Urologs: “Erektilā disfunkcija vīrietim ir ārstējama. Vienmēr!”

Problēmas ar erekciju kādā reizē var gadīties katram, un tas uzreiz nenozīmē, ka vīrietim jāsteidz meklēt speciālista palīdzība vai jāmeklē kādi stimulējoši līdzekļi. Kā saka klīnikas EGV urologs-andrologs Andris Ābele, par problēmu var runāt tad, ja mēģinājumi mīlēties beidzas ar fiasko trīs mēnešu garumā: “Tad diezgan droši var teikt, ka tā ir erektilā disfunkcija.”
Pēc ilgāka atturības perioda var gadīties, ka nesanāk, jo ķermenim ir jāpielāgojas. Jo regulāra dzimumdzīve palīdz ilgstoši uzturēt erekciju labā formā.

FOTO: Shutterstock.com

Pēc ilgāka atturības perioda var gadīties, ka nesanāk, jo ķermenim ir jāpielāgojas. Jo regulāra dzimumdzīve palīdz ilgstoši uzturēt erekciju labā formā.

Nereti dzirdētie izteikumi, ka vīrietis spēj mīlēties visur un vienmēr patiesībā mīts vien ir. Arī vīrieša spēju stāties dzimumattiecībās ļoti tieši ietekmē gan nogurums, gan stress, gan viss cits, kas organismam signalizē – ir pārslodze un laiks atpūtai. “Tajos brīžos erekcija kā organisma papildu sistēma vienkārši izslēdzas,” stāsta Andris Ābele un atgādina, ka tāpat var notikt reizēs, kad uzsāktas jaunas attiecības un mīlētāju starpā par visu vēl valda satraukums.

 

Zināšanai

  • Erekcija nozīmē to, ka vīrieša dzimumloceklis piebriest pietiekošā apjomā, lai varētu veikt apmierinošu dzimumaktu. Taču tas nenozīmē vienmēr, tā teikt, akmens cietu stāvokli dzimumloceklim. 
  • Katram vīrietim erekcija ir atšķirīga un dzīves laikā tā var mainīties – kādā brīdī erekcija ir spēcīgāka, citreiz mazāk izteikta, bet galvenais nosacījums ir, lai būtu iespējams veikt dzimumaktu. “Un arī ar puspiebriedušu dzimumlocekli tas ir iespējams, tikai jāiemācās, kā to izdarīt,” teic speciālists.

 

Erekcijas jeb erektilā disfunkcija nozīmē to, ka erekcijas vispār nav.

 

Biežākie problēmas cēloņi:

  • hronisks alkoholisms, kas Latvijā ir izplatīts;
  • dažādas nieru saslimšanas;
  • liekais svars jeb aptaukošanās, arī diezgan plaša problēma;
  • cukura diabēts – praktiski visiem cukura diabēta pacientiem agrāk vai vēlāk rodas problēmas ar erekciju;
  • paaugstināts asinsspiediens;
  • paaugstināts holesterīna līmenis asinīs;
  • dažādas prostatas saslimšanas;
  • vairogdziedzera problēmas;
  • multiplā skleroze;
  • dažādu medikamentu lietošana, kas pasliktina erektilo funkciju. Piemēram, antidepresanti, kas pasliktina gan erekciju, gan arī dzimumtieksmi jeb libido.

 

Vai problēmas ar erekciju var pārmantot?

Var gan, taču ne pašu erektilo disfunkciju, bet kādu no saslimšanām, kas ir šīs problēmas pamatā. Piemēram, ģimenes hiperholesterinēmiju, kad holesterīns izgulsnējas asinsvados pa visu organismu, pasliktinot asinsteci vai pat pavisam aizķepējot kādu asinsvadu. Parasti tiek runāts par to, cik slikti tas ietekmē sirds asinsvadus, taču maz vai gandrīz nemaz nerunā par to, ka holesterīna izgulsnēšanās asinsvados tikpat daudz ietekmē arī seksuālo funkciju. 

