Urologs: “No 15 gadu vecuma reizi mēnesī jāveic sēklinieku pašpārbaude!”

Sēklinieku vēzis ir ļaundabīga saslimšana, kas skar tieši gados jaunus vīriešus. “Un, tāpat kā citas onkoloģiskas slimības, arī šī būs vieglāk uzveicama, ja laikus tiks atklāta,” saka klīnikas EGV urologs-andrologs Andris Ābele.
Sēkliniekam kā orgānam mūsu ķermeņa temperatūra – 37 grādi – ir par augstu, tai jābūt par diviem grādiem zemākai. Pretējā gadījumā vismaz par 30 % palielinās risks, ka dzīves laikā attīstīsies sēklinieku vēzis.

FOTO: Shutterstock.com

Sēkliniekam kā orgānam mūsu ķermeņa temperatūra – 37 grādi – ir par augstu, tai jābūt par diviem grādiem zemākai. Pretējā gadījumā vismaz par 30 % palielinās risks, ka dzīves laikā attīstīsies sēklinieku vēzis.

Visbiežāk sēklinieku vēzi atklāj jauniešiem un vīriešiem līdz 40 gadu vecumam, un labākā skrīninga metode, kā šo ļaundabīgo saslimšanu laikus atklāt, ir sēklinieku pašpārbaude reizi mēnesī. “Ar to pietiek,” norāda speciālists un aicina – tiklīdz ir kaut mazākās aizdomas par kādām izmaiņām, vislabāk uzreiz doties pie ārsta, kurš tad veiks sēklinieku ultrasonogrāfiju un, ja būs nepieciešams, iedos arī nosūtījumu asinsanalīžu veikšanai uz speciāliem audzēja marķieriem.

 

Svarīgais puisītim līdz sešu mēnešu vecumam

Sākotnēji sēklinieki atrodas vēdera dobumā, tad caur cirkšņa kanāliem tie slīd uz leju sēklinieku maisiņos. Dažkārt gadās, ka viens no tiem vai pat abi pa ceļam “iesprūst” – to sauc par kriptohrismu. Ne velti ikmēneša apskatēs bērna ārsts mēdz iztaustīt zīdaiņa sēkliniekus – noslīdējušiem maisiņos tiem jābūt līdz sešu mēnešu vecumam. Ja tas nav noticis, jārīkojas ātri un jāsaprot, kur tieši sēklinieks palicis – vēdera dobumā vai cirkšņa kanālā. “To ir svarīgi atklāt iespējami ātri, jo to vēl var labot, veicot operāciju, kuras laikā sēklinieku novieto tur, kur tam jābūt. Tas vēlākā dzīvē visbiežāk nekādas sekas neatstās,” stāsta urologs-andrologs un piebilst – jo vēlākā vecumā tas tiek darīts, piemēram, pusotra vai divu gadu vecumā, jo sliktāka būs šī sēklinieka funkcija: “Un diemžēl tad pieaug arī onkoloģiskie riski.”

 

Andris Ābele skaidro, ka sēkliniekam kā orgānam mūsu ķermeņa temperatūra – 37 grādi – ir par augstu, tai jābūt par diviem grādiem zemākai. Pretējā gadījumā vismaz par 30 % palielinās risks, ka dzīves laikā attīstīsies sēklinieku vēzis. 

“Tāpēc sēklinieki nosacīti atrodas ķermeņa ārpusē, jo tiem jādzesējas,” uzsver speciālists un atgādina par ieteikumiem auglībai – sēkliniekus nekarsēt! Tas nozīmē neturēt klēpī datoru, ilgstoši nelietot apsildāmos sēdekļus, pārmērīgi ilgi nekarsēties pirtī vai vannā utt.

 

Pubertātē “atmostas” 

Līdz pubertātei sēklinieki ir miera stāvoklī. Sākoties pubertātei, kas parasti ir 9–14 gadu vecumā, sākas dzimumnobriešana, un novēro sēklinieka palielināšanos apjomā. Arī dzimumloceklis aug garāks – tas viss liecina, ka zēna organismā mainījies hormonālais līmenis, kas aktivizējis arī sēklinieku funkciju un līdz ar to notiek aktīva šūnu dalīšanās, jo sēkliniekos veidojas spermatozoīdi, testosterons... 

 

“Tad, kad ir ļoti ātra, aktīva šūnu dalīšanās, pastāv lielāki riski, ka kāda no šūnām var pārprast savu funkciju un izdomāt, ka nepakļausies kopējam ķermeņa regulējumam, un tā sāk dzīvot savu dzīvi. 

Reklāma
Reklāma

 

Tā šie audzēji rodas,” skaidro Andris Ābele un piebilst, ka regulāras sēklinieku pašpārbaudes vajadzētu uzsākt apmēram no 15 gadu vecuma. 

 

Ir daudz un dažādi iemesli, kas provocē ļaundabīgu audzēju veidošanos – ārējās vides faktori, dažādi kaitīgi ieradumi, iedzimtība, infekcijas, traumas u.tml.
“Problēma ir tā, ka audzēju noķert agrīnā stadijā ir pagrūti, jo sākotnēji nav ne īpašu simptomu, ne sūdzību. Šī iemesla dēļ, tāpat kā sievietēm reizi mēnesī jāveic krūšu pašpārbaude, tās iztaustot, vīriešiem reizi mēnesī vajadzētu pārbaudīt savus sēkliniekus,” atgādina urologs-andrologs.  

 

Kā iztaustīt?

Andris Ābele uzsver – katram tētim vajadzētu parādīt savam dēlam, kā tas darāms, lai pēc tam puisis pats to paveiktu. Galvenais šo pašpārbaudi veikt saudzīgi, lēni un maigi – sēklinieku paņem abās rokās un maigi iztausta no augšas līdz apakšai, lai saprastu, vai nav radies kāds sabiezējums vai kas cits aizdomīgs. Tam jābūt vienmērīgi blīvam.

 

Svarīgi!

Pārāk aktīvi, nesaudzīgi veicot pašpārbaudi, sēklinieks var sagriezties, un tad būs vajadzīga operācija, lai to atgrieztu atpakaļ. Taču par nepareizām darbībām vēstīs nepatīkamas vai pat sāpīgas sajūtas.

 

Ja izmaiņas, tad audzējs? 

“Noteikti ne,” uzsver Andris Ābele un paskaidro, ka nereti pašpārbaudes laikā vīrietis jūt, ka viena puse ir tāda kā sāpīgāka, jutīgāka. Visbiežāk šādām sajūtām par pamatu ir kāds iekaisums. “Tāpat tās var būt cistas vai paplašinātas sēklinieka vēnas, taču labāk lieku reizi aiziet pie ārsta, nekā kaut ko palaist garām. Ultrasonogrāfija ir labākā metode, lai veiktu sēklinieku pārbaudi, pie tam tas nav sāpīgi.”  

Saistītie raksti