Kā nopirkt kvalitatīvas sveces un tās pareizi lietot

Sveču izmantošana kļūst aizvien populārāka, tās izmanto gan svētku noskaņas radīšanai, gan relaksācijai atpūtas brīžos, tomēr sveces var izraisīt arī ugunsnelaimi, ja tās atstāj bez uzraudzības vai nepareizi tās izmanto. Piedāvājam dažus padomus, ko vērts iegaumēt, iegādājoties sveces un tās lietojot.

 Esi īpaši uzmanīgs ar dekoratīvajām svecēm ar dažādiem dekoratīviem elementiem. Tās varētu būt paredzētas tikai kā dekoratīvs priekšmets, nevis dedzināšanai.

FOTO: Shutterstock.com

Esi īpaši uzmanīgs ar dekoratīvajām svecēm ar dažādiem dekoratīviem elementiem. Tās varētu būt paredzētas tikai kā dekoratīvs priekšmets, nevis dedzināšanai.

Ņem vērā, ka, svecēm degot, izdalās ogļskābā gāze, ūdens un dažādas citas vielas – kvēpi, cietās daļiņas un nereti arī toksiskas vielas. Cieto daļiņu veidošanās sveces degšanas laikā ir nozīmīgs iekštelpu piesārņojuma avots. Ir zinātniski pētījumi, kas norāda, ka baznīcās, kur dedzina sveces, ir augsts piesārņojuma līmenis ar  cietajām daļiņām, kas veicina elpošanas orgānu slimības.

Nereti izskan apgalvojumi, ka īpaši daudz telpas piesārņo aromatizētās sveces. Speciālisti norāda, ka viss slēpjas vielu koncentrācijā un ne obligāti izcelsmē. “Smaržīgās sveces var ražot, izmantojot dabīgas ēteriskās eļļas vai pievienojot sintētiskas smaržvielas. Ļoti bieži cilvēki maldīgi domā, ka dabīgas ēteriskās eļļas ir mazāk kaitīgas.  Patiesība ir pilnīgi pretēja, dabīgās ēteriskās eļļas ir ļoti koncentrētas un nereti ļoti alergēnas, “ norāda SIA “Baltic Candles” Laboratorijas un kvalitātes vadītāja Dace Ozoliņa.

Tā kā lielākā daļa smaržīgo sveču satur alerģiskas vielas, tās lietojot, jāievēro divi pamatprincipi – pirmkārt, pēc to dedzināšanas rūpīgi jāizvēdina telpas, un, otrkārt, jāpievērš uzmanība sveces sastāvam. (Avots: LSM.lv)

 

 

Lai neizraisītu ugunsnelaimi, dedzinot sveces, ievēro šādus noteikumus:

- Pirms sveces aizdegšanas, atbrīvo to no visa veida iepakojuma. Ja svecei ir pievienota lietošanas pamācība (arī simbolu veidā), noteikti izlasi un ievēro to. Nekad nededzini sveci ilgāk nekā ieteicis ražotājs.

 

- Vienmēr novieto sveci uz nedegošas virsmas.

 

- Nekad nenovieto sveces citu siltuma avotu tuvumā, piemēram, uz televizoriem, radiatoriem, iekurtām krāsnīm vai kamīniem.

 

- Pārliecinies, ka sveces ir stabili novietotas un nevar apgāzties.

 

- Svečturim ir jābūt stabilam, lai tas nevarētu apgāzties. Tādēļ izvēlies svečturi atbilstoši sveces lielumam un formai. Svečturim jābūt termiski izturīgam un pietiekami lielam, lai saturētu parafīna piles un izkusušo parafīnu.

 

- Nenovieto sveces audumu, aizkaru, gultas veļas, mēbeļu, paklāju, grāmatu, papīra un uzliesmojošu rotājumu tuvumā.

 

- Uzmani, lai telpā, kur deg sveces, nerastos caurvējš. Sargā degošas sveces no caurvēja avotiem, piemēram, griestu ventilatoriem un gaisa straumēm. Tas palīdzēs novērst strauju, nevienmērīgu degšanu un izvairīties no liesmas uzliesmojuma. Caurvējš var uzpūst vieglus aizkarus vai dokumentus uz liesmas, kur tie varētu uzliesmot.

