Kā ir pareizi gulēt grūtniecības laikā?

Ārste un mājdzemdību vecmāte, ārste ginekoloģe Dina Ceple atbild uz jautājumu par gulēšanas pozām grūtniecības laikā.
Kā tad galu galā ir pareizi gulēt grūtniecības laikā un vai es ar kādu pozu varu nodarīt pāri mazajam? Vai mazulis spēj paziņot, ka viņam nav labi? jautā topošā māmiņa.

FOTO: Shutterstock.com

"Kā tad galu galā ir pareizi gulēt grūtniecības laikā un vai es ar kādu pozu varu nodarīt pāri mazajam? Vai mazulis spēj paziņot, ka viņam nav labi?" jautā topošā māmiņa.

Topošā māmiņa jautā: 

„Esmu jau grūtniecības 30. nedēļā un nereti no apkārtējiem dzirdu, ka slikti ir gulēt uz muguras. Dažreiz, tā guļot, es jūtu, ka sareibst galva, un tad mainu pozu, bet bieži nejūtu nekādas sūdzības un naktī es mēdzu gulēt dažādās pozās. 

Ģimenes ārste man ieteica negulēt uz kreisajiem sāniem, jo tur esot vēl kaut kādi svarīgie asinsvadi, ko mazais varot nosprostot. 

Nu esmu pavisam neizpratnē — kā tad galu galā ir pareizi un vai es ar kādu pozu varu nodarīt pāri mazajam? Vai mazulis spēj paziņot, ka viņam nav labi? Un kā es to sapratīšu?” 

 

Atbild ārste un mājdzemdību vecmāte Dina Ceple (Ģimenes veselības centrs "Stārķa ligzda").

Ja mums dažbrīd sajūk, ko drīkstam un ko ne, iesaku paraudzīties dabā — dzīvnieku mammām neviens nav norādījis, uz kuriem sāniem jāguļ, viņas to dara uz abiem sāniem un nodrošina sugas turpināšanos. 

Reklāma
Reklāma

 

Dīvainā kārtā cilvēkam allaž ir bijusi vēlme pagriezt upes pretējā virzienā un, kā šajā gadījumā, iejaukties māmiņas izjūtās, nosakot kādus nebūt gulēšanas likumus. Mazulis un mamma ir vienots veselums, un tikai viņi abi kopā var sajust, kā viņiem ir labāk. 

 

Atkarībā no mazuļa guļas, ērtāk varētu būt gulēt uz labajiem vai kreisajiem sāniem. Arī uz muguras un vēdera māmiņas drīkst gulēt tik ilgi, cik vien pašas jūtas labi to darot. Ja mazulis jutīsies slikti, proti, viņu spiedīs par daudz, viņš būs uzgūlies sevi un mammu apasiņojošajiem asinsvadiem, tajā brīdī gan mazulis, gan mamma izjutīs diskomfortu — bērniņš kļūs aktīvs, mēģinot izmainīt guļu, un mamma to sajutīs kā galvas reiboņus, zvaigznītes gar acīm, nelabu dūšu, elpas trūkumu vai vienkārši diskomfortu no mazuļa spērieniem.


Droši ieklausieties savā ķermenī, izjūtiet īpašo kopā būšanas laiku ar mazuli un jūs būsiet viens otram par stiprinājumu un iedrošinājumu.
 

Saistītie raksti