 

Andris Ābele skaidro, ka gan sirdī, gan dzimumloceklī asinis plūst pa līdzīga diametra artērijām. 

 

“Dzimumloceklim ir apmēram 1-2 mm, bet sirdij ap 2-3 mm plāna artērija. Tieši tāpēc tad, kad sākas problēmas ar erekciju, tas ir kā priekšvēstnesis, ka nākotnē varētu būt problēmas arī ar sirdi. 

 

Jo aterosklerotiskās pangas jeb holesterīna izgulsnējumi vispirms ietekmē mazākās artērijas,” saka urologs un piebilst – lai cik savādi šķistu, bet tāpēc erektilā disfunkcija ir dzīvību apdraudošs stāvoklis. “Jo erektilās disfunkcijas gadījumā pastāv liela varbūtība, ka ir problēmas ar asinsvadiem, bet tas nozīmē lielākus insulta, infarkta riskus utt.,” teic Andris Ābele.

 

2 mīti un patiesības

 

Mīts: Alkohols uzlabo erekciju!

Patiesība: “Alkohols cilvēkam nav vajadzīgs nekādās devās, jo etanols, ko uzņemam līdz ar alkoholu, neko labu mūsu organismā nedara,” pauž ārsts. Taisnība gan ir, ka glāze vīna var mazināt satraukumu un palīdzēt atbrīvoties gadījumos, kad ir satraukums, piemēram, uzsākot jaunas attiecības, taču mēdz būt arī pretēji – tieši alkohola dēļ iecerētā mīlēšanās var nesanākt.  

“Satraukums jau parasti ir tāpēc, ka pāris savā starpā kaut ko nav izrunājis, tāpēc aicinu, uzsākot partnerattiecības, izrunāt arī ar dzimumdzīvi saistītus jautājumus,” mudina Andris Ābele.

 

Reklāma
Reklāma

Mīts: Erektilā disfunkcija ir tikai gados vecākiem vīriešiem, jeb sākot no 40 vai 50 gadu vecuma!

Patiesība: Dati rāda, ka apmēram 15 % vīriešu, kam diagnosticēta erektilā disfunkcija, ir jaunāki par 40 gadiem. “Tas nozīmē, ka problēma skar visas vecuma grupas, taču, protams, ar gadiem šīs problēmas biežums pieaug, tāpat kā citas veselības likstas,” norāda speciālists.

 

Kā ārstē?

Andris Ābele paskaidro, ka erektilo disfunkciju var iedalīt divās grupās – psihogēnā erektilā disfunkcija, kas biežāk skar gados jaunus cilvēkus, jo saistīta ar vīrieša emocionālo stāvokli, un organiska erektilā disfunkcija, kas sastopama visbiežāk un saistīta ar asinsvadu problēmām, cukura diabēta izraisītām polineiropātijām u.tml. 

 

Pirmajā gadījumā problēma gandrīz vienmēr ir atrisināma un salīdzinoši viegli. Īpaši, ja vīrietim ir ilgstošas monogāmas attiecības un netiek veikti sānsoļi. Ne velti ir stāsti par to, ka – ar sievu sanāk, bet ar mīļāko ne. 
 

Savukārt organisku cēloni visbiežāk novērst nav iespējams, bet, kā saka ārsts, mūsdienās ir dažādi līdzekļi, lai “palīdzētu pacientam erekciju, pirmkārt, sasniegt, un, otrkārt, noturēt pietiekoši ilgi, lai veiktu apmierinošu dzimumaktu”.

 

  • Visneinvazīvākā metode ir vakuumierīces. Tās ir ierīces, kas izpumpē gaisu ap dzimumlocekli, tas piebriest un tad to nofiksē. Problēma – ierīce ir neērta un “procedūra” sāpīga, taču efektivitāte ļoti laba.

