9 košas ziemcietes, kas padosies ikvienam

Ziemcietes ir skaisti ziedoši daudzgadīgi augi, kurus vienreiz iestādot, tie turpmāk katru vasaru mūs priecēs ar saviem ziediem. Ja dārza darbos esi iesācējs, bet vēlies iegādāties kādu no krāšņajām ziemcietēm savā dārzā, ir vērts zināt, kas jāņem vērā, lai tās labi augtu un skaisti ziedētu. Par ziemciešu izvēli mammamuntetiem.lv konsultē stādaudzētavas “Puķu lauki” saimniece Sanita Reinberga.
Par visām puķēm jārūpējas un visi augi ir jālaista, lai dobe ziedētu gadu no gada.

FOTO: Shutterstock.com

Par visām puķēm jārūpējas un visi augi ir jālaista, lai dobe ziedētu gadu no gada.

Lai ziemcietes dārzā labi justos, ir svarīgi ņemt vērā šādus faktorus:

  • Kāda ir gaisma vietā, kur paredzēts stādīt konkrēto ziemcieti. Pirmais, ko nosaka, izvēloties augu, ir gaismas daudzums, kas nepieciešams tā augšanai. Sanita Reinberga iesaka izvērtēt apstākļus vietā, kur plānots stādīt ziemcietes. Vai tā būs atklāta vieta, kuru saule apspīd visu dienu, vai tā būs vieta zem kokiem, kur augam nepiekļūst tiešie saules stari.
  • Kāda ir ziemcietība jeb cik aukstas ziemas ir vietā, kur atrodas dārzs.
  • Kāda ir dārza augsne. Pirms jaunu augu iegādes, “Puķu lauki” saimniece Sanita Reinberga iesaka pavērot savu dārzu un paskatīties, kāda veida augi jau tur aug. Šie augi tad arī norāda, kāda veida augsne ir dārzā. Protams, jebkuru augsnes veidu var ielabot tā, lai tur labi justos gandrīz visas ziemcietes, taču tas prasīs ieguldīt laiku un darbu. Nosacīti var izdalīt šādus augsnes veidus:

 

  1. Smilšaina augsne – irdena, viegla un nabadzīga augsne, jo tā nevar noturēt barības vielas un mitrumu. Ātrāk viss kļūst sauss un izdeg saulē.
  2. Mālaina augsne – smagnēja augsne un tajā labi turas mitrums. Ja šo augsni vēl ielabo, tad tādā var augt gandrīz visas ziemcietes.
  3. Skāba augsne – šāda augsne ir vairāk sablīvējusies, tajā ir liels mitrums un parasti var novērot, ka aug arī sūnas. Ļoti skābā augsnē nepatīk augt nevienam augam, tāpēc to parasti ielabo, piemēram, ar kaļķošanu.

 

3 ziemcietes, kas piemērotas smilšainai augsnei

Smilšainās augsnēs parasti var redzēt labi augam priedes, zema auguma pļavveidīgos augus un dažādus augus ar zilganu lapojumu un smalkām lapiņām. Šis zilganais lapojums norāda to, ka augiem patīk svelmainas un sausas vietas. Puķu lauki saimniece Sanita Reinberga šādā augsnē iesaka stādīt lavandu, smiltāja neļķi, salviju.

 

  • Lavanda (Lavandula-latīniski)

Lavanda ir aromātisks augs, kurš visbiežāk sastopams ar violetziliem ziediem, bet ir arī šķirnes ar baltiem un rozā ziediem. Atkarībā no šķirnes, ziedu augstums krūmam ir gan 40 cm, gan 70 cm. Lavandas ziedēšanas laiks ir no jūlija līdz augustam. Ideālā augšanas vieta lavandām ir atklāta, saulaina, karsta, labi drenēta, smilšaina, akmeņaina un pietiekami sausa vieta. Latvijā tās bieži aiziet postā, jo tiek pārlaistītas un pārmēslotas. Spēcīgais lavandu aromāts ir jūtams gan ziedos, gan lapās, gan arī kātos, tāpēc ir spēcīgs bišu, kameņu un taureņu pievilinātājs. 

 

 

  • Smiltāja neļķe (Dianthus – latīniski)

Smiltāju neļķe veido kompaktus, blīvus, cieši pie zemes augošus pudurīšus 15 cm augstumā. Ziedi smalki, balti ar ļoti saldu smaržu. Patīk saulainas, atklātas, karstas vietas. Aug trūdvielām nabadzīgā, labi irdenā, smilšainā, sausā augsnē. Iztur lielus sausuma periodus. Brīnišķīgs augs akmensdārziem, smilšainiem pļavas tipa stādījumiem.

 

  • Salvija (Salvia – latīniski)

Salvijai ir vairāki veidi – ārstnieciskā, mieturu un izcilā salvija. Šiem veidiem ir arī plaša šķirņu daudzveidība. Atkarībā no šķirnes, salvijas augstums var būt no 30-60cm. Ziedu krāsas ir pieejamas gan rozā, gan zila, gan violetzila, gan balta, gan vīnsarkana. Ziedēšanas laiks lielākoties ir no jūnija līdz jūlijam. Salvija aug atklātā, karstā, saulainā vai viegli noēnotā vietā. Tai patiks smilšaina, akmeņaina un irdena augsne. Varēs augt gan trūdvielām nabadzīgā, gan trūdvielām bagātā augsnē. Smaržīgie ziedi pievilina bites, kamenes un taureņus. 

