Vai vīrietis var inficēties ar piena sēnīti?

Varētu šķist, ka piena sēnītes infekcija ir tikai sieviešu lieta. Vai tomēr arī vīrieti var skart šī slimība?
Vīrietis sūdzību gadījumā palīdzību var meklēt  urologa vai dermatovenerologa.

FOTO: Shutterstock.com

Vīrietis sūdzību gadījumā palīdzību var meklēt urologa vai dermatovenerologa.

Uz jautājumu atbild ginekoloģe Aija Tula-Rijkure.

Lai arī vīriešu dzimumorgāni ir veidoti pavisam citādi nekā sieviešu, arī vīrietis var ciest no piena sēnītes infekcijas, un tā noteikti nav tikai “sieviešu kaite”. Ir gadījumi, kad arī vīrieši sastopas ar dažādām šīs slimības pazīmēm – nieze, apsārtums, aplikums uz dzimumlocekļa. 

 

Vīrietis var saņemt šo infekciju no savas partneres saskarsmes ceļā. Neatkarīgi no sievietes vīrietim sēnīte varētu aktivizēties gadījumā, ja tiek dzertas antibiotikas. Arī vīriešiem paralēli antibiotikām būtu ieteicams lietot probiotikas. 

 

Vai vīrietis ir jāārstē?

Aktuāls ir jautājums, vai gadījumā, ja sievietei ir sūdzības par piena sēnīti, būtu jāārstē arī viņas partneris. Lai gan ginekologu vidū viedokļi ir dažādi, Aija Tula-Rijkure norāda – ja partnerei šī infekcija ir bieži, būtu ieteicams vīrietim saskaņā ar ārsta norādījumiem izdzert pretsēnīšu preparātu kursu.

Reklāma
Reklāma

 

Ja vīrietis jau sastopas ar akūtām infekcijas pazīmēm (nieze, apsārtums, aplikums), viņš var to mazināt ar kādu bezrecepšu ziedi, ko iespējams iegādāties aptiekā. Ļoti svarīgi šādā situācijā būtu izslēgt citas slimības, kas var slēpties aiz šādiem simptomiem, un sūdzību gadījumā apmeklēt ārstu, piemēram, urologu vai dermatovenerologu. 

 

Vai dzimumdzīve sēnītes gadījumā ir iespējama?

Pie akūta piena sēnītes stāvokļa dzimumdzīve, visticamāk, nemaz nebūs iespējama – būs nieze, sūrstoša un nepatīkama sajūta. Taču, ja simptomi ir tikai pastiprināti izdalījumi, dzimumdzīve var būt. Jebkurā gadījumā (un jo īpaši, ja ir sēnīšu infekcija) ļoti svarīgi ir ievērot intīmo higiēnu – apmazgāties pirms un pēc dzimumakta abiem partneriem. “Atgādinājums īpaši vīriešiem būtu rūpīgi nomazgāt locekli, arī visu, kas atrodas un ir sakrājies aiz priekšādiņas. To noteikti vajadzētu mācīt zēniem,” aicina ārste. Lai arī vīriešiem fizioloģiski nav tik daudz vietas, kur šai sēnītei uzkrāties, nepietiekama higiēna var izsaukt arī kādus nepatīkamus simptomus.

Saistītie raksti