Tu to nezināji... Interesanti fakti par dvīņiem

Lielāko pasaules valstu statistika apliecina, ka dvīņu skaits pasaulē paliek arvien lielāks. Piemēram, ASV tas ir dubultojies kopš 1980. gada. Tieši tāpēc par dvīņiem ir izdevies savākt daudz interesantus faktus.
Identiskie dvīņi sāk veidoties nedēļu pēc olšūnas apaugļošanas, turklāt olšūnu apaugļo viens spermatozoīds. Pazīmju komplekts, ko saņem abi embriji, ir absolūti vienāds.

FOTO: Shutterstock.com

Identiskie dvīņi sāk veidoties nedēļu pēc olšūnas apaugļošanas, turklāt olšūnu apaugļo viens spermatozoīds. Pazīmju komplekts, ko saņem abi embriji, ir absolūti vienāds.

Identiskie dvīņi ir tik līdzīgi, ka dažreiz pat viņu vecāki tos nespēj atšķirt. Viņiem ir gandrīz vienāds DNS, nemaz nerunājot var vizuālo līdzību. Bet viena pazīme gan katram ir pilnīgi individuāla – tie ir unikāli pirkstu nospiedumi. 

Pirkstu nospiedumi veidojas no 3. līdz 13. grūtniecības nedēļai. Vēlāk dzīvē 

 

pat pēc smagiem apdegumiem vai ķīmiskās iedarbības pirkstu nospiedumi savas unikālās līnijas nemaina – tās atjaunojas iepriekšējā rakstā.

 

Vislielākais dvīņu skaits dzimst Nigērijā, vismazāk Japānā. Skandalozākais dvīņu projekts ir Hitlera ārsta izveidotā "Dvīņu pilsēta" Brazīlijā, kur katras piektās dzemdības bija dvīņu dzemdības. Mazuļi bija īsti ārieši – zilacaini blondīni. Pie vainas bija mākslīgās apaugļošanas eksperimenti.

 

25 % identisko dvīņu, ja viņus nostāda vienu pret otru ar profilu, izskatīsies kā otra dvīņa spoguļattēls, ieskaitot dzimumzīmes tajās pašās vietā un pat tādas pašas matu cirtas, kādas ir otram pāra dvīnim. Identiskie dvīņi sāk veidoties nedēļu pēc olšūnas apaugļošanas, turklāt olšūnu apaugļo viens spermatozoīds. Pazīmju komplekts, ko saņem abi embriji, ir absolūti vienāds.

 

Pētījumi, ko dažādos laika posmos pēdējos divsimt gados ir veikuši mediķi, biologi un sociologi, liecina, ka sievietes, kurām piedzimst dvīņi, dzīvo ilgāk. Zinātniekiem ir tikai idejas, kāpēc tā notiek. Viena no teorijām pieļauj, ka dvīņus spēj radīt un iznēsāt tikai tās sievietes, kas bioloģiski vieglāk adaptējas grūtākiem apstākļiem, tāpēc arī citās dzīves situācijās ir izturīgākas. Šis princips neattiecas uz dvīņiem, ko rada mākslīgās apaugļošanas ceļā.

 

Jo garāka sieviete, jo lielākas iespējas ieņemt dvīņus. Tas ir saistīts ar insulīna līmeni asinīs, kas, savukārt, ir saistīts ar specifiska augšanas hormona izstrādi, kas ietekmē arī olšūnu dalīšanos un ovulācijas procesu kopumā. Jāatgādina, ka vīrieša lomai dvīņu radīšanā nav nekādas nozīmes. 

 

Reklāma
Reklāma

Vai pārim būs dvīnīši, ir atkarīgs tikai un vienīgi no sievietes organisma īpatnībām. Tāpēc zīlēt, skatoties uz vīra rados esošajiem dvīņiem, ir neauglīgi.

 

Ēdiet pienu, sieru, biezpienu un citus piena produktus. Noteiktu produktu lietošana uzturā palielina iespēju tikt pie diviem zaķiem ar vienu šāvienu. Reproduktīvās medicīnas jomas pētījumos šo likumsakarību saista ar to, ka piena produkti, īpaši govs piena produkti, satur līdzīgus hormonus, kas ir vairāk arī augumā garajām sievietes. Tas kopumā ietekmē hormonālo fonu un veicina dvīņu ieņemšanu.

 

Tas nemaz nav joks – katram dvīnim var būt cits tēvs. 2009. gadā kāda amerikāniete dzemdēja divus bērnus vienlaicīgi, bet katram bija savs bioloģiskais tēvs. Tiesa, šāda iespēja ir tikai vienā gadījumā no miljona dvīņu pāru.  

Kolumbijas universitātes slimnīcas dzemdniecības eksperte Hilda Hučersone skaidro, ka parasti sievietei nobriest tikai viena olšūna, kas arī tiek apaugļota, bet, ja nobriest divas un katru no tām apaugļo cits vīrietis īsā laika periodā, tad rodas divi bērni, kas dzimst vienā laikā, bet kas nav dvīņi – tikai pusbrāļi vai pusmāsas.

 

Dažas lietas nekad nemainās. Piemēram, brāļu vai māsu strīdi un plēšanās sākas jau mammas puncī. 14 nedēļu vecumā dzemdē esošie augļi sāks viens otram pieskarties un mazliet boksēties, bet 18 nedēļās USG rāda, ka pieskaršanās otram notiek pat biežāk nekā pašam sev, kā to dara tie, kas nav dvīņi. Bet pat kaujoties tumsā un šaurībā, izrādās, ka mazie dvīņi ievēro drošības noteikumus – gandrīz nekad netiek aizskartas acis! Kā viņi to zina!?

 

Siāmas dvīņi ir dabas novirze. Ne visus Siāmas dvīņus ir iespējams operatīvi atdalīt, tāpēc ir pāri, kas nodzīvo kopā visu mūžu. Tiem dvīņu pāriem, kuriem savienojums ir galvas rajonā, esot novērota tāda īpašība kā spēja sajust garšu, ko ēd otrs, viņi arī daudz labāk viens otru saprot un dažreiz spēj nolasīt arī otra domas. Piemēram, kādas piecus gadus vecas Siāmas dvīnes, kas dzīvo Ņujorkā, ir pilnīgi pretstati ēdiena izvēles ziņā. Vienai kečups garšo, otrai – nē. 

 

Kad pirmā ēd desiņu ar kečupu, šķobās un spļaudās otra, kas sajūt to pašu garšu.

 

Četrdesmit procentiem dvīņu ir pašiem sava valoda, ko citi nesaprot, bet viņi paši tajā orientējas lieliski. Dvīņu valodā ir daudz pārveidotu vārdu un skaņu atdarinājumu, kas citiem izklausās pilnīgi nesaprotami. Izrādās, šādu valodu var izveidot ne tikai dvīņi, bet jebkuri divi mazi bērni, kas aug cieši viens otram līdzās. Speciālā valoda "pāriet" tad, kad bērni sāk iet skolā un biežāk nākas lietot dzimtās valodas vārdus un teikumus.

 

Ja cilvēki dvīņus neatšķir, tad suņiem tā nav problēma! Speciāli trenēts suns atšķirs identiskos dvīņus pat tad, ja viņi būs ēduši vienu ēdienu un dzīvojuši vienā mājā. Vācijas policijas dienestā izmanto speciāli apmācītus suņus, kas spēj noteikt šīs atšķirības. Bet tas strādā tikai attiecībā uz tiem bērniem, kas ir vecāki par 5 gadiem. Mazāki dvīņi pat suņiem ir mīkla.

Saistītie raksti