Pēdējie rudens dārza darbi, ko paveikt līdz ziemai

Siltais rudens vēl mudināt mudina rosīties dārzā. Kas ir tie darbi, ko vērts paveikt novembrī, lai sagatavotu dārzu ziemai, stāsta stādaudzētavas Blīdene Mārupes filiāles stādu konsultante, dārzkopības speciāliste Gita Zandare.

Sakop dārzu, lai tas var doties ziemas atpūtā!

FOTO: Shutterstock.com

Sakop dārzu, lai tas var doties ziemas atpūtā!

Arī novembris ir piemērots laiks, lai paveiktu dažus dārza darbus, īpaši, ja laika apstākļi to ļauj. Kā norāda agronome, katram darāmie darbi būs atkarīgi no viņa dārza specifikas, taču ir vispārīgas lietas, ko katrs savā dārzā pirms ziemas un sala perioda iestāšanās var pārskatīt. Taču jāatceras, ka šajā laikā nekādi mēslošanas darbi vairs nebūtu jāveic – tam jau ir par vēlu.

 

Rudens darbi augļu dārzā

  • Šis ir piemērots laiks koku stumbru kaļķošanai. Kaļķošana nepieciešama ziemas periodam, arī daļējai dezinfekcijai, jo šis materiāls satur vara sulfātu, kas dezinficē mizu. Kaļķošana arī pasargā koka mizu no saules apdegumiem, jo laikā, kad ir sniegs un spoža saule, koka stumbram ir risks uzkarst. Ieteicams būtu kaļķot visus augļu kokus, izņemot pavisam mazos, taču tos, kuru stumbr ir vismaz 5 centimetru diametrā, var droši kaļķot.
  • Mazākajiem kociņiem stumbra aizsardzībai var likt aizsargtīklus vai aptīt, piemēram, ar džutas auduma lentām. Aptinot kociņu jāvēro, lai tas netraucētu stumbra augšanai.
  • Pārskati kociņu mizu – vai tā ir veselīga un nav saplaisājusi. Ja koku miza ir saplaisājusi, apstrādā to ar lerāna ziedi – mākslīgo mizas veidotāju.
  • Kaitēkļu un slimību profilaksei apstrādā kociņus, piemēram ar vara vitirolu. G. Zandere norāda, ka pēdējos gados silto ziemu dēļ ir savairojušies kaitēkļi un ir vērts apstrādāt savus augļu kociņus, lai nākamo gadu kociņi varētu sagaidīt bez kaitēkļu un slimību klātbūtnes. Tie ir izsmidzināmi līdzekļu un tagad, rudenī, augļu kokus var droši apstrādāt jebkurā diennakts laikā un laika apstākļos, jo gaisa cirkulācija vairs nenotiek. Profilaktiski var apstrādāt gan ogu krūmus, gan augļu kokus
  • Pārskati kokus un krūmus un piegriezt augļu koku formas, izzāģē vecos zarus.

 

Kā rudenī apkopot ziemcietes

var apgriezt sakaltušos lakstus, taču, iespējams, arī tās var atstāt pa ziemu. Piemēram, sniega vai sala periodos šie kāti izskatīsies dekoratīvi un piešķirs skaistu ziemas ainavu dārzam. Tāpat vecais stublājs pa ziemu var pasargāt puķes jaunos dzinumus no traumām vai kailsala, tāpēc pagaidām, kamēr pieturas vēl silts laiks, nevajadzētu steigties visu apgriezt, jo nav zināms, kāda būs ziema. Piemēram, vecās lapas ziemcietēm var kalpot arī kā barības vielas. Tomēr lielākām ziemcietēm, ja tiek atstāti visi vecie kāti un lapas, lielā rudens vai ziemas vējā tas var radīt traumu riskus un pabojāt jaunos dzinumus, tāpēc nav viennozīmīgas atbildes, kad un cik daudz jāapgriež ziemcietes – jāskatās gan pēc laika apstākļiem, gan puķes veida. Piemēram, novērots, ka ir dārzi, kuros vēl novembrī zied rozes, un var ļaut augam iet savu ciklu. Taču, kad uznāk kailsals, tad ir jāsedz arī ziemcietes, tomēr jāvēro, lai puķes netiktu sasegtas pārāk cieši, jo tas var radīt bojājumus.

Zeme vēl ir mitra un nav sasalusi, un tas nozīmē, ka stādīšanas darbus vēl droši var veikt.

Reklāma
Reklāma

 

Citi rudens darbi dārzā

  • Zāliena pļaušana. Tas var mulsināt, taču zāli var un vajag pļaut tik ilgi, kamēr tā aug. G. Zandere stāsta, ka ir piedzīvojusi situācijas, kad savā dārzā zāli pļauj vēl decembrī. Ja zāle izaug gara un tad pēkšņi sasalst, staigājot pa to, zāliens tiek bojāts, izlauzts un rodas nevienmērīgi robi, tāpēc labākais ir rudenī nepieļaut garas zāles izaugšanu, bet to regulāri pļaut, kamēr zāle turpina savu augšanu un laika apstākļi to atļauj.
  • Ja ir vēlēšanās, var papildināt savu augļu dārzu ar kādu krūmu vai koku. Kā stāsta agronome, zeme vēl ir mitra un nav sasalusi, un tas nozīmē, ka stādīšanas darbus vēl droši var veikt. Īpaši labi vēl tagad ir pārstādīt augus, kas ir podiņos – tā vienkārši būs auga pārvietošana no konteinera uz zemi, pie tam zemē augam būs daudz ērtāk, būs daudz vairāk vietas un labāka apūdeņošana, nebūs tik lieli iekalšanas vai izsalšanas riski.

 

Lasi vēl: 3 neparasti ogulāji, ko var paspēt iestādīt vēl šoruden

 

  • Skujeņu tīrīšana – ja dārzā ir priedes, tūjas vai citi skujeņi, var pārskatīt, vai šiem augiem nav atmirušas skujas, kas būtu jānoņem, lai uz ziemu pie auga nepaliek vecās skujas.
  • Krūmu apgriešana - ir vērts arī uz ziemas periodu apgriezt un veidot krūmus, izgriezt vecos vai liekos zarus.
  • Lapu sagrābšana ir viens no darbiem, ko rudenī var paveikt. Lapas noderēs komposta veidošanai.
  • Komposta veidošana – savācot visas vecās lapas, ziedus un lakstus, ir vērts pārskatīt komposta kaudzi. Labāka komposta veidošanas procesam var to veidot, pievienojot slāpekļa mēslojumu, piemēram, karbamīdu. Kompostā kārtam liek kompostējamo materiālu un pa vidu liek šo karbamīdu. Tas palīdzēs kompostam ātrāk veidoties.

Saistītie raksti