 

  • Tomēr biežāk problēmas risināšanai tiek izmantoti medikamenti. Vispazīstamākie ir fosfodiesterāzes inhibitoru grupas medikamenti, piemēram, sildenafils, taču urologs atklāj, ka tas bijis viens no pirmajiem šāda veida medikamentiem un tagad pieejami arī jaunākas paaudzes preparāti. Šie medikamenti veicina asins pieplūdumu dzimumloceklim, taču ar nosacījumu, ka vīrietim ir dabīga vēlme mīlēties, iekāre. Ja viņš nevēlēsies dzimumaktu, iedzerot zāles, erekcijas nebūs.

 

  • Ja asinsvadu disfunkcija ir pārāk liela vai traucēts jutīgums, piemēram, cukura diabēta gadījumā vai pēc dažādām prostatas operācijām, tad ar iekšķīgi lietojamiem medikamentiem līdzēts nebūs. Tādos gadījumos problēmu var risināt ar injekcijām dzimumloceklī. Tās ir efektīvas vienmēr, arī bez iekāres. “Pirmajā reizē pacientam parādām, kā to darīt, un turpmāk viņš pats veic šīs injekcijas,” saka Andris Ābele paskaidrojot, ka adatiņa ir pavisam maza (kā cukura diabēta gadījumos insulīna injekcijām izmantojamās) un dūrienu veic dzimumlocekļa pamatnē. 

 

Kā saka speciālists, pirmajās reizēs ir grūti to izdarīt, bet “tad jau pierod. Un rezultāts ir labs”. 

 

Tiesa gan, arī šajā gadījumā jārēķinās ar nelielām sāpēm, ko rada gan adatas dūriens, gan pati erekcija, kas var būt pārāk spēcīga un arī pārāk ilga. Tad ir sajūta, ka audi tiek tā kā plēsti. Taču parasti kopā ar speciālistu aši vien tiek piemeklēta atbilstoša ievadāmā medikamenta deva un viss ir kārtībā.

 

  • Gadījumos, kad vīrietis kādu iemeslu dēļ nevēlas vai nevar lietot injekcijas, ir iespēja implantēt dzimumlocekļa protēzi, kas mūsdienās ir ļoti modernas – pieejamas gan puscietās, kas ir vienkāršākas un pēc kuru implantēšanas dzimumloceklis visu laiku ir puseriģētā stāvoklī, gan modernas piepumpējamas protēzes, kad sēklinieku maisiņā tiek implantēts speciāls ventilis – mazs pumpītis, ko caur ādu uzpumpē, ieoperētā protēze izplešas un dzimumloceklis piebriest. Savukārt pēc dzimumakta pumpītī esošo ventili nospiež, protēzes iztukšojas un dzimumloceklis samazinās.

 

Vai vīrietis gūst baudu, ja ir protēze?

“Šādos gadījumos visticamāk ejakulācijas un arī orgasma nebūs, bet būs akts un aktīva dzimumdzīve, kas pāriem ir ārkārtīgi būtiska veselīgu attiecību sastāvdaļa,” saka urologs un paskaidro, ka par labu protēzes ievietošanai izšķiras tad, kad stāvoklis ir nopietns. Piemēram, viena no indikācijām ir prostatas vēzis, un šādas operācijas laikā dažkārt tiek bojāti nervi, kas atbild par erekciju. 
“Bet dzimumakts jau nav tikai tas, ko gūsti sev. Tas ir ļoti intīms emocionāls kontakts, kad partneris gūst prieku arī no tā, cik labi ir otram,” piebilst Andris Ābele.  
 

Viņš arī atgādina – ja ir vēlme saglabāt veselīgu erektilo funkciju, tad tā ir jālieto! 

 

Pēc ilgāka atturības perioda var gadīties, ka nesanāk, jo ķermenim ir jāpielāgojas. “Regulāra dzimumdzīve palīdz ilgstoši uzturēt erekciju labā formā. Tāpat kā ar treniņiem – mums nepieciešama regulāra fiziska slodze, lai uzturētu savu ķermeni funkcionēt spējīgu. Jo abos gadījumos tas saistīts gan ar muskuļu, gan asinsvadu veselību, gan ar emocionālo stāvokli un visu pārējo.”

Saistītie raksti