Vecāks jautā: vai skolotājiem ir tiesisks pamats bērniem nedot uz mājām pārbaudes darbus?

"Vēlos noskaidrot, vai skolotājiem ir tiesisks pamats bērniem nedot uz mājām pārbaudes darbus? Skolēns ar tiem var iepazīties tikai skolā, uz mirkli apskatot un liedzot iespēju to pat nobildēt, bet vecāks darbu var redzēt tikai, ja nāk uz skolu," ar šādu jautājumu "Mammamuntetiem.lv" vērsās kāda 8.klases skolēna vecāks. Atbildi sniedz Izglītības kvalitātes valsts dienests.
Izglītības jomu reglamentējošajos normatīvajos aktos nav noteikti nosacījumi, kādā vecāki un skolēni jāiepazīstina ar novērtētiem skolēna pārbaudes darbiem.

FOTO: Shutterstock.com

Izglītības jomu reglamentējošajos normatīvajos aktos nav noteikti nosacījumi, kādā vecāki un skolēni jāiepazīstina ar novērtētiem skolēna pārbaudes darbiem.

Vecāks jautā:

“Labdien! Vēlos noskaidrot, vai skolotājiem ir tiesisks pamats bērniem nedot uz mājām pārbaudes darbus? Skolēns ar tiem var iepazīties tikai skolā, uz mirkli apskatot un liedzot iespēju to pat nobildēt, bet vecāks darbu var redzēt tikai, ja nāk uz skolu. Dēls mācās 8.klasē un vairākos mācību priekšmetos klases vidējā atzīme ir ap 4 ballēm vai nesekmīga, līdz ar to, ja nav iespējams iepazīties ar savām kļūdām un mājās tās pārrunāt, rodas nopietns zināšanu robs arī turpmākās mācību vielas apguvē. No šā gada septembra arī nesekmīgo darbu pārrakstīšana būs liegta – tādā gadījumā, manuprāt, nebūs nekāda pamata darbus nedot uz mājām.”
 

Atbild Izglītības kvalitātes valsts dienesta vecākā eksperte Jana Veinberga:
 

Ņemot vērā, ka izglītības jomu reglamentējošajos normatīvajos aktos nav noteikti nosacījumi, kādā vecāki un skolēni jāiepazīstina ar novērtētiem skolēna pārbaudes darbiem, tos var noteikt skola savā mācību sasniegumu vērtēšanas kārtībā, kurai jābūt publiski pieejamai.

Reklāma
Reklāma


Tomēr Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) skatījumā izglītības iestādei un tās pedagogiem nav pamata atteikt nepilngadīga skolēna vecākiem vai pilngadīgam skolēnam izsniegt novērtētu skolēna pārbaudes darbu pēc vecāka vai skolēna pieprasījuma. Vienlaikus jāteic, ka izglītības iestāde un tās pedagogi objektīvu iemeslu dēļ var ierobežot novērtēta skolēna pārbaudes darba izsniegšanu (tā kopēšanu, fotografēšanu u.tml.), piemēram, neizsniegt pārbaudes darbu pirms samērīgā laikā nav novērtēti visu pārējo skolēnu pārbaudes darbi. 


Līdz ar to aicinām sākotnēji vecākus vērsties pie skolas direktora un pārrunāt jautājumu gan par nepieciešamību iepazīties ar novērtētiem skolēnu pārbaudes darbiem un kārtību, kā to izdarīt, gan par to, kādēļ “vairākos mācību priekšmetos klases vidējā atzīme ir ap “4” ballēm vai nesekmīga” un kā varētu šo situāciju uzlabot, lai skolēniem nebūtu “robu” zināšanās un viņi sekmīgi pabeigtu 9. klasi. Ja risinājumu neizdodas rast vai tas neapmierina, aicinām izvērtēt nepieciešamību vērsties pie skolas dibinātāja (pašvaldības skolas gadījumā – pašvaldības izglītības pārvaldē). Ja arī tādā gadījumā jautājumu neizdodas atrisināt, var vērsties Izglītības kvalitātes valsts dienestā.

Saistītie raksti