Kā organizēt dzīvi ar dvīņiem? 10 ieteikumi no četru bērnu mammas

Dubults prieks, bet daudzkārt lielākas raizes – vismaz sākumā tā varētu būt, ja pāris uzzina, ka gaidāmi dvīnīši. Varētu šķist, ka nu viss mājās būs vajadzīgs pa divi, mamma nekad negulēs un ārā tiks tikai tad, kad bērnu tētis pārnāks no darba. Tomēr nē! Četru bērnu, tostarp dvīņu mamma, Līga stāsta, kā praktiski organizēt dzīvi ar dvīnīšiem pirmā pusotra gada laikā.
Pieredzē dalās Līga, kuras ģimene trešā bērniņa vietā sagaidīja dvīnīšus – puisīti un meitenīti.

FOTO: Shutterstock.com

Pieredzē dalās Līga, kuras ģimene trešā bērniņa vietā sagaidīja dvīnīšus – puisīti un meitenīti.

Līga stāsta, kā praktiski organizēt dzīvi ar dvīnīšiem pirmā pusotra gada laikā.
Līgas ģimenē aug divas meitas un divi dēli, un visi bērni pagaidām ir pirmsskolas vecumā. “Ar dvīņu piedzimšanu iemācījos palūgt palīdzību citiem,” atzīst Līga un novērtē gan vīra mātes, gan savas mammas sniegto atbalstu savai ģimenei. Līga mācās par PEP mammu un vietnē Twitter zināma kā Dvīņu mamma. Arī viņas vīrs citreiz dalās savos piedzīvojumos bērnu audzināšanā (un kādreiz ceļas pat pulksten 5 rītā, lai auklētu mazos un vēl pagatavotu ēst), bet uz visu ģimenē daudznozīmīgi no malas noskatās Dvīņu kaķis.


Palūdzu Līgu dalīties padomos par to, kā organizēt ikdienu ar dvīņiem, jo šķita, ka no Līgas plūst miers, pat esot četru bērnu mammai, pārliecība un liela mīlestība pret bērniem.

 

1. Ne visas drēbes uzreiz vajag dubultā

Dvīnīši ne vienmēr piedzimst vienāda izmēra. “Mani dvīnīši piedzima dažāda lieluma – viņiem bija ap 600 gramu atšķirība! Tāpēc ne vienmēr visas drēbes uzreiz vajag dubultā. Vienam bērnam derēja 50. izmērs, bet otram – 56. Līdz ar to, visu nevajadzēja uzreiz pa divi,” stāsta Līga. Pirmajos mēnešos it īpaši mēdz gadīties tā, ka mazākais bērniņš pēc tam var nēsāt lielākā mazuļa drēbītes. Iesākumā ieteikums ir iegādāties dažādas izmēra drēbes un tad jau skatīties, ko var pielāgot katram bērniņam.

 

Tā ir – ja iesit pa ielu ar dvīņiem, 

saņemsiet daudz smaidu!

 

2. Ieguldīt laiku un resursus, lai atrastu ērtus dvīņu ratus

Bieži dvīņu mammām ir grūti fiziski tikt laukā no mājas, tāpēc ļoti noderīgi ir ērti rati – viegli salokāmi, viegli, bet izturīgi. Jauni dvīņu rati ir dārgi, bet Latvijā lietoti labi dvīņu rati bieži vien līdz publiskajiem sludinājumiem nenonāk, tāpēc ir vērts uzrunāt paziņas ārzemēs un meklēt ratus ārvalstu sludinājumu portālos. Piemēram, Līga savus ideālos dvīņu ratus atradusi Zviedrijas sludinājumu portālā un palūgusi paziņu tos iegādāties un atsūtīt uz Latviju.

