Narcises pirms ziemas izdzinušas asnus. Ko darīt?

Siltais rudens mulsina ne tikai cilvēkus, bet arī dabu. Novērots, ka dārzos rudens pusē asnus izdzinušas narcises un citas sīpulpuķes. Kā rīkoties ar rudens pusē pavasara sīpolpuķu izdzītajiem asniem un kā tos pa ziemu pasargāt, stāsta stādaudzētavas Blīdene, Mārupes filiāles stādu konsultante, dārzkopības speciāliste Gita Zandare.

Viskaitīgākais asniem ir kailsals – sals bez sniega.

FOTO: Shutterstock.com

Viskaitīgākais asniem ir kailsals – sals bez sniega.

Sīpolpuķu rudenī izdzītie asni nav nekas neparasts tik siltam rudenim kā šis, norāda agronome. Šādos apstākļos sīpolpuķes turpina savu ciklu – dabu apstādināt nav iespējams, tāpēc, ja laiks pieturas silts, puķes dzen asnus un aug.

 

Tomēr, lai puķes varētu sagaidīt pavasari un priecēt mūs tad, ir jābūt gataviem pasargāt asnus gadījumā, kad uznāk ziemas sals. Viskaitīgākais asniem ir kailsals – sals bez sniega. Parasti, ja ir ziema ar biezu sniega kārtu, sniegs pasargā asnus no apsalšanas, taču, ja ir ziema ar salu un bez lielas sniega kārtas, izdzītie asni būtu ar kaut ko jāapsedz, lai tie nenosalst.
 

Reklāma
Reklāma

Ja arī tavā dārzā sīpolpuķes jau izdzinušas asnus rudenī, rīkojies šādi:

  • kad vēro laika apstākļus un kad iestājas sals, kas sasniedz apmēram - 5 grādus naktī, apklāj asnus, piemēram, ar smalko mulču, ozola lapām, egļu zariem. Uznākot salam, puķu augšana apstāsies, bet asni būs pasargāti no nosalšanas;
  • materiālam, ar ko apsedz asnus, jābūt gaisīgam, lai notiktu gaisa apmaiņa. Ja asni tiek nosegti ar, piemēram, plēvi, tur var veidots kondensāts, kas salā sasalst un veido ledus kārtu. Tas, savukārt, kas var provocēt auga aiziešanu bojā. Ozola lapas ir labs materiāls, ar ko apsegt asnus, jo ir stingras un neveidos mīkstu masu. Tāpat smalkā mulča labi tam noderēs, jo pēc tam varēs palikt dobē.
  • Pārklājumu var turēt līdz pavasarim, kad iestājas siltais laiks.
  • Ja sīpolpuķes sasegsi pirms laika, kamēr vēl nav sals, augiem tas nenāks par labu – tās sasutīs.

Saistītie raksti