!

Ja grūtniecei rēzus faktors ir negatīvs, bet bērniņa tētim tas ir pozitīvs, ir savs algoritms, pēc kā vadās mediķi, aprūpējot un izmeklējot grūtnieci. Vaicāta, vai šādā gadījumā plānotām ārpusstacionāra dzemdībām ir kādi riski, Astrīda Millere norāda, ka jau kļūt par mammu vien vienmēr ir risks. “Taču varu nomierināt, jo vārds "risks" ietver sevī statistisku komplikāciju iespējamību, kas nenozīmē, ka tādēļ vienmēr draud kaut kas slikts bērnam vai mammai,” teic vecmāte.

 

Jāseko līdzi antivielām

Gan vecmāte Astrīda Millere, gan ginekoloģe Elīna Sedleniece norāda uz nepieciešamību noteiktos grūtniecības posmos rēzus negatīvai grūtniecei pārbaudīt, vai asinīs neparādās antivielas. “Ja šīs antivielas nav atrastas, nav notikusi izoimunizācija, tad nav sagaidāmi ar rēzus konfliktu saistīti riski bērniņa veselībai, un riski dzemdībās nav atkarīgi no rēzus grupas,” norāda Sedleniece. Ja gaidāmā bērna tētis ir rēzus pozitīvs (vai nav zināms), tad rēzus negatīvai mammai ar neesošām antivielām piedāvā profilaktiski 28. grūtniecības nedēļās injicēt antirēzus imūnglobulīnu, atgādina Millere. Ja grūtniece veikusi augļa rēzus faktora (RhD) DNS testu viņas asinīs, tad diezgan nekļūdīgi ir noskaidrota gaidāmā mazuļa asinsgrupa un rēzus faktors. Ja tas negatīvs (tāpat kā mammai), tad var plānot ārpusstacionāra dzemdības. Ja tas bērniņam ir pozitīvs, bet antivielu nav, kā arī ir saņemts attiecīgi imūnglobulīns, tad arī bez raizēm var dzemdēt, kur vēlas. 

 

“Ja tomēr grūtnieces aprūpētājs konstatē rēzus negatīvai sievietei rēzus antivielas, kuras patiešām asinīs nekļūdīgi ir, tad, protams, bērna interesēs ir dzimt stacionārā,” 

Reklāma
Reklāma

teic Millere. 

“Gadījumos, ja grūtniecības laikā antieritrocitārās antivielas ir atrastas, tiek noteikts to titrs un tālākā grūtniecības novērošana notiek speciālista uzraudzībā, cieši sekojot bērniņa labsajūtai gan grūtniecības laikā, gan dzemdībās,” piebilst ārste.

 

Pēc piedzimšanas

Ārste stāsta, ka jau pēc piedzimšanas bērnam tiek noteikta rēzus grupa. Ja bērna rēzus faktors ir pozitīvs, tad mammai 72 stundu laikā pēc dzemdībām ir jāievada rēzus imūnglobulīns, lai nenotiktu izoimunizācija un nerastos problēmas tālāk nākamajā grūtniecībā. “Arī ārpusstacionāra dzemdībās no nabassaites paņemam asinis un atdodam laboratorijā asinsgrupas, rēzus faktora noteikšanai, arī bilirubīna un tiešā antiglobulīna testa veikšanai jaundzimušajam. Rēzus pozitīva rezultāta gadījumā 72 stundu laikā nodrošinām mammītei par godu nākamajam iespējamajam mazulim antirēzus imūnglobulīna poti. Ja tomēr ir izmainīti imūnhematoloģijas rādītāji, tad neonatologs, kurš pirmajā diennaktī jebkurā situācijā veic jaundzimušā apskati, nozīmē tālāko nepieciešamo izmeklēšanu vai ārstēšanu,” par kārtību ārpusstacionāra dzemdībās stāsta Astrīda Millere.

Saistītie raksti