 

3. Sākumā pietiek ar vienu gultiņu

Iesākumā noteikti pietiek ar vienu gultiņu un mazos var guldīt vienā gultā, atdalot ar pakaviņu vai saliekot kopā ar kājiņām. Pēc tam, kad mazie paaugas un ir skaidrs, kādi ir bērnu gulēšanas paradumi, jau meklē citus risinājums. “Tā kā bērni labprāt gulēja gultiņā, pirmos divus mēnešus izmantojām tikai vienu gultiņu. Bērnus tajā liku katru savā ligzdiņā,” stāsta Līga.

 

4. Neizmantot ratu kulbas un meklēt ērtus ārā izkļūšanas veidus

Ja ģimene ar dvīnīšiem dzīvo daudzstāvu namā, lai taupītu savus spēkus un laikus, viens no ieteikumiem būtu neizmantot kulbas bērnu vizināšanai, bet gan guldīt mazuļus nolaistās sēžamajās daļās. “Mani iedrošināja citas dvīņu mammas, lai lieku mazuļus uzreiz vertikālā sēžamajā daļā. Īpaši ziemā tas ir ērti – bērnus liku kokonos un tad ratos. Šis piegājiens ļoti taupīja manus spēkus, kad man no dzīvokļa ar bērniem bija jāiziet ārā. Jāatzīst, ka man tas prasīja saņemšanos, bet pēc tam sapratu, ka mazajiem taču nekas slikts tādā veidā nenotiek,” teic dvīnīšu mamma. Viņa atklāj savu metodi, kā no 4. stāva ar mazuļiem devās pastaigās: rati salocītā veidā visu laiku atradās automašīnā, kas novietota pie mājas. Pirms došanās pastaigā Līga ievietojusi mazuļus katru savā auto krēsliņā, tad ar abiem mazuļiem devusies lejā. Tad izlaidusi ratus, kuros likusi mazuļus, bet pēc tam uz pastaigas laiku auto krēsliņus atstājusi mašīnā. Tādā veidā atkrīt vajadzība nēsāt kulbas. Tomēr jāņem vērā, ka ne vienmēr māmiņa var (un, visticamāk, parasti nevar) pēc dvīņu dzemdībām uzreiz nest auto krēsliņus kopā ar bērniem, tomēr šāds modelis atvieglo ārā iešanu, ja ir arī kāds, kas var palīdzēt iziet laukā.

 

Apguļoties uz grīdas, ir ērtāk ar bērniem arī izveidot ķermenisko kontaktu, kas mazajiem ir ļoti svarīgs

 

Reklāma
Reklāma

5. Viens ēd, otrs ēd; viens guļ, otrs guļ 

Vismaz sākotnēji ērtākais ir visu ar dvīņiem darīt kopā un pieturēties pie režīma. Dvīnīšu mamma atzīst, ka režīms ir palīdzējis labāk organizēt dzīvi. “Man ērtāk bija zīdīt mazos reizē, tandēmā, bet tas katrai mammai jāskatās individuāli. Ja viens bērns pamodās, es liku pie krūts arī otru, lai arī tik aktīvi viņš neēda. Citādi tas būtu bijis viens vienīgs karuselis, jo pēc ēšanas bērni taču arī kakā, jāmaina autiņbiksītes,” stāsta Līga un norāda, ka ir iespējams barot dvīņus ar krūti arī līdz gada vecumam, galvenais mammai ir ieklausīties sevī un sekot savām sajūtām. Tas, vai viens bērns pamodīsies un raudās, ja raud otrs, būs atkarīgs no katra bērna atsevišķi, tomēr ieteikums būtu pēc iespējas salāgot mazuļu aktivitātes un ritmu.

 

6. Palīgkomanda

“Ar dvīņiem es iemācījos lūgt palīdzību un dvīņu vecākiem tas ir ļoti vajadzīgs. Ja tie ir pirmie bērni, tad vecākiem vēl trūkst iemaņu, bet, ja ģimenē ir vēl vecāki bērni, tad taču gribas padzīvoties arī ar viņiem. Var jau mēģināt tikt galā paši, bet jāapzinās, ka tas būs uz miega, mentālās veselības vai kā cita rēķina,” stāsta Līga un atzīst, ka ne vienmēr lūgt palīdzību ir viegli.

