Kā guldīt dvīņus vai trīņus? Mammas viedoklis un ieteikumi

Kā zīdaiņa vecumā labāk guldīt dvīņu un trīņus – katru savā gultiņā vai vienā? Savu pieredzi Mammamuntetiem.lv stāsta Baiba Vilsone-Kovisāre – četrgadīgu trīnīšu un sešgadīga dēla mamma.
Kamēr dvīnīši ir mazi, bērnus var guldīt vienā gultiņā.

FOTO: Shutterstock.com

Kamēr dvīnīši ir mazi, bērnus var guldīt vienā gultiņā.

Sākumā – kopā 

“Manuprāt, ir labi, ja sākumā bērni var gulēt cieši kopā, lai bērni jūt viens otru, jo vēderā jau viņi ir bijuši kopā. Mēs savienojām divas parastas bērnu gultiņas un izveidojām vienu lielu gultiņu, lai mazos guldītu kopā. Katram mazulim bija savs pakaviņš, bet bērni gulēja kopā vienā tādā lielākā gultiņā. Apmēram trīs mēnešus likām mazuļus kopā. Tas arī ir vieglāk, lai nav atsevišķi jāskraida pie katra no bērniem,” stāsta mamma Baiba.

 

Viņa atklāj, ka vēlāk, kad bērni paaugās, mainījās gulēšanas paradumi. “Tā kā mums ir četri bērni, pēc laika trīņus likām gulēt citādāk – brālīti likām lielā brāļa istabā savā gultiņā, bet māsiņas gulēja kopā vienā gultiņā ar kājiņām viena pret otru, katru pozicionējot ar pakaviņu. Apmēram piecu mēnešu vecumā māsiņas devās gulēt katra uz savu gultiņu. Tas sakrita ar laiku, kad viņas viena otrai sāka traucēt ar savām kustībām,” pieredzē dalās četru bērnu māmiņa.

 

Daži praktiski ieteikumi

Reklāma
Reklāma

Trīnīšu mamma atzīst, ka no ārstiem netika saņēmusi nekādus īpašus ieteikumus par sadzīves organizēšanu ar trīņiem, vairāk sekoja ieteikumi par bērnu aprūpi vai veselību. Piedāvājam dažus ieteikumus par dvīnīšu aprūpi un guldināšanu no vietnes www.nhs.uk.

 

  • Ņem vērā, ka dvīnīši vai trīnīši varētu būt priekšlaikus dzimuši, līdz ar to viņiem būs nepieciešamība ēst bieži.
  • Ja liec mazuļus gulēt vienā gultiņā, seko līdzi, lai mazuļiem nebūtu pārāk karsti.
  • Rūpējies par drošību! Ja mazie guļ kopā, seko, lai sedziņas būtu droši nostiprinātas, lai bērni tās nevarētu uzraut sev virsū.
  • Ievies un pieturies pie gulētiešanas rutīnas.
  • Ja bērni modina viens otru, guļot vienā gultiņā, izmēģini viņus guldīt atsevišķās guļvietās. Ar dvīņiem vai trīņiem ļoti svarīgi saglabāt elastīgumu – iespējams, kādam mazulim labāk patiks gulēt gultiņā, kādam – šūpulīti.
  • Ja bērni guļ atsevišķās guļvietās, vari tās novietot cieši blakus vienu otrai, lai mazie būtu tuvāk un varētu viens otru sajust, redzēt, dzirdēt, sataustīt.

 

Vai dvīņus var guldīt vienā gultiņā?

Kā norādīts vietnē www.nhs.uk, kamēr dvīņi ir mazi, bērnus var guldīt vienā gultiņā. Liekot bērnus gulēt kopā, var palīdzēt salāgot bērniem gulēšanas ciklu. Bērnus var guldīt vienā gultiņā, bet 2 bērnu guldīšanai neizmanto gulēšanas groziņus vai šūpulīšus – tur bērniem var būt par šauru. Ieteikums ir likt bērniņus ar galviņām vienu pret otru un pēdām gultiņas pretējos galos. Var arī likt mazuļus blakus, šķērsām gultiņai. Kad bērni paaugušies, liec viņus atsevišķās gultiņās, bet vari tās sastumt ciešāk, lai bērni būtu viens otra tuvumā. Ieteikums ir pirmos 6 mēnešus vecākiem gulēt vienā istabā ar bērniem.

Saistītie raksti