Kā dārzā pareizi kopt pirmās pavasara vēstneses – sniegpulkstenītes?

Jau krietni pirms pavasara sākuma sniegpulkstenīšu cienītāji no tuvām un tālām zemēm dodas uz Angliju, lai Vislejas izstādē par augstām un ļoti augstām cenām iegādātos retu, kā arī interesantu šķirņu stādus.
Sniegpulkstenītēm piemērota irdena, ar humusu bagāta augsne, kas augšanas un ziedēšanas laikā saglabājas vienmērīgi mitra.

FOTO: Pexels.com

Sniegpulkstenītēm piemērota irdena, ar humusu bagāta augsne, kas augšanas un ziedēšanas laikā saglabājas vienmērīgi mitra.

Starp citu, tieši tajā apvidū dzimusi leģenda, kas stāsta, ka kāds eņģelis pēc Ievas un Ādama izdzīšanas no paradīzes pārvērtis sniegpārsliņas mazās puķītēs – sniega pulkstenītēs, lai vēstītu par pavasara atnākšanu. Sniegpulkstenītes jau pirms vairākiem simtiem gadu ne tikai Anglijā, bet arī daudzviet Viduseiropā skaitījās gara un dvēseles tīrības, kā arī cerību simbols. Bet mūsdienās angļi ir izpelnījušies labāko sniegpulkstenīšu selekcionāru slavu.

Sniegpulkstenītēm piemērota irdena, ar humusu bagāta augsne, kas augšanas un ziedēšanas laikā saglabājas vienmērīgi mitra. Agro šķirņu sniegpulkstenītēm vairāk patīk saule, vēlāko šķirņu pārstāves labāk jūtas pusēnā. Tās labprāt aug arī starp skrajiem krūmiem un vēlu kuplojošiem citu puķu ceriem. Skujkoku tuvumā gan sniegpulkstenītes nīkuļos, jo augsne būs par skābu.

Agro šķirņu sniegpulkstenītēm vairāk patīk saule, vēlāko šķirņu pārstāves labāk jūtas pusēnā. 


Ja mauriņš ir gana mitrs, arī tur sniegpulkstenītēm atrodas piemērota vieta, vienīgi jāatceras, ka mauriņu var pļaut tikai tad, kad puķītes noziedējušas un šķiet pazudušas zemē.
Lielākus cerus var sadalīt un pārstādīt uzreiz pēc noziedēšanas. Jaunos stādiņus nevajag nedz nosegt ar kompostu, nedz arī mēslot, jo tad izaug garas lapas un ir maz ziedu. Starp citu, sniegpulkstenīšu fani jaunus stādus meklē un pērk tieši pavasarī, kad lapas zaļas un puķes ziedos, jo tikai tad var skaidri redzēt, kas ir kas. Ja saknes netiek bojātas, sniegpulkstenītes šādu pārstādīšanu pārcieš labi. Ja sīpoliņus stāda rudenī, tad ļoti rūpīgi jāraugās, lai tie nebūtu sīki un sakaltuši.


 

Ideja!  Kā steidzināt sniegpulkstenītes puķu podā?

Sniegpulkstenītes ļoti labi var izaudzēt arī puķu podā, turklāt izvēlēties vēlamo ziedēšanas laiku. Septembrī iestādi sīpoliņus puķu podos vai piemērotās kastēs un līdz salam vēlā rudenī vai ziemas sākumā atstāj dārzā, no vēja un tiešiem saules stariem pasargātā vietā. Pēc tam ienes gaišā, taču pēc iespējas vēsākā telpā. Ik pa laikam mazliet aplej, lai sīpoliņi nesakalst. Pēc gadu mijas, kad vēlies, ienes podus siltā istabā. No šā brīža līdz pirmajiem ziediem būs jāpagaida aptuveni divas nedēļas.