 

- Atceries, ka degoša svece rada ne tikai gaismu, bet arī augstu temperatūru. Pārliecinies, ka svece atrodas drošā attālumā no degošiem priekšmetiem. Īpaši uzmanīgiem jābūt ar lielajām dekoratīvajām svecēm, no kurām var stipri sakarst galda virsma.

 

Nodzēs sveci, ja tā kūp, vairākkārt uzplaiksnī vai liesma kļūst pārāk augsta. Tas nozīmē, ka svece nedeg pareizi un liesma netiek kontrolēta.

 

- Regulāri apgriez dakti. Nepieļauj svešķermeņu, piemēram, dakts atgriezumu, sērkociņu u.c. iekļūšanu izkusušajā parafīnā. Tas var izraisīt ugunsgrēku.

 

- Nekad neatstāj degošas sveces bez uzraudzības. Pat ne uz īsu brīdi.

 

- Uzmani, lai sveces atrastos bērniem un mājdzīvniekiem nepieejamā vietā. Nenovieto aizdegtas sveces vietās, kur tās var apgāzt bērni, mājdzīvnieki vai kāds cits.

 

- Uzmani, lai ar apģērbu vai matiem neaizskartu sveci.

 

- Nekad nededzini brīvdabas sveces telpās.

 

Reklāma
Reklāma

- Nodzēs sveci, ja tā kūp, vairākkārt uzplaiksnī vai liesma kļūst pārāk augsta. Tas nozīmē, ka svece nedeg pareizi un liesma netiek kontrolēta. Ļauj svecei atdzist, apstrādā dakti, tad atkārtoti aizdedzini.

 

- Sveču nodzēšanai vienmēr lieto speciālu sveces nodzēsēju. Nekad nenodzēs sveces ar ūdeni. Ūdens var izraisīt karsta parafīna izšļakstīšanos, kas savukārt var izraisīt stikla svečtura saplīšanu.

 

- Dodoties prom vai pirms gulētiešanas pārliecinieties, ka svece ir nodzēsta. Pirms atstāj telpu, pārliecinies, ka svece ir pilnībā nodzēsta un dakts vairs nekvēlo.

 

- Nepieļauj liesmas nonākšanu tiešā saskarē ar dekoratīvajām sveču aplikācijām, svečturiem, stiklu, jo tas var saplīst.

 

- Esi īpaši uzmanīgs ar dekoratīvajām svecēm ar dažādiem dekoratīviem elementiem. Tās varētu būt paredzētas tikai kā dekoratīvs priekšmets, nevis dedzināšanai. To iekšpusē esošās dekoratīvās lapu, ziedu u.c. elementu kompozīcijas sveces degšanas laikā var uzliesmot un degt pat ar vairākkārt augstāku liesmu nekā parasti.

 

 

Ieteikumi, pērkot sveces

Uz iekštelpu svecēm vai to iepakojuma jābūt redzamai un salasāmai drošības informācijai simbolu vai teksta veidā (gadījumos, kad tas nav iespējams, tirdzniecības vietā jābūt pieejamai lietošanas pamācībai).

 

Obligāti jābūt norādītai vismaz šādai drošības informācijai:

- Drošības informācija simbola veidā

-  Drošības informācija teksta veidā

- Vispārējā brīdinājuma zīme (ieteicama dzeltenā krāsā)

- Drošības informācijas simboliem vai tekstam jābūt zem vai blakus vispārīgai brīdinājuma zīmei.

- Nekad neatstāj degošu sveci bez uzraudzības

- Dedzini sveci bērniem un mājdzīvniekiem nepieejamās vietās

 - Starp degošām svecēm vienmēr atstājiet vismaz xx  cm (Brīdinājums neattiecas uz peldošajām svecēm)

-  Nededzini sveces uz jebkā, kas var aizdegties vai tā tuvumā

 - Nenovieto sveces caurvējā

 - Nenovieto sveces siltuma avotu tuvumā 

 - Novieto sveces vertikālā stāvoklī 

 - Apgriez dakti apmēram 1 cm pirms liesmas

 - Sveces liesmas nodzēšanai vienmēr lieto speciālu sveces liesmas nodzēsēju. Nenopūt to. 

 - Vienmēr lieto svečturi

 

 

Informāciju sagatavojis Patērētāju tiesību aizsardzības centrs saskaņā ar standartu LVS EN 15494:2008 "Sveces. Drošības marķējumi izstrādājumiem" un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta informāciju.