Lasītāja jautā: vai intīmpreču veikalos nopērkamajām lietām ir vecuma ierobežojums?

“Vai intīmpreču veikalos pieejamajām precēm ir vecuma ierobežojums? Vai cilvēki gados vispār ko tādu pērk un kā viņiem tas var noderēt?” jautā kāda portāla Mammamuntetiem.lv lasītāja. Šos jautājumus uzdevām Evai Gulbei, sertificētai dūlai, psiholoģijas studentei un veikalu “SexyStyle” vadītājai.
Ieeja seksa rotaļlietu veikalos ir no 18 gadu vecuma, un tajos, līdzīgi kā iegādājoties alkoholu, tiek pārbaudīti arī dokumenti.

FOTO: Shutterstock.com

Ieeja seksa rotaļlietu veikalos ir no 18 gadu vecuma, un tajos, līdzīgi kā iegādājoties alkoholu, tiek pārbaudīti arī dokumenti.

Lai arī lielākoties varētu šķist, ka tieši jaunībā ir tā aktīvākā seksuālā dzīve, mīlas priekus bauda cilvēki dažādā vecumā – kā pārī, tā individuāli. “Pāri gados konkrētajā dzīves posmā apjauš, ka tik daudz kas seksuālajā jomā jau ir izmēģināts, tādēļ ir pienācis laiks pamēģināt pavisam ko jaunu! Tāpēc arī cilvēkiem jau ar krietnu pieredzi šķiet interesanti meklēt dažādas preces un mantiņas intīmpreču veikalos seksuālās dzīves dažādošanai,” teic speciāliste.

 

18+ 

Normatīvajos aktos noteikts, ka seksa rotaļlietas paredzētas lietošanai, sasniedzot pilngadību – no 18 gadu vecuma. Jāņem vērā, ka tieši tāpēc ieeja seska rotaļlietu veikalos ir no 18 gadu vecuma, un tajos, līdzīgi kā iegādājoties alkoholu, tiek pārbaudīti arī dokumenti. Tātad – intīmprecēm pavisam noteikti ar likumu ir atrunāts zemākais preču iegādes slieksnis, tomēr ir preces, kurām nav vecuma ierobežojumu un tās ir ļauts iegādāties arī nepilngadīgām personām – tie ir prezervatīvi, lubrikanti un veļa.

 

Būtisks nevis vecums, bet veselības stāvoklis

Lai arī citu tiešu vecuma ierobežojumu intīmpreču iegādei un lietošanai nav, ir atsevišķas preces, kurām ir veselības stāvokļa ierobežojumi, kas saistīti ar personas fizioloģiju un veselības kvalitāti, nevis tieši ar vecumu.

 

Preces, kurām ir veselības vai fizioloģijas stāvokļu ierobežojumi:

Reklāma
Reklāma
  • Intīmpreces ar spēcīgiem magnētiem – tās nevar lietot cilvēki, kuriem ir ievietoti sirds ritma monitori;
  • Preces ar elektrostimulācijas iespēju. Tās ir preces, ar kurām var iegūt dažādas plaša spektra sajūtas – tās nedrīkst lietot cilvēki ar sirds ritma monitoriem, grūtnieces, diabēta pacienti, kā arī cilvēki, kas sirgts ar citām slimībām. Tāpēc vienmēr pirms intīmās preces vai rotaļlietas iegādes vislabāk konsultēties ar zinošu pārdevēju un medicīniskās aprūpes speciālistu!

 

Citi fizioloģiskie ierobežojumi cilvēkiem gados

Eva Gulbe ir novērojusi un apstiprina, ka intīmpreču veikalos iepērkas visa vecuma cilvēki. “Ja visu dzīvi un jaunību, kā arī spēka gadus ir baudīta veselīga seksuālā dzīve, tad arī, pieaugot gadiem, vēlme pēc tuvības nekur nepazudīs,” uzsver speciāliste un atzīmē, ka, gadiem ejot, var mainīties sajūtas un intīmās vēlmes, un tas ir tikai loģiski, tomēr ir rīki, kas var uzlabot seksuālo pieredzi.

  • Maksts sausums. Menopauzē sievietēm hormonu ietekmē rodas izmaiņas, kas var mīlēšanos padarīt ne tik ērtu un patīkamu, var mazināties seksuālā dziņa. Tad būtu aicinājums doties pie ārsta, lai izmeklētos un meklētu risinājumus intīmās dzīves uzlabošanai. Papildu tam eksperte iesaka iegādāties kvalitatīvu lubrikantu, kas kopā ar ārsta norādījumiem palīdzēs izbaudīt mīlēšanās procesu.
  • Izmainīta erekcija. Vīriešiem novecojot, pasliktinās sirds asinsvadu sistēma, kas var ietekmēt erekciju. Erekcijas zudums ir viens no iemesliem, kāpēc cilvēki pārtrauc seksuālo dzīvi, atklāj speciāliste. “Diemžēl ir uzskats, ka īsts sekss ir tikai par un ap locekli, penetratīvs sekss jeb formā “loceklis vagīnā”. Ja to vairs nevar izdarīt, tad liela daļa vīriešu izlemj, ka sekss vairs nav aktuāls. Tomēr žēl, jo ir lietas, ar ko arī šādā gadījumā var darīt, lai saglabātu un uzlabotu seksuālo funkciju. Arī šajā gadījumā nepieciešams doties pie ārsta, lai novērtētu kopējo sirds-asinsrites sistēmas veselības stāvokli,” stāsta Eva Gulbe.

 

Ar ko sākt?

Cilvēkiem ar lielu dzīves un arī seksuālās dzīves pieredzi var būt interesanti izmēģināt rīkus intīmajai dzīvei. “Šeit paveras plaša pasaule un to kopā var pētīt līdz mūža galam,” ierosina Eva Gulbe. Viņa ieteiktu sākt ar pavisam vienkāršākām lietām, piemēram, dažādiem lubrikantiem. Tie dzimumaktu var padarīt daudz jutekliskāku, īpaši ja sievietei ir bijušas maksts sausuma iezīmes. Arī vīrietim lubrikants sniedz jaunas sajūtas. Tāpat, ja ir problēmas ar erekciju, var palīdzēt dažādi palīglīdzekļi, piemēram, erekcijas gredzeni, vakuumsūķni. Vairāk par erekcijas uzlabošanu lasiet ŠEIT

Saistītie raksti