Kādi ir biežākie iemesli maksts sausumam PLUS labākie risinājumi

Sausums makstī var rasties ikvienai sievietei gandrīz jebkurā vecumā, tomēr katrā vecumā tam var būt cits iemesls. Par to kādēļ rodas maksts sausums un kā labāk rīkoties šajā situācijā, skaidro Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ginekoloģe dzemdību speciāliste Dr. Olga Boka-Veide
Sausums makstī var rasties ikvienai sievietei gandrīz jebkurā vecumā, tomēr katrā vecumā tam var būt cits iemesls.

FOTO: Shutterstock.com

Sausums makstī var rasties ikvienai sievietei gandrīz jebkurā vecumā, tomēr katrā vecumā tam var būt cits iemesls.

Iemesli maksts sausumam var būt dažādi, bet visbiežāk tie rodas hormonu svārstības rezultātā. Un šādas svārstības visbiežāk sieviete var piedzīvot:

  • Pēcdzemdību periodā – kad mamma baro bērniņu ar krūti.
  • Menopauzē – kad samazinās sievišķie hormoni.

 

Bet maksts sausums var rasties arī, ja:

Reklāma
Reklāma
  • Lieto specifiskus medikamentus, visbiežāk pie nopietnām un sistēmiskām saslimšanām.
  • Pārāk bieži un cītīgi apmazgājas, kā arī, ja lieto nepiemērotos mazgāšanas līdzekļus un apmazgā ne tikai ārējos dzimumorgānus, bet arī maksts iekšpusi.
  • Pārāk strauji uzsāk dzimumaktu un nav pietiekama lubrikācija. Bet jāpiemin, ka šajā gadījumā maksts sausums rodas īslaicīgi un drīz vien maksts mikroflora atjaunojas un sausums izzūd.

 

Ņemot vērā iemeslus maksts sausumam, var piemeklēt arī atbilstošus risinājumus:

  • Maksts mitrinātāji – tie palīdz vairumā gadījumu. Aptiekās ir nopērkami ļoti daudz un dažādi maksts mitrinātāji, ir arī mitrinātāji ar dabīgām sastāvdaļām, kurus droši var lietot arī krūts barošanas laikā. Protams, var būt individuāli izņēmumi, kad kādai sievietei var būt nepanesība, bet tas ir ļoti retos gadījumos. Parasti pietiek, ja iziet vienu kursu, tās ir 10 svecītes, kuras jālieto pa vienai katru dienu. Reizēm šo kursu var uzsākt intensīvāk un lietot katru dienu, bet pēc tam vēlāk var skatīties pēc vajadzības, varbūt reizi divās dienās vai reizi nedēļā, skaidro Olga Boka-Veide.
  • Hormonu terapija – konsultējoties ar ārstu, hormonu terapija var palīdzēt maksts sausumam menopauzes gadījumā. Šajā periodā papildus var izmantot arī maksts mitrinātājus.
  • Lubrikanti – ja maksts sausumu ir izraisījusi pārāk strauja dzimumakta uzsākšana, tad šajā gadījumā būtu nepieciešams lietot lubrikantu, lai samazinātu maksts sausumu un diskomfortu. Lubrikanti palīdzēs dzimumdzīvei arī menopauzē un krūts barošanas laikā.
  • Regulāra kvalitatīva dzimumdzīve vai masturbācija – šādi tiek palielināts asins pieplūdums makstī un tas, savukārt, palīdz samazināt sausumu.

Saistītie raksti