Biete, burkāns, kāpostiņš... Rudens veltes mazuļa uzturā un receptes piebarojumam

Ēst vairāk “sezonāli” ir bieži dzirdēts uztura speciālistu ieteikums. Tas nozīmē – ikdienas ēdienkartē ietvert tos produktus, kas ir raksturīgi noteiktajam gadalaikam. Uz vecākus interesējošo jautājumu, kā sezonālās – rudens – veltes iekļaut mazuļa uzturā, žurnālā "Mammām un Tētiem. Zīdainis" atbild pediatre, alergoloģe Dace Kārkliņa.
  • Gunita Krilova

    Gunita Krilova

    žurnāliste

  • Dace Kārkliņa

    Dace Kārkliņa

    Alergoloģe, pediatre

Kā un no kāda vecuma mazuļa uzturā vajadzētu ieviest mazāk populārus rudens augļus un dārzeņus?

FOTO:

Kā un no kāda vecuma mazuļa uzturā vajadzētu ieviest mazāk populārus rudens augļus un dārzeņus?

Kartupeļi, kabači, ķirbji, puķkāposti, āboli – ir daudz dzirdēts par šiem tipiskajiem Latvijas rudens produktiem, bet kā un no kāda vecuma mazuļa uzturā vajadzētu ieviest mazāk populārus rudens augļus un dārzeņus?
 

Sezonāls un lielisks vietējais produkts – kāposts

Atbildot uz jautājumu, kad un kā mazulim piedāvāt kāpostu, alergoloģe Dace Kārkliņa atzīst, ka, iespējams, šis patiesi varētu būt nedaudz piemirsts dārzenis. Parasti vecākiem lielākais uztraukums ir par to, vai kāposti neveicinās mazuļa vēdera pūšanos. Šī iemesla dēļ tie kā pirmais piebarojums parasti netiek praktizēts, kaut gan kāposti varētu būt labs dārzenis piebarojuma sākumā. Kāpostiem ir daudz pozitīvu īpašību, kā dēļ tos var iekļaut mazuļa ēdienkartē jau diezgan agri, – tie ir neitrālā krāsā, līdz ar to parasti maz alerģiski, tie ir vietējais produkts un rudens ir īstā sezona, lai tos baudītu. Kāposti satur ļoti daudz šķiedrvielu, tāpēc ir piemērots produkts bērniem, kam ir tendence uz retāku vēdera izeju. “Sākumposmā – ne pašās pirmajās piebarojuma uzsākšanas reizēs – ieteiktu kāpostu mazulim piedāvāt, piemēram, dārzeņu sautējumā. Tātad – kad bērns jau ir iepazinis dažādus dārzeņus,” stāsta speciāliste, norādot, ka kāpostu var iekļaut bērna ēdienkartē pirms gada vecuma.

 

Kāposti satur ļoti daudz šķiedrvielu, tāpēc ir piemērots produkts bērniem, kam ir tendence uz retāku vēdera izeju. 


 

Bietes – drīzāk ap gada vecumu

Par biešu lietošanu zīdaiņa uzturā pediatre teic tā: ja ģimene ir liela biešu cienītāja, tad, iespējams, arī zīdainis tās var baudīt jau nedaudz pirms gada vecuma sasniegšanas. “Viss ir atkarīgs gan no pašas ģimenes, gan bērniņa. Noteikti biete nebūs tas dārzenis, ar ko sākt piebarojumu, tomēr tad, kad mazulis jau ir iepazinis citus dārzeņus, viņam bieti nelielās devās var pievienot tam ēdienam, ko viņš ir radis ēst, piemēram, zupai. Tomēr, ja ģimene nav tāda, kas bieži gatavo bietes, šis būs produkts, ko varētu piedāvāt pēc gada vecuma.” 

Dace Kārkliņa uzsver, ka arī svaigas un marinētas nav piemērotas zīdainim līdz gada vecumam, un mazulim draudzīgākais biešu pagatavošanas veids būs sautēšana, vārīšana vai cepšana krāsnī. Jāatceras, ka sarkanās bietes mīkstina un šķidrina vēdera izeju, tāpēc, iespējams, mazulim, kurš jau ir sasniedzis gada vecumu un kuram ir reta vēdera izeja, bietes ir labs dārzenis, ko piedāvāt. 