 

7. Mamma uz grīdas – pieejama mamma

Kad mazuļi jau ir paaugušies un iemiegot vēlas mammas tuvumu, lietderīgi ir iekārtot mazuļu gulēšanu uz matračiem, kas izvietoti uz grīdas. Līga stāsta: “Kad ir gulēšanas laiks, tagad, kad bērniem jau ir 1 gads un 4 mēneši, viņi grib manu tuvumu, bet pie abiem vienlaikus, katram esot savā gultiņā, ir tik neērti piekļūt! Tad man ir jāstaigā te pie viena, te pie otra, mugura sāp, jāliecas dubultā. Tāpēc iekārtojām gulēšanu uz grīdas. Bērni nevar izkrist, un man nav nekur jāliecas.” Līga atklāj, ka ir ērti iekārtot katram savu vietiņu, ko nodalīt ar pakaviņu vai ko tamlīdzīgu. Viņa norāda, ka būšana uz grīdas bērnu pirmajā gadā bija lietderīga arī, ja bija jāmierina bērni, jo noturēt bērnus rokās un mierināt abus kopā ir grūtāk. “Apguļoties uz grīdas, ir ērtāk ar bērniem arī izveidot ķermenisko kontaktu, kas mazajiem ir ļoti svarīgs,” teic Līga.

 

8. Piebarošana pie viena galdiņa

Par ērtāku piebarošanas veidu Līga atklāja bērnu sēdināšanu pie viena koka barošanas galdiņa, bet katru no savas puses, sēdinot pretim. Bērni, sēžot viens otram pretim, kopē un atdarina viens otru. Arī pēc tam ir mazāk jātīra, jo tiek sasmērēta tikai viena virsma.

 

9. Atrast citus dvīņu vecākus

Labi domātie padomi no viena bērna vecākiem dvīņu vecākiem visbiežāk tomēr nedarbojas. Tieši dvīņu vecāki ieteiks vislabākos praktiskos risinājumus citiem dvīņu vecākiem, sniegs atbalstu, mierinās, ja vajadzēs.

 

10. Rēķinies – ja iesi pa ielu ar dvīnīšiem, tev smaidīs

Dvīņi, trīņi vienmēr piesaista uzmanību un visbiežāk tā ir pozitīva. “Arī man pašai gribas smaidīt, kad redzu dvīnīšus. Tā ir – ja iesit pa ielu ar dvīņiem, saņemsiet daudz smaidu!” atzīst Līga.

 

Kas var būt noderīgs ģimenēm, kur aug dvīņi?

  • Dvīņu barošanas spilvens – tandēmbarošanai tas noteikti noderēs!
  • Pārtinamās virsmas – divas! Tā kā tās nav tik dārgas, ir lietderīgi tomēr iegādāties tādas divas – ja mājās ir divi pieaugušie, kas var pārtīt mazuli, ir ērti, ja vienam uz otru nav jāgaida.
  • Dvīņu šūpoles – kad bērni jau sāk sēdēt, lietderīgas ir dvīņu šūpoles – uz mirkli abi būs nodarbināti.
  • Ir vērts meklēt dažādas īpaši dvīņiem gatavotas lietas – ne vienmēr vecāki paši var iedomāties meklēt kādas speciālās dvīņu lietas, tāpēc var mērķtiecīgi tādas meklēt vai palūgt ieteikt.
  • Ja ir vajadzīgas divas vienādas lietas (piemēram, auto krēsliņi), visērtāk tos meklēt sludinājumos tieši dvīņiem – uzreiz varēsiet tikt pie divām lietām vienā vieta un lieki netērēt laiku, meklējot un braucot pēc otras.
  • Palīdzība, palīdzība un vēlreiz praktiska palīdzība. Nekautrējieties to lūgt!

Saistītie raksti