Piena sēne – svarīgākais, kas par to būtu jāzina ikvienai sievietei

Piena sēne ir visai izplatīta un bieža saslimšana, par to, kādi ir piena sēnes simptomi un kā labāk rīkoties, ja ir aizdomas par saslimšanu, stāsta Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ginekoloģe dzemdību speciāliste Dr. Olga Boka-Veide
Ja sieviete pirmo reizi sastopas ar šādiem simptomiem, tad labāk būtu vērsties pie ginekologa, lai saprastu, ka tā tiešām ir piena sēne, jo mēdz būt citas saslimšanas, kurām ir līdzīgi simptomi kā piena sēnei, bet tām ir cita ārstēšana.

FOTO: Shutterstock.com

Ja sieviete pirmo reizi sastopas ar šādiem simptomiem, tad labāk būtu vērsties pie ginekologa, lai saprastu, ka tā tiešām ir piena sēne, jo mēdz būt citas saslimšanas, kurām ir līdzīgi simptomi kā piena sēnei, bet tām ir cita ārstēšana.

Piena sēne ir visai izplatīta un bieža saslimšana, tā rodas maksts mikrofloras izmaiņu dēļ un to izraisa sēnīte. 

Sēnīte ir daļa no normālas maksts mikrofloras un šad tad to atrod arī makts uztriepes analīzēs, bet tas nenozīmē, ka tā uzreiz ir jāārstē. 

Jāārstē tikai tad, kad ir sūdzības. Problēmas sākas, kad sēnīte savairojas pārāk daudz un ir vairāk nekā citas baktērijas, kurām tur ir jābūt, skaidro Olga Boka-Veide.

 

Piena sēnes simptomi:

  • nieze makstī,
  • balti biezpienveida izdalījumi,
  • diskomforts dzimumakta laikā,
  • diskomforts urinācijas laikā.

 

Ja sieviete pirmo reizi sastopas ar šādiem simptomiem, tad labāk būtu vērsties pie ginekologa, lai saprastu, ka tā tiešām ir piena sēne, jo mēdz būt citas saslimšanas, kurām ir līdzīgi simptomi kā piena sēnei, bet tām ir cita ārstēšana.  Kā arī speciālists varēs ieteikt labāko rīcības plānu, kā rīkoties un ko darīt, ja piena sēne atkārtojas. Jo jāsaka, ka ja sievietei piena sēne ir bijusi vienu reizi, tad ir liela varbūtība, ka tā atkārtosies. 

Reklāma
Reklāma

Piena sēni var nodot arī partnerim dzimumakta laikā. 

Vīrietim tā izpaudīsies kā sarkani izsitumi uz dzimumlocekļa un neliela nieze, bet ārstēšana šajā gadījumā ir jāsaņem abiem.

 

Piena sēne biežāk var būt šādos gadījumos:

  • Medikamentu lietošanas laikā, piemēram, antibiotikas var izraisīt maksts mikrofloras izmaiņas.
  • Kad ir novājināta imunitāte – saaukstēšanās vai hroniskas slimības.
  • Grūtniecības laikā, jo sievietei mainās imunitāte.
  • Vasarā, ja laicīgi nenomaina slapju peldkostīmu vai sasvīdīšu apakšveļu. Tāpat arī piena sēni var veicināt sintētiska un pieguļoša apakšveļa.
  • Arī stress var ietekmēt maksts mikrofloras izmaiņas un piena sēnes attīstību.

 

Ja piena sēne ir 1-2x gadā, tad var lietot aptiekā nopērkamus bezrecepšu līdzekļus. 

Taču, ja piena sēne piemeklē biežāk, tad jāvēršas pie speciālista, lai viņš izvērtētu, vai nav nepieciešama dziļāka ārstēšana ar spēcīgākiem preperātiem.

Saistītie raksti