 

Ziemcietes, kas piemērotas mālainai augsnei

Mālaina augsne ir visbiežāk sastopama Latvijas dārzos un šajā augsnē labi jūtas lielākā daļa augu, jo māls arī labi nodrošina mitrumu. Ja šo augsni ielabo, tad tā kļūst vēl bagātīgāka un ziemcietes tajā jutīsies vēl labāk. Puķu lauki saimniece Sanita Reinberga atklāj, ka šādā augsnē var stādīt ļoti daudz ziemciešu veidus, bet iesākumam, varētu sākt ar klasiku – flokšiem, dienziedēm un peonijām.

 

Reklāma
Reklāma
  • Flokši (Plox – latīniski)

Flokšiem ir ļoti liela šķirņu daudzveidība. Izplestais, pūkainais un aslapu floksis ir zemie flokšu veidi, kuru augstums ir no 20-30 cm. Ziedēšanas laiks ir no maija līdz jūnijam. Pieejamās krāsas šīm šķirnēm ir balta, tumši sarkana, purpurrozā un maigi zila. Šiem flokšiem patiks augt saulē un pusēnā. Skarainais floksis ir klasiskais dārza floksis, ko esam pieraduši redzēt dārzos – atkarībā no šķirnes to garums ir no 60-150 cm. Ziedu smarža ir viegla un patīkama, un krāsas ir pieejamas gan rozā, gan balta, gan ķiršsarkana, gan purpurvioleta, gan violetrozā. Ziedēšanas laiks ir no jūlija līdz septembrim. Skarainie flokši mīl saulainu, viegli noēnotu vietu. Tiem patiks trūdvielām bagāta un irdena augsne ar pietiekamu mitruma daudzumu. 

 

  • Dienziedes (Hemerocallis – latīniski)

Dienziedes ir vidēja augstuma ziemcietes augstumā no 40-80 cm. Ziedu krāsa ir balta, purpursarkana, oranža, dzeltena, purpurvioleta. Ziedēšanas laiks no jūlija līdz augustam. Dienziedēm patīk saulaina, viegli noēnota vieta. Labi augs trūdvielām vidēji bagātā augsnē ar pietiekamu mitruma daudzumu, bet iztur arī ekstrēmākus apstākļus. Pieticīga, mazprasīga un viegli kopjama.

 

 

  • Peonijas (Paeonia-latīniski)

Peonijām ir liela šķirņu daudzveidība, liela daļa no šķirnēm ir ar smaržīgiem ziediem.  Peonijas ir vidēja augstuma no 70-100 cm. Tām ir salīdzinoši īss ziedēšanas laiks – pāris nedēļas jūnijā. Ziedi ir gan pildīti, gan nepildīti un dažādās krāsās – baltā, gaiši rozā, sārtrozā, violetsārtā, krēmdzeltenā. Peonijām patiks augt saulainā un pusēnainā vietā. Labi augs gan vidēji bagātā, gan bagātā augsnē.  Peonijas vienā vietā var augt ļoti daudzu gadus. 

 

Ziemcietes, kas piemērotas skābai augsnei

Šāda augsne parasti sastopama arī mežos un tajā labi jūtas pameža augi, kurus neapspīd tieši saules stari, tie atrodas ēnā un mitrumā. Augi, kuri labi jutīsies šādā augsnē, ir astilbes, astrancijas un hostas.

 

  • Astilbes (Astilbe – latīniski)

Astilbēm ir dažādi veidi – Ārendsa, Vienkāršā, Tunberga, Ķīnas, Japānas. Atkarībā no šķirnes, astilbju augstums ir no 40cm -120cm. Ziedēšanas laiks dažādām šķirnēm ir atšķirīgs, bet kopējais periods ir no jūnija līdz septembrim Ziedi ir dažādās krāsās – baltā, rozā, gaiši rozā, violetrozā, sarkanā un purpursārtā. Astilbes vislabāk jutīsies trūdvielām bagātā augsnē un ar pietiekamu mitruma daudzumu.  Tām patiks augt pusēnā. 

 

 

  • Astrancijas (Astrantia-latīniski)

Šīm ziemcietēm ziedu augstums ir 70 cm, bet lapotnes augstums 45 cm. Ziedu krāsa ir balta, sarkana, violeta, rozā. Ziedēšanas laiks ir no jūlija līdz augustam. Astrancija mīl vidēji bagātas un trūdvielām bagātas augsnes ar pietiekamu mitruma daudzumu. Labi jutīsies arī pusēnā un ēnainākās vietās. Nepatiks karstas, ļoti saulainas un atklātas vietas.

 

  • Hostas (Hosta – latīniski)

Hostām ir dekoratīvs zaļš lapojums, atkarībā no šķirnes, augstumā no 20-120cm. Ziedēšanas laiks ir no jūlija līdz augustam. Ziedu krāsa ir balta vai violeta un to augstums no 30-150cm. Taču tieši zaļais, dekoratīvais lapojums visas vasaras garumā ir tas, kādēļ cilvēki izvēlas šo ziemcieti savos dārzos. Hostām patiks augt ēnā, pusēnā un mitrumā. Labi jutīsies vidēji bagātā un bagātā augsnē.  

Saistītie raksti