Vai pirmajā sonogrāfijā var neredzēt, ka gaidāmi dvīņi vai pat trīnīši?

Nupat izskanējusī priecīgā ziņa par Vidzemes slimnīcā sagaidītajiem trīnīšiem daudzus pārsteidza ar māmiņas pausto, ka pirmajā sonogrāfijā puncī bijis redzams tikai viens bērniņš, bet grūtniecības 13. nedēļā, veicot sonogrāfu, tika atklāts otrs mazulītis un pēc brītiņa arī trešais. "Mammamuntetiem.lv" skaidro, vai iespējams, ka sākotnēji var neredzēt daudzaugļu grūtniecību.
Gadās, ka sākumā mazulīši spēlē paslēpes.

FOTO: Shutterstock.com

Gadās, ka sākumā mazulīši spēlē paslēpes.

Ginekoloģe un dzemdību speciāliste Iveta Bičevska stāsta, ka atbilde meklējama grūtniecības laikā, kad tiek veikta ultrasonogrāfijas pārbaude, kā arī no dvīņu grūtniecības tipa. 

 

Ja runa ir par divolu dvīņu grūtniecību, tad divas atsevišķas augļu olas dzemdes dobumā sonogrāfijas pārbaudē var redzēt, jau sākot no 5/6 grūtniecības nedēļām. Turpretī vienolas dvīņus šādā laikā var arī neidentificēt.

 

“Tomēr sākot ar 7. grūtniecības nedēļu arī vienolas dvīņi parasti vairs neslēpjas un sonogrāfiski ir identificējami,” skaidro speciāliste. 

 

Pirmajā ultrasonogrāfijas skrīningā, ko parasti veic no 11. līdz 13. grūtniecības nedēļai, jau viennozīmīgi ir nosakamā dvīņu grūtniecība. “Bez tam šajā laikā visprecīzāk var noteikt dvīņu tipu – vai tie ir vienolas vai divolu; ar kopēju placentu vai katram ir sava atsevišķa placenta; vai vienā augļa apvalkā ir abi augļi vai katrs savā. Šī informācija ir ļoti svarīga turpmākai grūtniecības novērošanai un iespējamo risku prognozēšanai,” piebilst Iveta Bičevska. 

Reklāma
Reklāma

 

Un kā ir ar trīnīšiem?

Arī ar trīnīšiem ir tāpat – kāds no tiem sākotnēji var slēpties. Ginekoloģe atklāj, ka bieži sākumā redz divas augļa olas – kā divolu dvīņus, un pēc tam ierauga arī trešo bērniņu: “Jo vienā olā ir divi mazuļi (kā vienolas dvīņi). Protams var būt arī trīs mazuļi vienā augļa olā, bet tas ir ļoti, ļoti reti.”

 

Zināšanai 

  • 1. trimestra skrīningu veic laika posmā no 11. līdz 13. grūtniecības nedēļai. Skrīningā ietilpst USG – ģenētiskie marķieri, orgānu attīstība – un bioķīmija (speciālas asinsanalīzes).
  • 2. trimestra skrīninga USG veic laika posmā no 20. līdz 22. grūtniecības nedēļai.
  • 3. trimestra skrīningu veic no 32. līdz 34. grūtniecības nedēļai tikai pēc indikācijām – māmiņai ir gestācijas diabēts; nav skaidra augļa guļa; šķiet, ka bērns aug par ātru vai par lēnu; daudzaugļu grūtniecība; māmiņa gaidību laikā slimojusi; vecuma slieksnis – virs 35 gadiem un daudzi citi faktori.

Saistītie raksti