 

Ņem vērā, ka bietes parasti iekrāso gan bērna urīnu, gan cieto vēdera izeju, un to var novērot vai nu autiņbiksītēs, vai podiņā, un par to nav jāsatraucas.



Atceries! 
Ieviešot jaunu produktu, vēro mazuļa reakciju! Jaunus produktus ēdienkartē ievies pa vienam.


Vecāku jautājumi, speciālistes atbildes

 

Jautājums: Vai rudens dārzeņu biezeņiem ir jāpievieno eļļa, lai uzsūktos visas nepieciešamās minerālvielas un vitamīni?

Atbilde: Dažas eļļas piles biezenim varētu pievienot. Ja ir redzams, ka biezenis ir pasauss, pāris piles labas, kvalitatīvas olīveļļas būs vērtīgas. Olīveļļa var palīdzēt labāk uzsūkties eļļā šķīstošajiem vitamīniem, piemēram, burkānos esošajam A vitamīnam.

 

Jautājums: Vai piedāvāt zīdainim burkānu sulu? Cik daudz ir par daudz?

Atbilde: Joprojām starp padomiem, kā barot mazuli, ir sastopams ieteikums jau agrīnā vecumā – parasti tiek minēti 4 mēneši – zīdainim piedāvāt burkānu sulu. Taču nav pierādījies, ka tas būtu kas ļoti vērtīgs un vajadzīgs. Protams, burkānu sula rosina un veido dažādu garšu uztveri, tomēr četru vai sešu mēnešu vecumā, kad mazulim vēl nav nobriedis zarnu trakts, svaigi spiestu sulu dot nav ļoti vērtīgi.  Katram bērnam ir savs laiks, kad viņš ir gatavs ēst konkrētu produktu, tomēr piedāvāt koncentrētu sulu noteikti nevajag tik agrīnā vecumposmā. 

Ja vecāki tomēr vēlas mazulim pirms gada vecuma sasniegšanas dot mājās spiestu sulu, tā ir jāatšķaida koncentrācijā apmēram 1:10 ar ūdeni. Sākumā bērns iepazīs dažādās garšas, un tad sulas koncentrāciju var palielināt. Vislabāk izvēlēties vietējos augļus un dārzeņus un spiest sulas no tiem.

 

Ņem vērā!  100 % svaigi spiestu sulu mazulim būtu vēlams piedāvāt tikai ap triju gadu vecumu. Līdz tam sulas ir jāatšķaida.

Reklāma
Reklāma

 

Modē nākuši smūtiji. Vai tādus var iekļaut zīdaiņa ēdienkartē? 

Kā vērtē pediatre, smūtijs ir tas pats biezenis, tikai svaigs. “Mazulis to, visticamāk, nevarēs izdzert lielā daudzumā. Kad vecāki jau zina, kurus produkts bērns ir iepazinis, no tiem var pagatavot smūtiju un sākumā piedāvāt kādu tējkaroti. Taču, tā kā smūtijā ir svaigi augļu un dārzeņi, to vislabāk atšķaidīt – ar ūdeni, pienu vai piena maisījumu.” 

Pediatre norāda, ka šāds smūtijs noder zīdaiņa ēdienkartes dažādošanai, bet tas nebūs uzturā obligāti iekļaujams ēdiens. Pārsvarā līdz gadam mazulim dod termiski apstrādātus augļus un dārzeņus – vārītus, sautētus, tvaicētus, krāsnī ceptus. D. Kārkliņa norāda, ka svaigus varētu ieteikt piedāvāt tos augļus vai dārzeņus, kas pieejami mums tepat Latvijā, taču arī nelielā apjomā. “Tas noteikti būs tikai tad, kad mazulis ir iemācījies ēst dārzeņus un putras,” skaidro speciāliste.


Kad piedāvāt sēnes? 

Daudziem pieaugušajiem sēnes ir liels iepriecinājums, tomēr, kā atzīst speciāliste, sēnes mazulim līdz 1,5 gadu vecumam nebūtu piemērots produkts: “Man gribētos sēnes tomēr atstāt uz vēlāku laiku. Varbūt ir tādi drosmīgi vecāki, kas var iedot bērnam sēnes līdz šim vecumam, taču sēnes ir smags un grūti pārstrādājams produkts. Reti kurš mazulis līdz 1,5 gadiem ir ar tādu kuņģa traktu, kas tiek galā ar visu, ko vecāki piedāvā. Vēders mazulim ir ļoti jutīgs un reaģē dažādi uz to, kas viņam tiek piedāvāts. Varbūt mazajam, ja viņš netīšām apēdīs kriksīti gaileņu mērces, nekas nenotiks, bet speciāli līdz gada vecumam es noteikti neieteiktu piedāvāt mazulim sēnes,” spriež D. Kārkliņa.

Mazulis un viņa gremošanas un izvadsistēma nobriest līdz trīs gadu vecumam, kad zarnu sieniņas jau ir nostiprinājušās un viss zarnu trakts strādā pilnvērtīgi. Trīs gadi ir tas vecums, kad varētu sākt mēģināt bērnam piedāvāt sēnes – mērcē vai zupā. Noteikti pirms tam tās ir jāapstrādā. Tomēr sēnes nebūs galvenais produkts, kam jābūt mazuļa uzturā, – speciāliste norāda, ka tas atkal ir atkarīgs no ģimenes un konkrētā bērna. Tomēr viņa uzsver, ka sēnes nav produkts, bez kura bērns nevar iztikt, – tas ir labs pieaugušajiem.

 

Svarīgi!
No sarkanajiem augļiem un dārzeņiem mazulim var būt alerģiska reakcija, tomēr no tiem bez iemesla nevajadzētu izvairīties. Piedāvā jauno produktu un bērnu novēro!
 


Jautājums: Vai plūmes zīdainim nav pārāk stiprs produkts?
 

Atbilde: Plūmes ir labs produkts, ko var gan pievienot mazuļa biezputrām, gan piedāvāt tāpat. Jāatceras, ka plūmes ir auglis, kas šķidrina vēdera izeju, tāpēc ik pa laikam ir ieteicamas tiem mazuļiem, kam ir cietāka vēdera izeja. Taču, runājot par augļu un citu saldo produktu iekļaušanu ēdienkartē, jāatceras, ka tos būtu ieteicams bērnam piedāvāt tad, kad viņš jau ir iemācījies ēst dārzeņus un putras. Šī iemesla dēļ plūmes varētu dot, sākot no 7–9 mēnešu vecuma (ar nosacījumu, ka mazulis piebarojumu ir sācis saņemt ne vēlāk kā 6 mēnešu vecumā). 


Jautājums: Vai un kad zīdainim var piedāvāt pašu vārītu ogu ievārījumu? 
 

Atbilde: Parastie ievārījumi bērniem būtu labāk piemēroti pēc gada vecuma, jo tie satur ļoti daudz cukura, arī pašu vārītie. Līdz tam vislabāk ir lietot svaigus augļus un ogas, savārītus ar nelielu cukura daudzumu vai bez cukura. Pēc gada vecuma ievārījumu var pievienot, piemēram, biezputrām un pankūkām. Šajā vecumposmā mazuļi jau var lietot diezgan plašu produktu klāstu, tomēr atceroties, ka mazais nav lielais. 

 

Buljona kubiņi un dažādi mākslīgie garšas pastiprinātāji noteikti nav piemēroti zīdaiņa ēdienkartes veidošanai – tos labāk izslēgt no maza bērna uztura.

 

Jautājums: Ģimenē rudenī daudz ēdam sīpolus un ķiplokus. Vai tos var piedāvāt zīdainim? 
 

Atbilde: Mazuli pie dažādām garšām mēdz pieradinām pamazām, bet pēc gada vecuma šos produktus var pievienot mazuļa ēdienam, bet ne svaigā veidā, un, protams, jāskatās daudzums, ko dodam, lai ēdiens nav pārāk ass. Tāpat jāatceras, ka ķiploks ir visai alerģisks produkts, tātad jāvēro bērna reakcija uz to.


Ideja! 

Garšas dažādošanai mazuļa ēdienam pievieno vietējos garšaugus – dilles, pētersīļus, baziliku un citus (svaigus, saldētus vai kaltētus).